Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Čarobni lijek' za ovisnost bez dozvola za prodaju u Hrvatskoj

IZLJEČENJE ZA POLA SATA? Ruska tvrtka na internetskoj stranici otvorenoj u Singapuru prodaje ekspresni lijek protiv alkoholizma i ovisnosti

Pijanstvo liječi za 30 minuta bez mamurluka, a ovisnost bez depresije, čak i ako ovisnik ne želi prestati piti, dio je tvrdnji u reklami o “čarobnom lijeku” protiv alkoholizma koju nepoznati nadriliječnici šalju mailom.

- Alco blocker je bezopasan i učinkovit proizvod, a stoji 598 kuna. Sljedećih 35 minuta može se naručiti za samo 299 kuna - tvrde trgovci. No kad izađete sa stranice pa se vratite, počinje novih “akcijskih 35 minuta”.

Po lijek u ljekarnu

U poruci nisu navedeni kontakti trgovaca, a na mail koji smo poslali na adresu s koje je stigla ponuda nisu nam odgovorili. No odgovorilo je Ministarstvo zdravstva na pitanje je li “čarobni lijek” registriran.

- Alco blocker nije registriran kao lijek niti kao medicinski proizvod. Na njemu piše da je dodatak prehrani, ali nije ni u tom registru - rekli su u Ministarstvu zdravstva. Ako je riječ o dodatku prehrani, ne smiju mu se pripisivati svojstva prevencije, terapije i liječenja, objasnili su i dodali su da im uvoznici ili proizvođači dodatke prehrani moraju prijaviti prije stavljanja na naše tržište. Iznimka su dodaci prehrani koje u internetskim trgovinama hrvatskim potrošačima prodaju tvrtke sa sjedištem u nekoj drugoj članici EU. No internetska adresa na kojoj je opis Alco blockera završava najčešćom ruskom domenom “.ru”, a Rusija nije članica EU. Prema IP adresi, stranica je otvorena u još daljem Singapuru.

Na problematičnu učinkovitost upozorava i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Sumnjiva brza izlječenja

- Savjetujemo da se proizvodi za zdravlje kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Oni su provjereni, a na internetu ih je puno koji se lažno oglašavaju - upozoravaju iz HALMED-a.

Dodaju kako u lažnim oglasima jamče brze rezultate, čarobno izlječenje, nude tajne recepte te svjedočanstva stručnjaka i pacijenata, a “lijekovi” često pomažu kod puno bolesti ili “svima”.

Potrošači bez zaštite

I u oglasu za Alco blocker više od 3,5 milijuna ljudi “potvrdilo je njegovu učinkovitost”, odnosno da pomaže pri oslobađanju od alkoholne ovisnosti, prekida teška kronična pijanstva, minimalizira vjerojatnost povratka alkoholu, normalizira rad jetre i bubrega...
Ministarstvo zdravstva tvrdi da sanitarna inspekcija može zabraniti takvo oglašavanje ako zna tko je oglašivač. Na mailu piše kako je riječ o tvrtki Internet-Consultin, ali u adresi nije navedena država. Ista tvrtka poslala je i ponudu za kupnju “čarobne” kreme protiv bora. Jesu li potrošači nasjeli i koliko ih je te proizvode kupilo, ne zna se. HALMED upućuje da se za potrošačka prava treba obratiti Ministarstvu gospodarstva, u čijem je resoru zaštita potrošača. Pitali smo ih što rade da spriječe reklamiranje, prodaju i distribuciju ovakvih, evidentno lažnih proizvoda, no u tjedan dana nisu nam odgovorili.

NIKAD TO NEĆE PRIZNATI: Muškarci tijekom seksa često misle o ovome, ali to skrivaju

Komentari (5)
  • Plašim se da je to još jedan porez za naivne.

    3. 4. 2019,   12:37
  • A što ako se navučem na ovo???

    3. 4. 2019,   12:17
  • ..jako dobar lijek, ja sam ga koristio i ne pijem vise......a ni manje..

    3. 4. 2019,   11:52