Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Četiri mirisne morske delicije za neodoljivu badnju večeru

Za blagdanski post pripremite slasnu juhu od školjaka, tradicionalni bakalar na bijelo, sabljarku au vin blanc ili pak hobotnicu na salatu prema receptima restorana Bota Šare

Mirisi mora neizostavan su dio blagdanskog posta, a iz restorana Bota Šare savjetuju vam kako napraviti neodoljiva jela za blagdanski stol. Blagdanski ručak najbolje će otvoriti juha od školjaka, topla uvertira pred glavno jelo. Chef Tomislav Primorac za glavno jelo preporučuje tradicionalni bakalar na bijelo, sabljarku au vin blanc ili pak gril hobotnicu, a ove ideje mogu vam poslužiti i za slasnu badnju večeru.

- Za dobro pečenu ribu treba je dobro očistiti, oprati, osušiti, posoliti stonskom solju, pouljiti maslinovim uljem, začiniti ružmarinom i staviti na gradele. Prilikom serviranja zalijte je ponovno domaćim maslinovim uljem, pospite peršinom, dodajte limuna ili jednostavno uz ribu servirajte mješavinu maslinova ulja, peršina i češnjaka koju zovemo ‘tršćanski umak’ - savjetuje Zrinka Šare, voditeljica zagrebačkog restorana Bota Šare.Dodaje da se uz riblje delicije odlično slažu domaća raštika, blitva i rikula.

Foto: Filip Popović

Restorani Bota Šare u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Stonu nude uživanje u najpoznatijim slasnim ribljim specijalitetima. Obitelj Šare već više od 20 godina bavi se uzgojem školjki, ali i serviraju ribu iz vlastitog ulova. Mnoga jela pripremaju prema originalnim stonskim receptima, a neki potječu još iz doba Dubrovačke Republike.

Još finih recepata iz restorana Bota Šare potražite u novom Skuhatćute koji vam donosi najbolje recepte za Badnju večer, ali i za kompletan blagdanski stol. Počastite ukusnim blagdanskim pečenjima, mirisnim slasticama... Skuhatćute donosi više od 125 recepata na raskošnih 100 stranica. U prodaji je po cijeni od 20 kuna.

Juha od školjaka

Sastojci: 150 g dagnji, 150 g kunjaka, 150 g brbavica, 1 glavica češnjaka, 50 ml umaka od rajčice, vezica peršina, 50 ml maslinova ulja, žlica brašna, 2 dl bijelog vina, sol, papar

Priprema: U vrući lonac dodajte maslinovo ulje, ubacite očišćene školjke i poklopite. Kad se školjke otvore, pustite da se ohlade i odvojite meso od školjaka, a tekućinu sačuvajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje i žlicu brašna te miješajte minutu. Stavite češnjak, umak od rajčice i bijelo vino. Dodajte sačuvanu tekućinu, meso školjaka, sol i papar te kuhajte svega nekoliko minuta da se školjke ne prekuhaju. Kad je skuhana, izvadite juhu u posudu i servirajte s nasjeckanim peršinom.

Foto: Filip Popović

Hobotnica na salati od krumpira i potočarke

Sastojci: 300 g hobotnice, 200 g krumpira, dl bijelog vina, lovor, ljubičasti luk, potočarka, limun, sol, papar u zrnu, maslinovo ulje

Priprema: Očišćenu hobotnicu stavite u hladni lonac pipcima prema dolje, dodajte papar, lovor i vino te pustite da se kuha u vlastitom soku. Kad je omekšala, odvojite dva kraka te ih premažite maslinovim uljem i ispecite na grillu. Skuhajte krumpir u kori, ohladite, ogulite i narežite na kocke. Dodajte ljubičasti luk izrezan na trake, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i potočarku. Sve dobro izmješajte i servirajte vruću hobotnicu na podlozi od salate.

Foto: Filip Popović

Sabljarka au vin blanc

Sastojci: 250 g sabljarke (steak), 80 g krumpira, 100 ml bijelog vina, Sol, papar, 50 ml maslinovo ulje, 50 g Kapara, 20 g češnjaka, brašno

Priprema: Na vruću tavu dodajte maslinovo ulje te karamelizirajte steak sabljarke koji je posoljen i pobrašnjen s jedne strane. Kad je steak poprimio zlatno-žutu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i odmah prelijte vinom. Kad vino ispari, dodajte prethodno kuhani krumpir narezan na kocke. Kad se steak skuhao, dodajte kapare i papar te kuhajte još minutu. Možete poslužiti sa sitno sjeckanim peršinom.

Foto: Filip Popović

Bakalar na bijelo

Sastojci: 1 suhi bakalar (500 g), 1 luk (100 g), 1/2 glavice češnjaka, lovor, 600 g krumpira, vezica peršina, 150 ml maslinova ulja, mljeveni crni papar, sol, žlica mješavine začina

Priprema: Bakalaru odrežite peraje i rep te ga stavite u vodu da se moči (najmanje 48 sati). Vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno. Omekšali bakalar stavite u lonac i prelijte vodom. Dodajte narezani luk, papar u zrnu, češnjak, list lovora i žlicu mješavine začina te kuhajte dok bakalar ne bude kuhan, odnosno dok se meso ne odvaja od kosti pa ostavite u vodi da se ohladi. Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške i pomiješajte s bakalarom, dodajte vode u kojoj se kuhao bakalar, sitno nasjeckana četiri češnja češnjaka i nasjeckani peršin, maslinovo ulje, papar i sol po potrebi. Kad ste dodali sve sastojke, kratko promiješajte, poklopite posudu i dobro protresite.

Foto: Filip Popović

Recepte za slasni namaz od bakalara i file orade s pjenicom od cvjetače iz restorana Bota Šare potražite u magazinu Skuhatćute na svim kioscima.

Komentari (28)
  • Bakalar na bijelo uz posutice...mmmmmmljaaac!

    24. 12. 2017,   17:29
  • Reklama za restač

    24. 12. 2017,   16:04
  • Sve morsko meni se sviđa,ali lignje najviše,na sve načine!😋

    24. 12. 2017,   19:17