Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bršljan je vrlo ljekovita biljka, pomaže i kod naslaga celulita

None Foto: Fotolia

Bršljan se sadi uz kuće jer djeluje kao prirodni izolator, vrlo je otporan i lijepo izgleda. Njegovo je lišće ljekovito, no crne plodove najbolje je izbjegavati

Izuzetno otporan bršljan može potpuno obrasti cijele kuće i stabla te ga ljudi katkad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. No, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena - cvjetovi namočeni u vinu preporučali su se kod proljeva, glavobolje i bolesti uha. Danas su listovi bršljana najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita. 

Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke.

Bršljan (Hedera helix) penjačica je koja u prirodnim staništima raste na stablima drveća, boreći se na taj način da dođe do svjetla svjetla. Svojim snažnim vriježama može ugušiti i manja stabla. Neobično dobro prilagodio se je i građevinama pa raste po zidovima. Iako može oštetiti nekvalitetniju fasadu njegova je velika prednost što djeluje kao prirodni izolacijski materijal  budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak topline. Dobro podnosi sjenovita mjesta. 

Dreamstime

Listovi bršljana su kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika; na necvatućim ograncima trokrpasti do peterokrpasti, na cvatućim ograncima nerazdijeljeni, ovalni do rombični, tupi ili šiljasti. Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke. Plod je crna boba promjera 8 do 20 mm koja zri u proljeće. S njima je potrebno biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja.

Znanost je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila učinkovitost bršljana koja je poznata već stoljećima.

 Srećom, bobice su prilično gorke pa ih djeca obično ne jedu u velikim količinama.   Listovi bršljana sadrže velik broj aktivnih sastojaka (saponozide, saponine, flavonoide i druge). Znanost je pomno istražila biološka svojstva ovih molekula i tako objasnila učinkovitost bršljana koja je poznata već stoljećima. Ekstrakt bršljana je ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje, hederasaponin opušta mišiće bronha (spazmolitik) i olakšava disanje, dok alfa hederin smanjuje pretjerano stvaranje sluzi u plućima. 

To dualno djelovanje čini bršljan djelotvornim i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Bršljan ima prednost pred drugim tipovima klasičnih biljaka ekspektoransa, jer ne samo da olakšava iskašljavanje, nego i regulira samo stvaranje sluzi. Sastojci bršljana djelotvorni su i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljan primjenjuje i izvana, kod gljivičnih infekcija kože. U tu se svrhu primjenjuju kupke od bršljana. U novije vrijeme otkriveno je djelovanje na proširene vene i celulit pa se bršljan dodaje i kozmetici. 

Dreamstime

Pet načina upotrebe bršljanovih listova

  • Tinktura u octuSitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplom mjestu tjedan dana.  Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.
  • Vinski uvarakSitno narežite 50 g svježih listova i stavite u litru crnog vina. Lagano kuhajte da se količina tekućine upola smanji, procijedite, ohladite i dodajte još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana  prije doručka kao  lijek  protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
  • Protiv kurjih očijuDobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.
  • Kupka od bršljanaPrelijte 40 g listova litrom kipuće vode, ostavite da stoji 15 minuta, ocijedite i izlijte u kadu punu vode.  Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.
  • Protiv uboda kukacaKod uboda ose ili pčele bol možemo ublažiti tinkturom bršljana, a ako je nemamo možemo posegnuti za svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. List bršljana možemo samljeti u stroju za meso, močiti u alkoholu sat-dva, protisnuti kroz gazu i upotrijebiti.

Kupka i ulje uklonit će naslage celulita

Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti - dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostaviti  mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita,  tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem a dobro ga je kombinirati s kupkama. 

Čaj od bršljana pije se samo kraće vrijeme

Čaj od bršljana pripremamo od jedne žličice suhih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šalicom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Sladimo ga medom i pijemo po dvije do tri šalice na dan. Koristimo ga i izvana, za kupelji nogu, ako smo skloni gljivičnim infekcijama kao i za ispiranje rana. Čaj pijemo samo kraće vrijeme (najduže dva tjedna). Ovaj čaj katkad se rabi i za za reumatske tegobe, za čišćenje kože i čišćenje krvnih žila.

Komentari (1)
  • Zakonom ju je zabranjeno siječi dok ta biljka po šumama nemojte pisati laži,guta i največa stabla!Tko ide po šumama pogotovo rubnim dijelovima vidjet če zdravim očima što to bršljen čini stablima u samo nekoliko godina! Svijedok sam klanju hrvatskih šuma od strane zakona koji očito želi nešto postići što je u potpunosti protupravno zakonu prirode.

    13. 3. 2018,   08:19