Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...

Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...

SVE JE KORISNO Meso bundeve dijetna je namirnica bogata važnim mineralima. Sjemenke liječe prostatu, kora gljivične infekcije, a dobra je i za zdravlje očiju i kostiju te imunitet...

VIDEO

Bundeva (Cucurbita pepo) prošla je dalek put. Ovo povrće bilo je među glavnim namirnicama američkih Indijanaca. 
Uzgajali su je s kukuruzom i grahom, a ta je biljna zajednica bila poznata kao “tri sestre”. Krupni listovi bundeve pokrivali su tlo i štitili ga od isušivanja, dok su stabljike kukuruza pružale savršen potporanj za vitice graha.

U Europu bundeva je stigla u 16. stoljeću. Njezine sjemenke su se prerađivale u visokovrijedno ulje, koje je brzo pronašlo svoje mjesto u narodnoj medicini. Suvremena znanost potvrdila je opravdanost te primjene. Istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih stanica, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.

Kupus jača mišiće i imunitet, a pomaže i da se lakše smršavi
Kupus jača mišiće i imunitet, a pomaže i da se lakše smršavi

Njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovito jedu sjemenke bundeve. Kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom. Bogate su i željezom, zbog čega su osobito preporučljive veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama te smanjena sposobnost učenja i koncentracije. 

Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za spravljanje ukusnih mesnih i slatkih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i butternut, no ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.

Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta
Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja. Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, pojačava imunitet.

Unatoč svojoj slatkoći, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povisuje razine šećera u krvi. Također djeluje na obnavljanje stanica gušterače. Ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenskom i zimskom razdoblju. 

Pomoć prirode: Metvica, lovor i kadulja ublažavaju glavobolju...
Pomoć prirode: Metvica, lovor i kadulja ublažavaju glavobolju...

Čak je i kora bundeve ljekovita budući da sadrži bjelančevine koje se uspješno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebice razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, pelenski osip u djece i brojne druge tegobe. Kušate li neku osobito ukusnu bundevu, sačuvajte njezine sjemenke kako biste ih nagodinu mogli posijati u vrt. 

20 ljekovitih recepata

1. Povećana prostata - Triput na tjedan pojedite po šaku sjemenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje bučina ulja salatama može pomoći u liječenju povećane prostate.

2. Maska protiv akni - Izmiksajte pola šalice svježe bundeve i nanesite na lice. Ostavite da djeluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja regulira rad žlijezda lojnica, smirit će upalu.

3. Protiv kolesterola - Sameljite po 100 g sjemenki bundeve, lana, suncokreta i sezama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u staklenku. Svake večeri veliku žlicu mješavine umiješajte u čašu jogurta. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smjesu za navečer.

4. Grickalica za dojilje - Za poticanje laktacije dobro je jesti lanene sjemenke, koštice bundeve i suncokret te sjemenke sezama. Također jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, zob i ječam.

5. Pomaže i ljubimcima - Pate li pas ili mačka od probavnih tegoba poput zatvora, proljeva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućuje redovitu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuhane ili pečene bundeve.

6. Pire za lakši san - Pečenu bundevu zdrobite u pire, začinite prema želji ili upotrijebite za izradu krem juhe. Možete ga i zamrznuti kako biste ga imali cijele godine. Patite li od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće. 

7. Kosti i zglobovi - Navečer umiješajte žlicu zobenih pahuljica i na vrh žličice u šalicu jogurta dodajte kurkumu pa ostavite tijekom noći u hladnjaku. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite po žličicu sjemenki bundeve i lana te dodajte jogurtu sa žličicom sezama i pola žličice svježe naribanog đumbira, naribajte jednu jabuku pa sve dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

8. Upala mjehura - Oboljelima od upale bubrega ili mjehura savjetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od pirjane bundeve s malo rajčice i sjeckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 žlice kiselog vrhnja, no ne bi ga se smjelo soliti. 

9. Juha od bundeve - Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i narežite na kockice. Iz čili papričice izvadite sjemenke i nasjeckajte je. Đumbir ogulite i sitno naribajte. Kockice bundeve stavite kuhati u temeljac. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umiješajte čili papričicu i đumbir. Zagrijte vrhnje i dodajte mu sir narezan na kockice. Miješajte dok se sir ne otopi i umiješajte u juhu. Posolite i kuhajte još nekoliko minuta.

10. Čaj od kore - Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i spojeve koji djeluju kao prirodni antibiotik. Sastružite dio kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranjivih sastojaka, osušite na toplome mjestu i dodajte zimskim čajevima.

11. Njega kože protiv bora - Maske od bundeva dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminom A i C te cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narančasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dvije žličice kuhane pasirane bundeve, dodajte pola žličice meda i četvrtinu žličice mlijeka. Ostavite da djeluje oko 15 minuta i potom isperite.

12. Artritis - Znanstvenici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome.

13. Osteoporoza - Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti o tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šalice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka. 

14. Sirup od bundeve i meda - Izrežite vrh bundeve te uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med te poklopite vrhom bundeve. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u hladnjaku, najdulje mjesec dana. Prokuhan će trajati dulje, ali će se tad izgubiti dio hranjivosti. Uzimajte 2-3 žlice na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog crijeva, izlučivanja žuči, problema s jetrom i bubrezima, liječi mokraćne putove i snižava kolesterol.

15. Proširene vene - Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao blog na oboljela mjesta i drži što dulje, najbolje tijekom noći, omotana zavojem.

16. Maska za njegu kose - Meso bundeve narežite na kockice i kuhajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Izgnječite drobilicom za krumpir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, žlicu meda, pola žličice cimeta i centimetar naribanog đumbira. Nanesite na cijelu dužinu kose i tijelo. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu
operite na uobičajen način.

17. Protiv parazita - U blenderu izmiksajte šalicu sirovih sjemenki bundeve s pola šalice kokosova mlijeka (kravlje mlijeko “hrani” parazite) i pola šalice vode. Trebali biste dobiti glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete zasladiti stevijom. Pojedite ujutro na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

18. Masna koža - Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dvije žličice pasirane bundeve, četvrtinu žličice jabučnog octa ili četvrtinu žličice soka od brusnice i pomiješajte. Smjesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da djeluju 10-15 minuta. Jabučni ocat povećava cirkulaciju krvi i regulira pH kože, a bundeve hidratiziraju i usporavaju starenje.

19. Suha koža - Pomiješajte dvije žličice kuhane pasirane bundeve s jednom četvrtinom žličice vrhnja i pola žličice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože, a vrhnje i bundeva će je hidratizirati.

20. Uljem protiv opeklina i ispucalih peta - U narodnoj medicini se protiv opeklina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od sjemenki bundeva. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'