Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bršljan čuva toplinu u kući, a njegovi listovi dobri su za kožu

Bršljan čuva toplinu u kući, a njegovi listovi dobri su za kožu

Od listova bršljana mogu se pripremati preparati protiv celulita te protiv gljivica, dok se čaj koristi u umjerenim dozama. Crne bobe su otrovne pa ih treba izbjegavati

VIDEO

Izuzetno otporan bršljan može potpuno obrasti cijele kuće i stabla te ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. No, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena – cvjetovi namočeni u vinu preporučali su se kod proljeva, glavobolje i bolesti uha.

Danas su listovi bršljana najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita. Bršljan (Hedera helix) penjačica je koja u prirodnim staništima raste na stablima, boreći se da dođe do svjetla. Snažnim vriježama može ugušiti i manja stabla. Raste i po zidovima. Iako može oštetiti nekvalitetniju fasadu njegova je velika prednost što djeluje kao prirodni izolacijski materijal budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak topline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Dobro podnosi sjenovita mjesta. Listove bršljana za upotrebu je najbolje brati u svibnju ili lipnju, s dna biljke, no za nuždu mogu poslužiti listovi ubrani u svako doba godine. Plodovi su crne bobe koje zriju u proljeće.

S njima treba biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja. Srećom, bobice su prilično gorke pa ih djeca obično ne jedu u velikim količinama.

Sastojci bršljana djelotvorni su i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljan primjenjuje i izvana, kod gljivičnih infekcija kože. U tu se svrhu primjenjuju kupke od bršljana. U novije vrijeme otkriveno je djelovanje na proširene vene i celulit pa se bršljan dodaje i kozmetici.

Upozorenje
Bršljan kod osjetljivih osoba može izazvati slabost i povraćanje. Kod neposrednog dodira s listovima katkad se može javiti slabost i povraćanje. Crne bobice bršljana su otrovne. 

Ulje od bršljana protiv celulita


Potopite suhi list bršljana u hladno prešano ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostavite mjesec dana i procijedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

Čaj od bršljana
Čaj od bršljana pripremamo od jedne žličice suhih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šalicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Sladimo ga medom i pijemo po dvije do tri šalice na dan. Koristimo ga i izvana, za kupelji nogu, ako smo skloni gljivičnim infekcijama kao i za ispiranje rana. Čaj pijemo samo kraće vrijeme (najdue dva tjedna). Ovaj čaj katkad se rabi i za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih žila. 

Tinktura u octu
Sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplom mjestu tjedan dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti – oboljelo mjesto treba mazati tinkturom tijekom 10 dana.

Vinski uvarak


Sitno narežite 50 g svježih listova i stavite u litru crnog vina. Lagano kuhajte da se količina tekućine upola smanji, procijedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana, prije doručka kao lijek protiv žućnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca. 

Protiv kurjih očiju
Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.

Kupka od bršljana
Prelijte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, ocijedite i izlijte u kadu punu vode. Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te ublažava simptome reumatskih bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...