Jedinstvenog je slatkasto-kiselog okusa, a dobiva se iz koncentriranog soka ili mošta bijeloga grožđa i taman je. Izvrstan je začin za razna jela
Čak je i sladoled bolji uz nekoliko kapi mirisna octa
Aceto balsamico priprema se prema tradicionalnom talijanskom receptu, dugim stajanjem u drvenim bačvama, barem 12, a gurmanske varijante odleže i do 100 godina. Jedinstvenog je slatkasto-kiselog okusa, a dobiva se iz koncentriranog soka ili mošta bijeloga grožđa i taman je. Izvrstan je začin u jelima od mesa i povrća te u svim vrstama salatnih preljeva, umacima i marinadama. Za još bolji okus dodajte ga jelu nakon kuhanja. U salatama i pri pripremi svježih plodova mora, šparoga ili artičoka pomiješani balzamični ocat i ekstra djevičansko maslinovo ulje dat će jelu pravi gurmanski užitak. Dodaje se čak i desertima, kojima će dati jedinstven okus. Nekoliko kapi na breskvama ili jagodama sa šećerom istaknut će aromu voća, a čak je i sladoled bolji uz nekoliko kapi mirisna octa.
BOJE OZNAČAVAJU STAROST BALSAMICA
Crvena oznaka na boci znači da je ocat odležao između 12 i 25 godina, srebrna oko 25, a zlatna znači da je star barem 50 godina. Čuvajte ga u staklenkama koje se mogu dobro zatvoriti.
BRZO GOTOVI, A UKUSNI ŠPAGETI
Skuhajte špagete, a na maslacu popržite pršut te dodajte kadulju, kukuruz, masline, češnjak, vegetu i aceto balsamico te kratko prokuhajte. Umiješajte špagete te pospite sirom.
SLASNE JAGODE S BALSAMICOM
Otopite šećer i zagrijavajte ga dok ne postane zlatnožut. Dodajte balzamični ocat i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim umiješajte đumbir. Jagode poprskajte pripremljenim umakom i poslužite uz rashlađeni šampanjac.