Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Cedevita light od naranče daje dvostruko više pića od obične

Cedevita light od naranče daje dvostruko više pića od obične

ISPLATI SE Iako je tri kune skuplja, od 180 grama Cedevite light dobije se čak 4,5 litara napitka. Kod ostalih light i klasičnih proizvoda nije bilo tolikih razlika

VIDEO

Pakiranja “obične” i Cedevite light jednake su veličine, no u onoj light je 180 grama praha za pripremu napitka, a u drugoj 200 grama.

Obje su okusa naranče. Na pakiranju light Cedevite piše da ima sadržaja za 4,5 litara napitka, dok je obična dovoljna za 2,5 litara. No na uputama za pripremu napitka na pakiranju light Cedevite piše da treba dvije čajne žličice, odnosno 10 grama zrnaca, otopiti u 250 mililitara hladne vode, a na pakiranju obične Cedevite da treba dvije žlice, odnosno 19 grama praha, otopiti u jednakoj količini vode.

Zrnca Cedevite light malo su sitnija nego ona u standardnoj Cedeviti i dosta su svjetlija. Žute su boje, a klasična Cedevita je narančasta. Razlika u boji vidi se i u čašama.

Vrlo su sličnog okusa, no napitak od “obične” Cedevite bio je slađi od onog light.

Ogromna razlika

Poslali smo upit proizvođaču da nam pojasni zašto jedna Cedevita daje gotovo dvostruko više napitka nego druga, no odgovorili su da ne stignu.

Kod ostalih light i klasičnih proizvoda nije bilo tolikih razlika. Uspoređivali smo sastav i energetsku vrijednost napitaka bez šećera s istim proizvodima koji sadrže šećer, a osim Cedevite, to su bili kola napici različitih proizvođača i Red Bull.

Kako smo već napominjali, prekomjerne količine šećera trebali bismo izbjegavati kao dio uravnotežene i zdrave prehrane.

Na dan 30 grama

Prekomjerna konzumacija šećera vodi do razvoja zubnoga karijesa te debljine i bolesti poput dijabetesa. Hrana koja sadrži veće količine šećera često obiluje i energijom, odnosno kalorijama, a siromašna je ostalima nutrijentima, poput vitamina i minerala.

Šećer se inače prirodno nalazi u hrani kao što je voće, no često se dodaje u industrijskoj proizvodnji hrane prvenstveno za bolji okus. Upravo je taj dodani šećer onaj koji trebamo izbjegavati.

Šećer tako na deklaracijama hrane možemo pronaći u raznim oblicima kao što su: šećer, glukozni sirup, glukozno-fruktoni sirup, fruktoza, glukoza….

Ako želimo smanjiti rizik od razvoja gore navedenih bolesti, dnevni unos dodanog šećera ne bi trebao biti veći od pet posto ukupnog unosa energije, prema preporukama nekih država članica Europske unije. Za prosječnu osobu to iznosi oko 30 grama ili šest do sedam čajnih žličica.

Umjetna sladila

Zbog toga bismo trebali pažljivo čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima.

Alternativa nam pak mogu biti isti proizvodi, ali sa smanjenom količinom ili bez šećera. Ako im je sastav, ne računajući šećer, isti kao i originalu, te ne sadrže druge štetne aditive, ovi proizvodi mogu biti dobra zamjena.

Proizvodi bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera, sadrže umjetna sladila koja imaju nisku ili uopće nemaju energetsku vrijednost, pa je tako sadržaj kalorija koji unosimo konzumacijom ovakvih proizvoda manji. Isto tako, umjetna sladila ne podižu razinu šećera u krvi kao što je to, naravno, slučaj sa šećerom, pa ne predstavljaju rizik od razvoja šećerne bolesti. Sladila koja se najčešće koriste su acesulfam K, aspartam, saharin u kombinaciji sa ciklamatom, sorbitolom, stevijom…

Iako ih se povezuje s povečanim rizikom od razvoja karcinoma, to nije dokazano istraživanjima. Zbog toga su ova sladila dozvoljena za uporabu u članicama Europske unije. Neka od nabrojenih sladila mogu djelovati laksativno, pa ipak ne bismo trebali pretjerivati s količinom.

Većini iste cijene

Prema tome, možemo zaključiti kako bi proizvodi sa smanjenom količinom ili bez šećera mogli biti dobra alternativa za proizvode koji inače obiluju šećerom. Posebno zato što su u petak, kad smo ih kupili u dva trgovačka centra u Zagrebu, imali istu cijenu bez obzira je li bila riječ o standardnom ili light proizvodu. Razlikovala se samo cijena Cedevite. Ona light je čak 25 posto skuplja nego standardna, no manje je treba. Prema uputama proizvođača, daje otprilike dvostruko više napitka.

VIDI OVO: 5 najgorih stvari koje ti se mogu dogoditi za vrijeme seksa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru