Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čarobna noć: Gdje u Hrvatskoj možete gledati suze sv. Lovre

None Foto: 123RF

U noći na 13. kolovoza padat će zvijezde i nekima donositi sreću. Sv. Lovro je bio đakon koji je smaknut 10. kolovoza jer je dijelio crkveno blago sirotinji

Svi znaju da zvjezdane noći služe za ispunjavanje želja, a nema čarobnijih noći od onih krajem prve polovice kolovoza. 
Po tisućljetnom vjerovanju vaša će se želja ostvariti ako je izrazite dok gledate zvijezde padalice u narodu zvane suze Svetoga Lovre. One su najpopularnije od brojnih padalica koje tijekom godine krase noćno nebo jer prizivaju romantična iskustva s ljetovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stoga, vjerujete li da će vam se želja ispuniti ako je zamišljate gledajući zvijezdu padalicu, ne propustite izaći na otvoreno u noći na 13. kolovoza i podići oči prema nebu. Te će noći padalica biti napretek. 

Zagreb: Perzeidi, poznati i kao Suze svetog Lovre | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Može li zvijezda padalica doista pomoći u ispunjenju želje? Dužni smo vas upozoriti da ono što zovemo zvijezdama padalicama nisu zvijezde, iako im donekle sliče. To su meteori - bljeskovi meteoroida, malih krhotina kometa ili asteroida. Meteoroidi nastavljaju pratiti veća tijela od kojih su se odlomili istom putanjom i sagorijevaju u doticaju sa Zemljinom atmosferom. 

Pljusak zapaljenih krhotina

Lovrine suze su jedan od meteorskih pljuskova koji tijekom godine zabljesnu nebeskim svodom kad Zemlja prolazi kroz skupinu svemirskih krhotina. Astronomi zovu taj meteorski pljusak Perzeidima jer naizgled dolazi iz zviježđa Perzeja. Meteori iz Perzeida potječu od kometa Swift/Tuttle, nazvanog tako po dvojici astronoma koja su ga otkrila u 19. stoljeću. Suze Svetog Lovre, odnosno Perzeidi, vidljivi su već od zadnje trećine srpnja, no najgušći su u noći na 13. kolovoza. Sad kad znamo da su Lovrine suze meteori, odnosno zapaljene krhotine kometa, formulirajmo preciznije gornje pitanje: ima li želja koju zamišljate dok gledate meteor povećanih izgleda za ostvarenje? Može li svemirski kamenčić koji sagorijeva u gornjem sloju atmosfere imati učinka na zemaljska zbivanja, osim tako da ne sagori do kraja i padne nekome na glavu?

VRHUNAC PERZEIDA Stižu 'Suze svetog Lovre', ali Mjesec će pokvariti spektakl

Tradicija iz davnina

Teško bismo mogli odgovoriti potvrdno, ali mnogi nisu skeptični poput nas. Vjerovanje u čudesnu moć zvijezda padalica, odnosno meteora, uvriježeno je u mnogim krajevima svijeta. Prizor padalice može se činiti dobrim znakom i povodom za izražavanje želja jer je rijedak i kratka vijeka. Izreći želju u trenutku opažanja padalice značajan je izazov jer njezin bljesak iščezava jednako brzo kao što se pojavio. Zbog kratkovječnosti te prirodne pojave uvijek je moguće pronaći opravdanje za neispunjenu želju. “Niste je izrazili u pravom trenutku dok je bljesak bio vidljiv. Više sreće idući put”, odgovorit će skeptiku onaj tko vjeruje u moć meteora da ispuni želju. Moguće je i da je želja “neprecizno izražena” ili da čovjek “nije dovoljno vjerovao u njezino ostvarenje”.

Hajrudin Merdanović PERZEIDI Suze svetog Lovre obasjale su nebo: Pogledajte najbolje slike

Kad bogovi provire s neba

Ne zna se kome je i kad palo na pamet moliti za ispunjenje želja u trenu pojave meteora, no izvjesno je da je grčki astronom Ptolomej u 2. stoljeću već ponudio objašnjenje veze između želja i bljeskova na nebu. Po njemu, zvijezde padalice izlijeću iz nebeskog svoda kad ga bogovi rastvore da provire i promatraju što rade smrtnici na Zemlji!

Vidjeti zvjezdani bljesak značilo je gledati u smjeru bogova, što je nedvojbeno dobar trenutak za upućivanje želje. 
U ranoj kršćanskoj tradiciji mislilo se da padalice predstavljaju anđeoske duše koje padaju ili uzlijeću. Ljudi su vjerovali da izricanje želje u trenutku viđenja zvjezdanog bljeska znači obraćanje božanskoj moći koja može unaprijediti njihov život. Tradicija je dobila na snazi u industrijsko doba, kad je gradsko osvjetljenje učinilo prizore meteorskih bljeskova slabije vidljivima, a prilike za izražavanje želja rjeđima.

REUTERS/PIXSELL | Autor: Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o narodima koji su vjerovali da padajuće zvijezde donose sreću. Nijemci iz jugozapadne Njemačke tvrdili su da viđenje zvijezde padalice donosi sreću u idućih 12 mjeseci. Ako bi Nijemac vidio tri padalice iste noći, znao bi da će uskoro umrijeti. U Velikoj Britaniji padalica predstavlja dušu koja dolazi s neba da udahne život novorođenom djetetu. U Čileu tko vidi padalicu, odnosno meteor, mora odmah dograbiti kamen kako bi pribavio dobru sreću. Ako u blizini nema kamena, onda je dotični pojedinac propustio priliku. Filipinac koji vidi padalicu mora svezati maramicu u čvor dok je bljesak zvijezde još vidljiv. A to znači da mora jako brzo djelovati.

Ne propustite spektakl

U noći na 13. kolovoza izađite u mračan prostor - na livadu, u park ili na plažu. Ne trebaju vam dalekozor ni teleskop, ali ponesite deku ili ležaljku jer će vam iz vodoravnog položaja biti udobnije promatrati nebo. Budite strpljivi jer očima treba pola sata da se priviknu na tamu. Usmjerite pogled prema sjeveroistočnom nebu i vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje, prepoznatljive po obliku slova W. Iskoristite priliku i zamislite želju poštujući ova pravila: zatvorite oči dok mislite na želju, čvrsto vjerujte u njezino ostvarenje i ne otkrijte nikome što ste poželjeli!

Gdje ih je najbolje gledati?

Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba istaknuo je kako će se zvijezde padalice najbolje vidjeti u ponedjeljak navečer, a za dobar pogled savjetuje odlazak iz gradske vreve i svjetala.

- Ove godine bi za noć Perzeida mogao smetati mjesec. Najbolje je otići negdje na selo. Jučer smo bili na Petrovoj gori. Preporučujem i odlazak u Zvjezdano selo Mosor (Split) ili Zvjezdarnicu Višnjan koja svake godine organizira gledanje kiše meteora. Zagrepčanima je najbolje da odu na Sljeme, a moram spomenuti i Đakovo koje taj dan gasi gradsku rasvjetu kako bi pogled bio što ljepši - govori Štromar.

Tko je bio sv. Lovro?

Smaknut je zbog velikodušnosti prema sirotinji. Kršćani zovu meteore iz grupe Perzeida suzama Svetog Lovre jer se najbolje vide nedugo poslije blagdana tog sveca 10. kolovoza. Lovro, rimski đakon u vrijeme pape Siksta, smaknut je na taj datum 282. kao žrtva progona kršćana koji je pokrenuo car Valerijan. Lovrin je ‘grijeh’ bio dijeljenje crkvenog blaga sirotinji umjesto da ga, po naredbi, preda caru. Prema predaji, kad je vođen na stratište, plakao je zbog ljudske pohlepe. Odatle naziv suze meteorima koji se pojavljuju oko obljetnice njegove smrti. Slovi kao svetac zaštitnik kuhara, knjižničara, arhivista, kožara i komičara.

Komentari (48)
  • nadam se da ću i ovaj puta uspjeti vidjeti sa svog balkona suze sv.lovre

    12. 8. 2019,   20:25
  • Suze sv. Lovre = Preletuše.

    12. 8. 2019,   20:14
  • Gledam, gledam,..i zelim. Imam spremnu citavu listu,.. :))

    12. 8. 2019,   22:00