Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Čaj od ove biljke će vas smiriti, ublažiti bol ili regulirati ciklus

Čaj od ove biljke će vas smiriti, ublažiti bol ili regulirati ciklus

Kod korištenja ove biljke potreban je oprez - ne smiju je upotrebljavati oni sa slabim želucem, jetrom i žučnim tegobama, ne bi smjele uzimati rutu u bilo kojem obliku, a tijekom branja poželjno je nositi rukavice

VIDEO

Ruta ili rutvica (Ruta graveolens) ljekovita je biljka koju nije teško uzgojiti u vrtu. Često se sije na gredici s jagodama jer ih štiti od nametnika i potiče njihov rast. U narodnoj medicini koristi se za snižavanje krvnog tlaka, jače izlučivanje mokraće i znoja, liječenje reume i gihta, smirivanje grčeva, reguliranje mjesečnog ciklusa i bolesti maternice.

7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon - i kako ih trebate paziti
7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon -  i kako ih trebate paziti

Također se rabi kao blagi sedativ, za liječenje očnih bolesti kao što je glaukom, bronhijalne astme, upale grla. Nekoć je bila na glasu kao protuotrov i koristila se za liječenje ugriza zmija otrovnica. Ipak, kod korištenja ove biljke potreban je oprez - ne smiju je upotrebljavati oni sa slabim želucem, jetrom i žučnim tegobama, a tijekom branja poželjno je nositi rukavice budući da može izazvati fotodermatitis.

Rue herb plant. Lithuanian traditional plant

RUTVICA ZA ŽIVCE

U jednakim dijelovima rutvica i kadulja: 1 punu čajnu žličicu te mješavine prelijemo 1 šalicom kipuće vode i nakon 5 minuta procijedimo. Pijemo 2-3 šalice dnevno, kao odličan lijek protiv padavice, vrtoglavice, tjeskobe (stezanja) oko srca.

TINKTURA OD RUTVICE

Šaku suhe rutvice močiti 21 dan u 7,5 dl 50-postotnog alkohola i procijediti. Uzimati 5-8 kapi 2-3 puta na dan s vodom ili sokom.

ULJE RUTVICE

Priprema se na isti način kao i tinktura samo što se umjesto alkoholom rutvica prelije maslinovim ili jestivim uljem. Koristi se za masaže i kod bolova.

ULJE S LUKOM

Staviti 2 žlice rutvice i 2 žlice crvenog luka kuhamo 10-15 minuta u 1/4 1 hladno prešanog maslinovog ulja; dobivenim uljem liječimo upaljene i otekle usne kanale, nekoliko dana nakapavamo u uho po nekoliko kapi 2-3 puta dnevno.

NEOBIČNA ODLUKA MEGHAN MARKLE: Sina će odvesti u Ameriku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam