Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Čarobna Istra nudi sve - špilje, film, zmajarenje i odličnu hranu

Čarobna Istra nudi sve - špilje, film, zmajarenje i odličnu hranu
23

Bogata gastronomska i kulturna ponuda gradova središnje Istre obogaćena je sportskim aktivnostima poput zip linea, free climbinga, leta zmajem i trekkinga

VIDEO

Male, uske i kamenite uličice, stare palače, zvonici, grbovi i crkvice u zelenom krajoliku središnje Istre privlače posebnom atmosferom, odličnom ugostiteljskom ponudom, brojim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima, a ne nedostaje niti sportskih aktivnosti za one avanturističkog duha.

Pazin

Naziva ga se srcem Istre, a smješten je u samom središtu istarskog poluotoka 30 km od obale. Svakog prvog utorka u mjesecu ovaj grad postaje šoping meka, jer se tada održava tradicionalni Pazinski samanj. Na njemu se osim tradicionalnih istarskih proizvoda poput domaćih rakija i likera, marmelada, čajeva, začina i suvenira od keramike može nabaviti gotovo sve,  kako domaćini kažu "od igle do lokomotive". Na sajmu je obavezno cjenkanje, koje omogućava spuštanje cijena i do 50 posto.

U posjeti Pazinu obavezno obiđite Pazinski kaštelet, najveću i najbolje sačuvanu srednjovjekovnu utvrdu u Istri, gdje je smještena stalna izložba Etnografskog muzeja Istre i Muzej grada Pazina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podno zidina kašteleta nalazi se Pazinska jama na mjestu gdje rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok. Ovaj fenomen pravo je remek djelo prirode, a njena je ljepota inspirirala i poznate umjetnike poput Julesa Vernea i Vladimira Nazora, koji su radnje svojih djela smjestili u Pazin spominjući upravo Pazinsku jamu.

Župna crkva Svetog Nikole sagrađena u 13. stoljeću kao i Franjevački samostan iz 15. stoljeća te Biskupsko sjemenište najpoznatije su povijesne građevine u Pazinu, piše Turistička zajednica središnje Istre.

Događanja

  • Koncert gudačkog kvarteta "Cadenza" na Kašteletu 20. srpnja
  • Vaterpolo turnir Zarečki krov 21.srpnja na Zarečkom krovu
  • Festival Pulaštri 22.srpnja je velika gastro manifestacija posvećena najpopularnijoj domaćoj pernatoj životinji i simbolu pazinskog kraja, puranu. Osim kušanja delicija, program prati i glazbeni sadržaj lokalnih glazbenih umjetnika s tradicionalnim istarskim pjesmama.
  • Legendfest je festival narodnih priča, legendi i mitova Istre, a traje od 27. do 29. srpnja u Pićanu. Za vrijeme festivala stanovnici grada šeću u istarskim narodnim nošnjama, na svakom se uglu nudi kap dobrog vina, a moguće je vidjeti i divove, štrige, gusare i vile koji recitiraju stare priče u čiju se istinitost zaklinju.

Boljun

U ovom čarobnom gradiću središnje Istre turisti će iskusiti atmosferu davnih vremena. Stare vizure grada zajedno sa srednjovjekovnim kašteletom oko kojeg je sagrađen, netaknuta priroda okolice i bogata gastronomska ponuda lokalne Boljunske konobe privlače izletnike željne mirnog odmora.

Draguć

Na pola puta između Pazina i Buzeta nalazi se pitoreskni istarski gradić Draguć, koji se zbog njegove neobične lokacije okružen brežuljcima naziva i istarskim Hollywoodom. Upravo zbog prekrasne prirode, starih zvonika i uzdignute crkve, u ovom su se gradiću snimali brojni filmovi poput  Letača velikog neba, Mandrin, Suton, Melita, Libertas, La Femme Musketeer, Marije i mnogih drugih.

Oprtalj

Svaka druga nedjelja u mjesecu rezervirana je za  tradicionalni sajam antikviteta na trgu i u loggi, s oko 40-tak izlagača. Posjetitelji mogu gledati i kupovati starine od osam ujutro pa sve do popodnevnih sati. Talijanski se Oprtalj naziva Portole, a nekoć je bio utvrda opasana zidinama između kojih su se gradile kuće. Najveće znamenitost Oprtlja su čuvena gradska vrata  ispred kojih je venecijanska loggia s lapidarijem te crkva Sv. Jurja. Ispod Oprtlja nalaze se šume Livade, svjetsko središte tartufa.

Hum 

Najmanji gradić na svijetu Hum od Buzeta je udaljen 14 km, a do njega se može doći vlakom, automobilom te pješke. Ističe se kao centar Glagoljaštva, u poznatoj istarskoj Aleji glagoljaša.  Hum je danas spomen-grad, a najpoznatiji je po svom neobičnom tlocrtu sa srednjovjekovnim kašteletom te hvaljenoj humskoj biski, domaćoj rakiji koja se radi od komovice, bijele imele i trava. Vjeruje se kako je recept za njenu pripremu star oko 2000 godina, a potječe od starih Kelta. Bisku možete i sami kušati u poznatoj Humskoj konobi u centru grada.

Motovun

S pogledom na vinograde i Motovunsku šumu sa starih zidina koje u obliku prstena opasuju grad, Motovun je jedinstveno mjesto koji svojom ljepotom doziva turiste u posjet unutrašnjosti Istre. U centru grada nalazi se nekoliko odličnih prodavaonica tartufa i drugih proizvoda pripremljenih s tom skupocjenom gljivom, koja se prikuplja u Motovunskoj šumi.

Unutar zidina grada nalaze se vrijedni spomenici kulture poput gotičke ulazne kule, romaničke palače, te novovjekovne renesanse i barokne izgradnje na kućama. Motovun je osobito zanimljiv kao izletište s brojnim obiteljskim gospodarstvima koji ga okružuju i nude tradicionalne istarske recepte poput tartufa s fužima te istarski pršut i domaćim vinima poput malvazije, merlota, muškata, pinota i chardonaya.

  • Seoski turizam Toni
  • Agroturizam Bella vista
  • Enoteque - konoba Barbacan
  • Ugostiteljski obrt Pod voltom
  • Agroturizam Štefanić

Motovun film festival 

Legendarni petodnevni filmski maraton ovaj je istrarski gradić proslavio u cijeloj Europi, a ove se godine održava od 27. srpnja do 1. kolovoza. U tih se pet dana u neprekinutom nizu smjenjuju filmske projekcije od 10 ujutro do 4 sata iza ponoći.

U ovogodišnjem programu više je od 100 naslova u 70 porojekcija dokumentranih i igranih, ktartkometražnih i dugometražnih filmova. Najveći aduti festivala su  novi film Ulricha Seidla 'Raj: Ljubav', kultni naslov ovogodišnjeg Cannesa 'Sveti motori' Leona Caraxa, novi filmovi znanih autora Kena Loacha 'Danak anđelima' i Toda Solondza 'Tajni adut'. 

Osobitost festivala jest da se na otvaranju prikazuje 110 godina stari film jednog od prvih redatelja u povijesti Georgesa Meliesa 'Put na mjesec', čime se uvodi u glavnu temu ovogodišnjeg festivala: karmine za filmsku vrpcu, koja će digitalizacijom kina definitivno otići u povijest. Stoga se kroz ovogodišnji program provlače posvete starim majstorima, a festival završava posljednjim velikim hitom Martina Scorsesea 'Hugo 3D', piše na službenim stranicama Festivala.

U sklopu filmskog festivala grad nudi oblje popratnih sadržaja poput kamp smještaja za sve posjetitelje te bogate ponude jela i pića, kao i produženog rada lokalnih trgovina. Na blagajnama festivala  cijena ulaznice za dnevne projekcije u kinu Bauer iznosi 25 kuna, u Kinu Trg i Barbacan je 35 kuna, a cijena ulaznice za noćne projekcije u kinu Barbacan je 10 kuna, a plaća se isključivo gotovinom. Rezervacija ulaznica moguća je samo u vrijeme održavanja festivala osobno ili telefonom.

Grožnjan

Nalazi se na 228 metara nadmorske visine iznad doline rijeke Mirne, a od mora je udaljen oko 15 km. Danas se naziva i gradom umjetnika, zbog brojnih kulturnih i povijesnih spomenika te koncertima i izložbama po kojima je poznat.

Jedna od najvećih ljetnih atrakcija Grožnjana je Ljetna jazz akademija i Međunarodni jazz festival "Jazz is back" koji traje od 13. srpnja od 3. kolovoza. Na njemu će osim domaćih glazbenika poput Elvisa Stanića i Nevena Frangeša mogu čuti i strane zvijezde jazza poput Sisi Feigl, Luis Bonille, Deborah Brown i drugih.

U sklopu Međunarodnog kulturnog centra HGM tijekom srpnja i kolovoza traju ljetne škole violine, suvremenog plesa, gitare, kontrabasa, pjevanja, saksofona i drugih radionica.

Tinjan

Gradić suhozida, kovača i folklora, Tinjan je mjesto koje se ponosi svojom tradicijom i vjerno ju predstavlja gostima. Nekoć je bio utvrđeni grad koji je u rimsko doba čuvao granicu porečkog posjeda prema unutrašnjosti poluotoka, a i danas se u njemu ističe vidikovac nad Dragom s kojeg se pruža pogled prema Kringi. U najstarijem dijelu grada uz kuće su uklesani simboli njihovih vlasnika. Posebnu važnost za Tinjan imaju izvori i lovke, kao i biciklistička staza koja ih spaja.

Rekreacija

Zip line

Čelično uže postavljeno između motela Lovac i starog grada Pazina moguće je zip lineom preletjeti 220 metara preko Pazinske jame, a ovaj je zip line namijenjen pravim adrenalinskim ovisnicima jer se prilikom preleta postiže brzina i do 60 km na sat. Zip line iznad jame organizira tvrtka Quadruvium.

Spelologija

Istra je prepuna podzemnih špilja i jama koje su idealne za speleološka istraživanja, a zanimljiva je i zbog endemske hrvatske vrste čovječje ribice koja živi u njoj.

Najatraktivnije lokacija za istraživanje su Jama Baredine, Pazinska jama, ponor Rašpor, ponori Krkuž i Gragorinčići, spilja Piskovica, Marfanska jama, Batluška jama i ponor kod Šterne. Marfanska jama duboka 273 metra s 2045 istraženih lanala najduža je jama u Istri.

U poligonu za speleološko penjanje Speleolit cave climbing centre možete isprobati spuštanje i penjanje na užetu ili se u speleo avanturi uz svjetlost karbidnih lampi spustiti u podzemni svijet.

Let zmajem

Na području Buzeta, Učke i Ćićarije postoji osam uzletišta za slobodne letače s mogućnošću preleta po cijeloj središnjoj Istri. Amateri koji žele naučiti letjeti zmajem to mogu isprobati u Klubu za slobodno letenje Homo volans, a osnovni tečaj košta oko 3500 kuna.

Pješačenje 

U području središnje Istre vas očekuje mnoštvo uređenih pješačkih i biciklističkih staza za čiji vam prolazak nije potrebna dodatna oprema, ali si obavezno ponesite vodu. Pješačka staza Parenzana vodi od mjesta Valice preko Kanegra, Stanice, Sv. Stefana, Završja, Vižintina, zaseoka Krti i  Kanala do Vijadukta Veli Most. Kako se on nalazi na pola puta između Vižinade i Rakotule, može ga se obići s obje strane.

Pješačka staza Sveti Zenon kod Brtonigle kreće iz Brtonigle prema Žmergu do prirodnog parka Škarline te natrag u Brtoniglu, a pješačenje traje oko dva sata.

Staza Pazinska jama započinje na Mostu Vršić nedaleko Kaštela u Pazinu te vas vodi kroz prirodni kanjon do samih obala Pazinčice. Zatim se uspinje blagim serpentinama do vidikovca Piramida i potom na terasu Hotela Lovac, a duljine je 1300 m te je opremljena višejezičnim panoima.

Staza Pazin – Beram duga je 12 km, a započinje uz Kaštelet te vodi preko Pazinske jame do Gortanovog brijega, oko sela Dušani te natrag u Pazin. Ističu se još i staza sv. Šimuna – Gračišće, staza Grdoselo – Zelengrad, staza suhozida – Kringa, pješačka staza Buzet-Kotli-Hum-Buzet, pješačka staza Venecijanskog lava kod Višnjana, poučna staza Plas - Park Prirode Učka, pješačka staza Vela Draga i pješačka staza Korita.

Trekking

U središnjoj se Istri nalaze neke od najljepših trekking i trail running staza u Hrvatskoj. CONTINEO turistička agencija organizira stručno vođenje cjelodnevno i poludnevne trekking ture za amatere po rutama:

  • Beram - Dolina mlinova (Pazinčice) – Bani – Zelengrad (Stari grad) - Pazin (Bani)
  • Hotel Lovac- Pazinska Jama-Dolina mlinova(Pazinčice)-Bani-Zelengrad(Stari grad) -Pazin (Bani)
  • Draguć-Grimalda- Zelengrad (Stari grad)-Pazin (Bani)
  • Beram-Dolina mlinova(Pazinčice)-Pazin (Bani)
  • Kaštel-Dolina mlinova(Pazinčice)-Pazin (Bani)
  • Hotel Lovac- Pazinska jama- greben sjeverno od Pazina-Pazin (Bani)
  • Bani- Zelengrad(Stari grad)-Pazin (Bani)
  • Gračišće-Crkva Sv. Marije Magdalene-slap Sopot-Gračišće

Jahanje

U središnjoj Istri rekreativno i profesionalno jahanje organizirano je u sklopu klubova Ograde u Pazinu, Lerader u Lupoglavu, Motovun Ranch u Motovunu, Konjičkom klubu Skoko u Pazinu te Konjičkom klubu Hipos u Sv.Petru u Šumi.

Slobodno penjanje

U blizini Pazina nalazi se nekoliko atraktivnih lokacije za free climbing, a vodi ih udruga Hiperktiv. Radi se o penjalištima Zarečki krov, Babin zub, Čiritež, Lido i Krkuž.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno