Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Brutalan video: Zašto nikada ne treba ostaviti dijete u autu

Brutalan video: Zašto nikada ne treba ostaviti dijete u autu
1

Nikad ali baš nikad, ni u kojoj žurbi ne ostavljajte dijete samo u autu, pogotovo po vrućinama. Ovaj edukativni video najbolje prikazuje kako to izgleda i koliko dijete pati

VIDEO

Kratki edukativni film "Jedna odluka" snimljen je kako bi se podigla svijest o zaštiti najmanjih i zašto baš nikada ih ne treba ostavljati u autu same. Ni jedno dijete nije ozlijeđeno u snimanju ovog videa. 

Svake godine svjedoci smo novih tragičnih priča o djeci koju roditelji ostave zaključanu u autu po vrućinama samo da nabrzinu obave nešto. No temperatura se u automobilu može podići za 20 stupnjeva za samo 10 minuta. Ako je temperatura vani 26 Celzijevaca, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može doseći 32 stupnja, a za 30 minuta i 45 stupnjeva. 

No po velikim vrućinama, kao što su sad, i kao što je svako ljeto unazad nekoliko godina, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ako ste auto parkirali u hladu kada su vani visoke temperature. 

Kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela. Djeca se preznojavaju i pregrijavaju zakopčana u autosjedalicama i zaključanim autima. Temperatura im raste preko 39 stupnjeva, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju osjećati i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični te ubrzo padaju u nesvijest. 

Djeca doživljavaju toplinski udar, koji može oštetiti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrijanom autu da dijete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kada tijelo dosegne temperaturu od 40 stupnjeva, unutarnji organi se počnu gasiti. Pri temperaturi tijela od 42 stupnja djeca umiru, poručuju autori filma. 

Pogledajte u videu što se događa djetetu pri toplinskom udaru: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svakih 10 dana u Americi jedno dijete umre od toplinskog udara u autu. Od 1998. tako je umrlo 585 djece, od toga 73 posto ih je bilo mlađe od dvije godine. 

Zato ih nikada nemojte ostavljati same i nemoćne. Ni djelomično otvoren prozor neće im pomoći. 

Ukoliko se to i dogodi, djetetu je najvažnije što prije sniziti temperaturu. Premjestite ga u hlad, pozovite hitnu pomoć, namočite ručnik ili majicu hladnom vodom i rashladite tijelo. Hladite ga i lepezom. Ako dijete nije u nesvjesti, već pokazuje znakove iscrpljenosti, premjestite ga na hladno i dajte mu puno tekućine da pije, savjetuju na stranicama Udruge Roda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru