Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Brzi test otkriva najzdravije tenisice za svaki tip stopala

Brzi test otkriva najzdravije tenisice za svaki tip stopala
1

Tenisice za rekreaciju najbolje je birati prema fleksibilnom, krutom ili neutralnom tipu otiska stopala. Treba imati na umu kako je stopalo prilagođeno za bosonogo hodanje

VIDEO

Sportska obuća mora biti adekvatna, tj. prilagođena pojedincu i naporima koji se očekuju, bez obzira o kojoj je vrsti sporta riječ te neovisno o tome je li riječ o sportašima rekreativcima ili profesionalcima. Stoga je važno pažljivo je birati, kaže ortoped dr. Milan Milošević iz Poliklinike Ribnjak - Centar, koji je trenutačno u postupku licenciranja kod Uefe za liječnika ortopeda u nogometu.

Da sportaši izborom tenisice itekako mogu utjecati na zdravlje nogu, pokazuje i studija koju potpisuje Laurent Malisoux, istraživač na Institutu za zdravlje u Luksemburgu: između lipnja i prosinca 2014. on je sa suradnicima pratio 372 trkača koji su ukupno prešli po 116,72 km, nakon čega se pokazalo da je oko 25% njih imalo ozljedu tijekom tog razdoblja. No to je vrijedilo za 32% ispitanika koji su trenirali u tenisicama koje nisu birane, a samo za 18% onih koji su izabrali one s kontrolom pokreta noge. 

- Treba imati na umu da je stopalo prilagođeno za bosi hod, pa svaka cipela predstavlja odmak od fiziološkog obrasca hoda. Sustav organa za pokretanje jedinstvena je cjelina, pa je razumljivo da tegobe sa stopalima mogu utjecati na promjenu cjelokupnog hoda - dodaje. Zato je važno izabrati odgovarajuću tenisicu, ali i svaku vrstu obuće, prema specifičnim potrebama naših stopala. Da biste znali što vam treba, stopala treba testirati te utvrditi koji su tip.

- Test otiska stopala pomaže u praksi i određivanju nošenja ortopedskih uložaka te ostalih  ortopedskih pomagala. Na taj način možemo odrediti stupanj spuštenosti stopala, odnosno tip stopala. Kod tenisica proizvođači sve češće uvažavaju specifične potrebe i na tržištu postoje prilagođene za svaki tip stopala, pa je važno znati dobro odrediti tip svojeg stopala i dobro ih izabrati - slaže se naš sugovornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Test možete napraviti i kod kuće: natočite vode u posudu pored koje ste pripremili smeđi ili tamnoplavi papir. Namočite stopalo pa ga malo ocijedite i stanite uspravno na papir, kao da ćete zakoračiti prema naprijed. Isto ponovite drugom nogom, pa promotrite otiske u paru i procijenite idealan tip obuće.

- Loša, stara i izgažena sportska cipela opterećuje neravnomjerno pojedine dijelove stopala, ugrožava integritet ligamentarnih struktura gležnja i koljena te stvara naprezanja u pojedinim dijelovima zglobova. Mogući su grčevi u mišićima, trošenje zglobne hrskavice, ali i neprimjereno opterećenje, zbog čega mogu nastati prijelomi zamora, odnosno stres-frakture - dodaje.

Kruto stopalo

Otisak Svod stopala je toliko visok da možda uoće nema otiska u području luka ili ga ima vrlo malo. 

Kako hodate Noge se premalo okreću prema unutra, tako da hodate na vanjskim rubovima stopala. Stabilni ste, ali se ne ublažavaju udarci, pa su stopala ukočena. Kad stojite, noga se ne opušta i stopalo se ne širi.

Tip tenisice Stopala prilikom trčanja i kod udarca pete o podlogu slabije amortiziraju udarac jer je dio gležnja “zaključan” i ne rotira se dovoljno kako bi “primio” stresni podražaj. Stoga tenisica treba odraditi tu zadaću. Mora biti omekšana u središnjem dijelu i pod petom, mora biti dovoljno kalupom prilagođena ristu (da stopalo u njoj udobno leži).

Kod ovakvih stopala valja osobitu pozornost posvetiti načinu vezanja vezica, kako - uz visok rist - ne bi došlo do pritiska na strukture prednjeg i gornjeg dijela stopala, savjetuje dr. Klobučar.

Preporuka za trčanje Tenisice s ekstra gumom koja je ugrađena u potplat, što će omogućiti da lagano “odskočite” pri trčanju. 

Tenisice za cross-trening Birajte što fleksibilnije potplate.

Fleksibilno stopalo

Otisak Vaša noga je ravna i ima nizak luk. Tako ostavlja puni otisak, s najviše lučne površine na papiru.

Kako hodate Noge se previše okreću prema unutra. Stopala su nestabilna, ali ublažavaju udarce noge o tlo. Dok stojite, pritisak se spušta gotovo na cijelo stopalo.

Tip tenisice Spušteno ili hiperpronirano stopalo ima povećanu gibljivost u donjem nožnom zglobu i zglobovima središnjeg dijela stopala (barem u mlađoj populaciji). Kod starijih ljudi sve deformacije postaju strukturne, tj. rigidne i ne mogu se “korigirati“ uloškom, cipelom i slično. Hiperpronirana stopala sportaša traže ojačanje obuće na unutarnjoj strani.

Uz obavezno učvršćenu i stabilnu petu, ojačanje s unutarnje strane ne dopušta prekomjerno “rolanje“ stopala pri osloncu i kretanju, smanjuje naprezanje i smanjuje umor i moguće ozljede. Podrška u obliku uloška za unutarnji svod stopala je dobrodošla opcija, ali nikako ne smije biti previsoka i vrlo izražena, savjetuje dr. Klobučar.

Tražite Tenisice koje sa svake strane linije svoda imaju kontrastne boje. To ukazuje na prisutnost gustog materijala koji pruža pojačanja, kako bi se lukovi stopala čuvali od urušavanja. One su vrlo krute i savijaju se tek nedaleko od nožnih prstiju. Mogu izgledati vrlo glomazno, kutijasto. 

Prijedlog za trčanje Što jače stabilizirani svodovi da se spriječi pretjerano okretanje noge prema unutra, što pomaže u zaštiti lukova. 

Za cross-trening: Tenisice sa širokim prostorom za prste, što omogućava udobno bočno kretanje i okretanje.

Neutralno stopalo

Otisak Rub vanjskog stopala na otisku nije širi od 2,5 centimetara, ali je izražen.

Kako hodate Noge su dobro izbalansirane i gazite gotovo savršeno. Kad stojite, stopala se otprilike polovicom oslanjaju na cipelu, pa je važno izabrati one koje dobro apsorbiraju udar o tlo i daju stabilnost.

Tip tenisice Osobe s normalnom formom stopala, dakle bez deformacija ili poremećaja svodova stopala, trebaju odabrati tip obuće koji optimalno odgovara vrsti sporta kojim se bave. Uvijek je dobro odabrati obuću koja daje siguran oslonac peti, ima omekšanje pod petom i fleksibilni prijelaz središnjeg dijela tenisice prema prstima. Kod sportova s velikim postraničnim opterećenjima (kao što je npr. tenis), obuća mora imati postranična ojačanja na rubu potplata, kaže dr. Klobučar.

Preporuka za trčanje Tenisice koje smanjuju klizanje peta i naprezanje rista.

Tenisice za cross-trening Birajte tenisice čiji potplati izgledaju kao da su osmišljeni za šuljanje, tako da se ne lijepe za tlo, jer će vam to omogućiti laganiji korak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje