Malo truda, a još više novca: Korica naranče tjera komarce, prezrele banane "nakrcat" će biskvit vitaminima, a mikrovalna će"‘oživjeti" odstajali čips
Čačkalica čuva limun, a stari kruh je izvrstan prilog za juhe
Odrežete li vrh mladoga luka na kojemu još vise korijeni koji su ga držali u zemlji možete ga ponovo posaditi. Vrhove lučica ne morate vraćati u zemlju - dovoljno je staviti ih u čašu vode i ostaviti na suncu. I svakih nekoliko dana možete odrezati zeleni vrh koji će biti odličan za salate ili kao začin. Kupujete puno svježeg mlijeka i dio se ukiseli?
Drugi put odmah odvojite malo mlijeka na stranu i ostavite da se napravi svježi kravlji sir ili vrhnje. Imat ćete uvijek dobru osnovu za kiseljenje, pa sav višak možete samo dodavati i stalno u domaćem vrhnju i siru. Talog od kave iskoristite za posipanje po biljkama jer potiče rast. Talogom možete i oribati lonce koji poprime čudan miris, a mljevenom kavom koja vam se slučajno prosula posipajte kutove u kojima ste primijetili mrave. Miris kave će ih otjerati. Protiv komaraca i mrava iskoristite i kore od naranče. Usitnite ih da puste što više prirodne arome, pa ostavite u zdjelici na stolu. Korom naranče možete oribati površine koje su poprimile miris plijesni.
Prezrele banane koje su izvana gotovo pocrnjele prepune su vitamina i odlične su za običan biskvit s bananama, a grickalice koje su se osušile jer su djeca zaboravila zatvoriti vrećicu ili su ostale preko noći u zdjelici, stavite nakratko u mikrovalnu i bit će - odlične.
Ishlapjeli sok postaje sladoled
Gutljaj, dva gaziranih sokova koji su ostali u boci nakon stajanja će se pretvoriti u “bućkuriš” koji se može jedino baciti. No da tako ne biste bacali i novac u vjetar, ulijte sok u kutijice za led i u svaku kockicu stavite čačkalicu. Kad se dobro zaledi, a klinci zažele sladoleda - eto odlične poslastice.
Gastroprilozi od staroga kruha
Ne bacajte stari kruh. Možete ga iskoristiti za tople sendviče, kao prepečenac ili ga narezati na kockice i ostaviti da se posuši. S jajetom i malo začina imat ćete knedle od staroga kruha. Kockice možete ubaciti u juhu umjesto tjestenine ili ih prepeći na malo ulja sa začinima i poslužiti kao prilog uz jelo.
Od vodene votke do čoko-likera
Ako je piće od stajanja poprimilo vodenast okus, procijedite ga preko filtra za vodu. Nećete napraviti čudo, no može malo popraviti okus. Pokušajte se poigrati s travama koje ćete dodati u alkohol i tako od razblažene vodice stvoriti - ljekovitu vodu. Od votke i kakaa možete napraviti i dobar čokoladni liker.
Brzo vratite celer u život
Svježi celer brzo se suši i vene, no ako ga uronite u hladnu vodu s nekoliko kriški sirova krumpira, nakon nekoliko sati trebao bi opet biti kao svjež. Ako ne želite da vam požuti u hladnjaku, namočite ga na pola sata u hladnu vodu u koju ste nakapali sok od limuna.
Čačkalica čuva limun od bacanja
Ponekad u receptu piše “nekoliko kapi limunova soka” i šteta je zbog toga uništiti cijeli limun. Probušite ga čačkalicom i iscijedite koliko vam treba. Rupicu pokrijte plastičnom folijom i stisnite pa će limun iznutra ostati svjež i pun soka. Drugi je način da ga iscijedite i zaledite u posudicama za led.