Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Četiri prirodne boje su 25 kn, a jedna umjetna samo 50 lipa...

Četiri prirodne boje su 25 kn, a jedna umjetna samo 50 lipa...
1

Neka bojila kod djece mogu izazvati poremećaj pažnje, no upozorenja na ambalaži nema. Blitva i špinat lijepo će obojiti jaja u zeleno, luk u smeđe, cikla u crveno, kurkuma u žuto...

VIDEO

Niz je prirodnih i umjetnih bojila koja se koriste u prehrambenoj industriji, a većina od njih je i kupovnim bojama za pisanice. Na njima često piše da pri bojenju treba dodati ocat. Većina ovih boja bolje prianja na ljusku u kiselim otopinama.

I prije bojenja prirodnim sredstvima jaja je dobro očistiti octom. Tako se skida zaštitni sloj s ljuske koji štiti jaje od kvarenja, a bojilo će se brže i jače vezati na jaje.

Za dobivanje boja iz prirodnih tvari koriste se najčešće dijelova biljaka. Crvena boja može se dobiti kuhanjem jaja u vodi s korijenom cikle u pola litre vode. Ljubičasta boja se dobije kuhanjem bobica borovnice, a plava boja može se dobiti iz crvenog kupusa. Listovi se nasjeckaju i prokuhaju te se jaja boje u prirodnoj boji. Za žutu boju izvrsna je kurkuma, a najpoznatija boja za pisanice jest smeđa boja iz ljusaka luka. Kuhanjem jaja u vodi s ljuskama luka dobiju se prekrasni tonovi, a jaja se dodatno mogu ukrasiti biljnim listovima. Za sjaj se jaje uobičajeno premazuje slaninom ili nekim jestivim uljem.

Postoji puno umjetnih bojila za jaja, a riječ je o onima koja se koriste u prehrambenoj industriji. U organizmu može doći do njihove djelomične razgradnje što može izazvati smetnje. Iako su sve tvari dostupne na tržištu dopuštene, potrošači moraju promišljati o učinku tih tvari. Zato je važno redovito čitati deklaracije i propitivati se postoji li drugi način.

3 ideje kako da uskršnja jaja ukrasite na potpuno novi način
3 ideje kako da uskršnja jaja ukrasite na potpuno novi način

Prema odluci Europskog parlamenta, koja je stupila na snagu 2010., na deklaraciji namirnica koje sadrže bojila E102, E104, E110, E122, E124 i E129 mora biti upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. Upozorenja nema ni na jednom pakiranju boja za jaja čiji smo sastav analizirali iako svaka boja sadrži neko od spomenutih.

Nisu svi dodaci s oznakom E štetni. Primjerice, vitamin C (E-300), limunska kiselina (E-330) i mnoge druge. Oprez se preporučuje kod korištenja ovih bojila s djecom, no ako se koriste na ispravan način, razloga za brigu ne bi trebalo biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća