Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Budite posebno oprezni: Hrana s kojom se djeca najčešće guše

Tvrdi bomboni uzrokuju 10 posto slučajeva gušenja, grožđe devet posto, a orasi osam. Još neke namirnice koje mogu predstavljati opasnost su kokice, bijeli kruh, krekeri ili kolači od riže i sjemenke

Prema mišljenju stručnjaka za zdravlje i sigurnost, jedan je brzi i jednostavni obrok koji roditelji rado serviraju odgovoran za čak jedan od šest slučajeva gušenja kod male djece. Naime, Europska agencija za sigurnost hrane ovaj tjedan sastavila je popis najopasnijih namirnica za malu djecu, a na samom se vrhu nalazi hot dog, odnosno hrenovka. Stručnjaci zato upozoravaju, ako maloj djeci poslužujete hrenovke, obavezno ih prije ogulite, odnosno maknete s njih kožicu i nasjeckate ih na manje komadiće.

Upravo je hot dog, odnosno hrenovke u njima, uzrok 17 posto slučajeva gušenja kod manje djece. Nakon njih su tvrdi bomboni, koji uzrokuju 10 posto slučajeva, grožđe s devet posto, i orasi s osam. Ostale namirnice koje mogu predstavljati opasnost od gušenja su kokice, bijeli kruh, krekeri ili kolači od riže, sjemenke, komadići sira, sirovo povrće, žvakaće gume, marshmallows, piletina s kostima i voće kao što su jabuke, naranče, trešnje i lubenice.

POGLEDAJTE VIDEO:

U prosjeku samo u Velikoj Britaniji 351 osoba umre od gušenja svake godine, a još ih na stotine završi u bolnici na liječenju. Od toga je godišnje 40 djece mlađe od pet godina. U Hrvatskoj je među uzrocima smrti zbog nesretnih slučajeva gušenje na visokom šestom mjestu, a iz Zavoda za javno zdravstvo na svojim službenim stranicama upozoravaju da se najčešće stranim tijelom guše djeca u prve tri godine života.

Britanska nacionalna zdravstvena služba savjetuje da se djeci uvede kruta hrana negdje u dobi od šest mjeseci, međutim ističu kako je djecu potrebno stalno nadzirati kad jedu,kako bismo bili sigurni da pravilno žvaču i gutaju.

'VRIJEME LETI' Devet stvari koje sam s prvim djetetom trebala napraviti bolje

Naime, dušnik je kod malog djeteta otprilike promjera slamke, a sve što je veće od toga lako može zapeti u njemu i uzrokovati gušenje.

Raw hot dog sausage | Autor: Igor Dutina Foto: Igor Dutina

Glasnogovornica Agencije za sigurnost hrane kaže: "Gušenje je nešto što se može spriječiti, a najvažnije je biti svjestan veličine predmeta koji se nalaze u blizini djeteta jer je vrlo vjerojatno da će malo dijete sve što mu je nadohvat ruke staviti u usta".

BIRAJ ŠTO JEDEŠ Osim što je zdravija, organska hrana je i 'borac' protiv raka

Dodaje i kako je, osim potencijalnih rizika, važno da roditelji znaju kako pomoći djetetu koje se guši, te napominje da je video hitne službe  St Johns bolnice relevantan pokazatelj kako treba reagirati, zbog čega je od 2015. jedan od najgledanijih videa o sigurnosti djece (pogledajte gore). Video traje samo 40 sekundi, a pokazuje kako roditelj može djetetu spasiti život prije dolaska Hitne, piše Mirror. 

Komentari (2)