Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čaj od ruže ublažava glavobolju a ocat čisti problematičnu kožu

None Foto: Fotolia

Čaj pripremljen od ružinih latica vrlo je ugodnog, cvjetnog okusa, a koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje

Od divlje ruže najčešće se upotrebljava njezin plod šipak, ali i latice ovog cvijeta koriste se u narodnoj medicini, kao i u kozmetici. Za izradu takvih pripravaka prikladne su i uzgojene sorte ruža. 

Čaj od ružinih latica

Foto: Pixabay/Merseyside Police
Jednu žličicu suhih ružinih latica prelijte s 2 dl kipuće vode. Poklopite, ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Ovaj čaj vrlo je ugodnog, cvjetnog okusa, a koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje. 

Ružin ocat
Prelijte 125 g svježih latica ruže litrom bijelog vinskog octa i ostavite da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje kod lošeg tena. Osobito je učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog porijekla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (23)
  • Bacam se na proizvodnju octa od ružinih latica...

    18. 5. 2019,   11:53
  • Obožavam sve od ruža, ružu samu za sebe do njenih latica. Od soka i keksa..do listića po krevetu.😏 Miris roza ružice ..me podsjeti na moju bakicu i kada zatvorim oči, vrati sjećanja na njeno prisustvo u blagovaonici sa starim drvenim namještajem Kao da je sada tu sa svojim " Lilian" šalicama za čaj na komodi ..osmijeh mi vuku ruže te i kada ih vidim u vrtu ili vazi uživam. Lijepo je to cvijeće.. imam svijećice koje su sa ružinim eteričnim uljem i koje ponekada zapalim. Divne i nježne u cvijetu, ali rijetko cvijeće koje opet tako lijepo cvate nakon teške zime, kao da nikada njihov korijen nije pokrio led.. Ruže su kao ljubav..nemožeš im ništa.. 🌹

    18. 5. 2019,   14:49