Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Brzi odlazak Fride Giannini: Završeno poglavlje u Gucciju

Brzi odlazak Fride Giannini: Završeno poglavlje u Gucciju
5

Frida Giannini uvijek je prije svega poštovala tradiciju kuće stvaranu desetljećima, tražeći formulu koju je nazivala brakom između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

VIDEO

Gori li slavnoj talijanskoj modnoj kući Gucci doista toliko pod nogama da je “pod hitno” morala otkazati suradnju svojoj kreativnoj direktorici Fridi Giannini? Gotovo skandaloznom brzinom na njezino je mjesto sjeo dosadašnji Guccijev dizajner kompletnog Guccijeva accessoiresa Alessandro Michele. I već je pobrao prve lovorike modnih medija za kolekciju s Guccijevom markicom za sljedeću jesen i zimu. Svi pišu kako je to vrlo svježa kolekcija. Naravno da je svježa koliko i nova žena u nečijem braku, ali je pravo pitanje ima li Micheleova kolekcija dovoljno Guccijeva duha da Guccijev financijski brod održi na površini. 

Ono što donosi Alessandro Michele fragilna je ženstvenost ugrađena u vrlo dopadljive prozračne modele finih dezena i suknje, topiće i haljine pune plisea u bojama koje jako gode oku. No tu je riječ o previše trendovskim idejama za kuću koja je sinonim luksuza i ne slijedi trendove nego ih stvara. U tom je pogledu Michele najjači upravo na svom starom terenu: na modnim dodacima, accessoiresu, s kožnom galanterijom za modne sladokusce i ljude od stila. Tu su hibridi cipela i klompi s dugodlakim krznom koje drsko viri iz unutrašnjosti. To opako krzno možda i pika nogu, ali koga za to briga, jer to je - moda. Michele i kuća Gucci tvrde nam da to ide zajedno s perolakom odjećom koja stane u šaku i da je to pravi smjer za kuću koja je 2011. proslavila svoju 90-godišnjicu. Frida Giannini uvijek je prije svega poštovala fascinantnu tradiciju kuće stvaranu desetljećima, tražeći čarobnu modnu formulu koju je nazivala brakom između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a koja bi održala legandarnu izvrsnost modnih ideja Guccija. Nenadmašna je posebna erotika Guccijeve žene stvorene tijekom dizajnerske vladavine Toma Forda koji ju je stvorio elegantnom, besprijekorna stila, bez traga sezonske pomodnosti, ali naravno ne izvan vremena i modnog prostora današnjice. 

Frida Giannini nije se uspjela toliko nametnuti da bi skinula tu Fordovu auru, kako Fordov trag u Guccijevoj modi nazivaju kritičari, ali je bila sto posto Guccijeva. Pala je u nesvijest kad je 2002. ušla u Guccijevu pregolemu arhivu. I znala je da to neizostavno mora poštovati. Možda ju je to čak koštalo nedostatka hrabrosti da sve prevede u mnogo jednostavniju i mobilniju modu. No ona dolazi iz obitelji s modnim i intelektualnim pedigreom, i previše je profinjena da bi “brljala” po profanoj modi tražeći laka rješenja. 

Zanat je ispekla kod Fendija. A što znači snaga tradicije shvatila je i u Guccijevu arhivu čiji je temelj bio upravo modni aksesorij. Imala je i u sebi izgrađen poseban odnos prema kulturnim zalihama iz kojih se ide dalje. Legendarna je njezina glazbena zbirka s devet tisuća longplejki čiju je većinu naslijedila od pokojnoga ujaka koji je bio DJ prije nego je tragično stradao. 

Frida se poklonila njegovoj strasti i nastavila skupljati birane vinile. Istodobno je kao i sav mladi svijet njezina doba nosila tajice, čipkane rukavice i divlje obojenu kosu kako bi nalikovala na Madonnu iz doba “Like A Virgin” albuma. Fridina je mama bila profesorica povijesti umjetnosti. Baka je imala butik. Sve se to lijepo spojilo i dalo temelj dobrog ukusa s kojim će poslije profitirati sav modni svijet. Frida je znala da glazbenici poput Davida Bowieja podjednako vrijedno stvaraju i glazbeni i modni svijet svoga doba. Tom Ford u tom je pogledu ohladio situaciju - njegova vizija pripada novom dobu u kojem nema Bowiejeve kreativne strasti, a pogotovo ne pankerske žestine. 

Tu se na drugačiji način surfa životom: s mnogo više diskrecije i distance, i s mnogo manje vanjskih znakova strasti prema bilo čemu u životu. Frida Giannini to je poštovala, ali je prirodno tražila svoju modnu crtu u svemu tome. Gucci je ostao poštovan, ali gazdama se činilo da nakon devet godina njezina stolovanja u Guccijevoj kasi ima premalo novca za bolju budućnost kuće. Tek će se vidjeti jesu li dobro odlučili. Za to vrijeme Frida u svom Audiju Q7SUV relaksira svoj modni mozak puštajući Bowieja, Madonnu ili neku novu, modno poticajnu ikonu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti