Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Buđenje noću i loš san pojave se kada žena uđe u menopauzu

None Foto: Dreamstime

Zbog simptoma menopauze žene srednje dobi imaju veće izglede patiti od problema povezanih s poremećajem spavanja, pokazalo je južnokorejsko istraživanje

Poremećaji spavanja najčešći su prigovori tijekom prijelaza u menopauzu i u postmenopauzi. Loša kvaliteta sna i nedovoljno dugo spavanje povezani su s negativnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti povezane s karcinomima, dijabetesa, depresije i loše kvalitete života, kaže voditelj istraživanja dr. Hyun-Young Park iz nacionalnog istraživačkog instituta za zdravlje u Chungbuku.

Tijekom i nakon menopauze, žene su sklonije problemima sa spavanjem pa ne mogu lako utonuti u san, bude se nekoliko puta tijekom noći i ranije nego što to žele, napisao je znanstveni tim u časopisu PLoS ONE.

ZNATE LI ŠTO RADITE? 9 vrlo čudnih stvari koje naše tijelo radi kad utonemo u san

Znanstvenici napominju kako je nejasno jesu li menopauzalni simptomi pridonijeli tim poremećajima spavanja. Iako hormonalne promjene mogu utjecati na poremećaje spavanja drugi faktori također igraju ulogu, napominju.

Kako bi utvrdili jesu li tjelesni i psihički simptomi menopauze povezani s problemima spavanja Park i njegov tim analizirali su podatke od 634 žene u dobi od 44 do 56 godina koje su sudjelovale u istraživanju koje je uključilo i godišnji pregled u bolnicama u Seulu i Suwonu 2012 i 2013. godine.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uz pomoć upitnika mjerena je kvaliteta njihova sna kao i valovi vrućine, noćno znojenje i drugi tjelesni, seksualni i psihološki simptomi povezani s perimenopauzom i menopauzom. Parkov tim također je tragao za razlikama među ženama na temelju njihove dobi, indeksa tjelesne mase, kroničnih bolesti, pušenja, bračnog statusa, prihoda, obrazovanja, zaposlenja, tjelesne aktivnosti, depresije i stresa.

Utvrdili su da je 19 posto žena prijavilo nekvalitetni san, a one s problemima spavanja imale su veće izglede patiti od povišenog krvnog tlaka, kolesterola i viših razina triglicerida. Također bile su starije, nepušačice, manje obrazovane i same, imale depresiju i bile pod većim stresom.

BOLJI OD TABLETA Top čajevi koji će vas uljuljati u san - spavat ćete poput bebe...

Čini se da se kvaliteta sna pogoršavala s dolaskom menopauze i oko 30 posto postmenopauzalnih žena žalilo se na loš san, a posebno na to da su teško tonule u san i nemirno spavale.

 Sveukupno, loše spavanje bilo je povezano s tjelesnim simptomima i vazomotornim simptomima poput noćnog znojenja i valova vrućine. One koje su se žalile na intenzivnije menopauzalne simptome imale su i nekvalitetniji san.

- Kao psiholog koji se bavi spavanjem, vidim mnogo žena na čiji se san negativno odražavaju simptomi menopauze posebice valovi vrućine tijekom noći - kaže Aric Prather sa sveučilišta Kalifornija u San Franciscu koji nije bio uključen u istraživanje.

Komentari (9)
  • menopauza nije samo razlog za nesanicu,, tu su i stresovi koje nas prate iz dana u dan

    8. 3. 2018,   20:26
  • Vruće, zima, nesanica..... poznato mi je.

    10. 3. 2018,   23:21
  • Prošla sam pakao nesanice i znam kako je to...

    8. 3. 2018,   19:53