Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Brzo i jednostavno: Prefini tart sa sirom, maslinama i rajčicom

Ako ste se zasitili teških obroka i željeli biste nešto novo i lagano za pojest, onda je ovaj domaći tart stvoren za vas. Iskoristite vrhunac sezone rajčica za jelo koje je fino toplo i hladno

Sastojci: 300 g smrznutog lisnatog tijesta, 250 g mini rajčica, luk, češanj češnjaka, 2 slana inćuna u ulju, žlica paste od zelenih maslina, ružmarin, bosiljak, origano, sol, papar, maslinovo ulje, dl kiselog vrhnja, 2 žumanjka, 150 g feta sira, peršin

Foto: 123RF

Priprema: 

  • Lisnato tijesto ostavite neka se odmrzava na sobnoj temperaturi.
  • Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Pirjajte na malo ulja dok ne omekša.
  • Zatim mu dodajte češnjak nasjeckan sa svježim listićima ružmarina i bosiljka. Posolite, popaprite, dodajte origano, te zalijte s malo vode.
  • Kad zavrije poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka se ohladi.
  • Rajčice prerežite na pola.
  • Razvaljajte dio tijesta i oblikujte ga u promjer lima za pečenje. Drugi razvaljani dio narežite na trake.
ODABRAO ZLATKO PUNTIJAR 10 recepata iz starih kuharica: Kušajte delicije iz 19. stoljeća
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • Prebacite tijesto na ohlađeni lim. Po dnu ga ispikajte vilicom.
  • Premažite ga pastom od maslina i usitnjenim inćunima. Na tijesto zatim rasporedite pirjani luk.
  • U posudi izmiješajte vrhnje i žumanjak, te dodajte sir.
  • Izlijte smjesu po nadjevu. Posložite rajčice. Pospite sve izmrvljenim sirom i pospite sjeckanim peršinovim listom.
  • Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.
  • Prebacite po dužini križno dvije trake tijesta, pa preko njih po širini nekoliko manjih.
  • Premažite ih drugim žumanjkom i pecite oko 25 minuta.
Komentari (4)
  • prefini tart sa sirom maslinama rajcicom lagani obrok sa ljeto i jednostavan

    25. 8. 2018,   13:43
  • mljaccc odlično

    25. 8. 2018,   17:51