Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Čaša puna zdravlja: Citrusi za energiju, đumbir protiv bolova

Čaša puna zdravlja: Citrusi za energiju, đumbir protiv bolova
5

Majstorica smoothieja Martina Šubic otkriva najbolje kombinacije voća i povrća za brze i superukusne ledene napitke koji će vas zasititi, ali i opskrbiti organizam

VIDEO

Baza za svaki voćni smoothie je svježe cijeđena naranča, izmiksana jabuka ili kruška, a ako nema ni mlijeka ni jogurta, idealna zamjena za njih je banana, kaže Martina Šubic, vlasnica bara Juice&Juice u Masarykovoj.

Za pripremu smoothieja najvažnije je imati jednu ili dvije vrste krupno narezanog voća, primjerice, ananas, dinju ili lubenicu, koje, kad se izmiksaju u blenderu, daju potrebnu gustoću. Kao inspiracija može poslužiti sezonsko voće poput kupina, malina, borovnica ili svježe aronije, ali i blitva, kopriva, peršin...

- Kopriva je čistač organizma, a frape od blitve pomaže protiv anemije. Kad zaboli glava, podići će vas smoothie s dodatkom limuna, meda i đumbira, a umor će odagnati citrusi - govori Martina i dodaje:

- Iako na zahtjev stavljam kravlje mlijeko, puno više radim sa sojinim mlijekom, ali i rižinim koje je laganije i prikladnije za alergičare. Radite li napitak s jogurtom, bolje uzmite smrznuti jogurt jer nije fermentirao i zato nije tako kiseo kao običan. U blender možete ubaciti i kuglicu dijetnog sladoleda od vanilije - objašnjava Martina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od dodataka upotrebljava peršinovo lišće, celer ili metvicu koje samo ispere i ubaci u blender bez prethodnog sjeckanja. Korijen đumbira je također jako popularan zbog osvježavajućeg okusa. Potrebno ga je oguliti i naribati na sitno pa ubaciti.

Orašasti plodovi i sjemenke više su nego dobrodošli jer produljuju sitost. Iskoristite i suncokretove ili lanene sjemenke koje prethodno usitnite u mužaru ili mlincu za kavu kako bi se oslobodili blagotvorni sastojci.

- Bilo same ili u mješavini sa suhim voćem, zobene pahuljice su odlične za podizanje hranjive vrijednost smoothieja, a također će ga i zgusnuti - kaže Martina.

Želite li smoothieje dodatno zasladiti, iskoristite med, agavin sirup, pa i javorov sirup ili steviju u prahu. Za ljetno osvježenje na tri decilitra napitka potrebne su tri kockice leda, a za pola litre pripremite pet kockica.

Sezonski smoothie

Sastojci: banana, kriška dinje, kriška lubenice, 3 kockice leda, dl cijeđenog soka od naranče

Priprema: Ogulite bananu, a dinji i lubenici odstranite koru i koštice. Naranče iscijedite neposredno prije miksanja. Stavite u blender sve sastojke i smiksajte. Ulijte smoothie u visoku staklenu čašu pa rub ukrasite komadićem lubenice ili dinje. 

Mliječni smoothie

Sastojci: banana, žlica zobenih pahuljica, med, 3 kocke leda, 2 dl mlijeka

Priprema: Ogulite bananu pa sa zobenim pahuljicama, medom, ledom i mlijekom miksajte u blenderu. Ulijte u visoku staklenu čašu. Ako želite obogatiti okus ovog smoothieja, dodajte mu orašaste plodove prema želji ili kokos. 

Honolulu 

Sastojci: banana, pola kivija, 4 kriške svježeg ananasa, 3 kockice leda, 2 dl cijeđenog soka od naranče

Priprema: Ogulite bananu, kao i kivi te ananas. Naranče iscijedite. Sve stavite u blender i smiksajte. Ulijte u visoku staklenu čašu te ukrasite rub kriškom kivija. 

Sojino mlijeko s borovnicama

Sastojci: banana, žlica zobenih pahuljica, žlica badema, med, žlica borovnica, 3 kockice leda, 2 dl sojina mlijeka

Priprema: Ogulite bananu, a borovnice operite pa stavite u blender sa zobenim pahuljicama, medom, ledom i zalijte sojinim mlijekom. Izmiksajte. Ulijte u visoku staklenu čašu. Želite li dvobojni smoothie, najprije ulijte smoothie u čašu, a na vrh dodajte malo sojina mlijeka i lagano promiješajte slamkom. 

Zeleni smoothie

Sastojci: šaka blitve, banana, 3 kockice leda, pola limuna, 2 dl izmiksane jabuke

Priprema: Ogulite bananu, a blitvu operite pod mlazom hladne vode. Iscijedite limun te s jabukom i svim sastojcima stavite u blender. Izmiksajte. Ulijte u visoku staklenu čašu pa ukrasite listićima metvice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje