Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Četiri sigurna tretmana kojima se 'brišu' uporni ožiljci od akni

Četiri sigurna tretmana kojima se 'brišu' uporni ožiljci od akni
1

Tretmane možete raditi s manjom dozom agresivnih sastojaka i u vlastitoj kupaonici. AHA  i BHA kiseline ostale su najvažnije u ovom tretmanu jer riješavaju niz problema kože, uključujući ožiljke

VIDEO

Nije važno dirate li lice ili kožu dovoljno dugo ostavljate na miru, iza svake akne ostaje taman trag.

- Jedna od čestih pogrešaka koje sam vidio da pacijenti rade jest to što počnu liječenje ožiljaka od akni dok još uvijek pate od aktivnih upaljenih akni. Prije nego što uopće promislimo o liječenju potencijalnih ožiljaka od akni, sve se aktivne akne moraju izliječiti - objasnila je dermatologinja dr. Stefanie Williams, inače i medicinski direktor EUDELO Dermatology & Skin Wellbeing.

Svi smo prošli kroz iskušenja i eksperimentiranja kako bi koža postala čišća i ujednačena, a često posežemo i za 'grubim' pilinzima kako bismo uklonili mrlje, no takva abrazivna sredstva znaju ostaviti kožu nadraženom i crvenom. 

- Ne brinite, postoje tretmani koji stvarno djeluju i na kraju se riješe tragova od akni, a korisni su i dermatološki tretmani lica, koji su potpuno drugačiji od kozmetičkih tretmana u salonima; njih bi osobe koje imaju sklonost izbijanju akni trebale izbjegavati jer često samo pogoršaju stanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Tretman ožiljaka od akni: Dermalna punila ili fileri

Punila ili fileri mogu se koristiti za pomoć s problematičnom kožom, kao što su npr. ožiljci od akni.

- Dermalni fileri su vrlo dobri za ožiljke - kaže dermatologinja i glasnogovornica britanske fondacije za kožu dr. Anjali Mahtano, a dodaje i da će ovisno o vrsti upotrijebljenog punila, tretman uglavnom dati dobre rezultate, ali će ih se trebati ponavljati u redovitim intervalima, najvjerojatnije svakih šest mjeseci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dermal Aesthetic (@dermal_aesthetic)

Početna reakcija vaše kože mogu biti manje modrice, natečenost i crvenilo, ali budite strpljivi. Dobre strane ovog tretmana su što nije najskuplji, a relativno je i bezbolan.


2. Tretman ožiljaka od akni: Mirconeedling

Na koži se s dermarolerom rade mikro oštećenja kojima se potiče njena obnova i prirodno stvaranje kolagena, a obično se koriste iglice od 0,5 i 0,25 mm. Sam tretman traje 60 minuta i bezbolan je, osjećate samo sitno bockanje. Lice kasnije bude lagano crveno, ali ništa strašno i nema tragova krvarenja, a oporavak je vrlo brz. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Indian Budget Beauty Blog (@indianbudgetbeautyblog)

Inače, savjetuje se razmak tretmana u periodu od 14 dana, a broj tretmana ovisi o potrebama kože ( 3-6 tretmana). Preporučuje se 1 tretman za održavanja godišnje.

3. Tretman ožiljaka od akni: kemijski pilingi

Kad god se spominju kemijski pilinzi, mnogi se sjete Samanthe iz Seks i grada koja se na zabavi pojavljuje sa crvenom kožom i crnim velom. Ali, pilinzi su od tada prešli daleki put i, na sreću, velovi više nisu potrebni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Indian Budget Beauty Blog (@indianbudgetbeautyblog)

Sada ovakve tretmane možete raditi s manjom dozom agresivnih sastojaka nego su proizvodi sadržavali prije, pa su i dovoljno sigurni da ih svatko može napraviti i u vlastitoj kupaonici.

Kiseline u službi kože

AHA  i BHA kiseline ostale su najvažnije u ovom tretmanu jer rješavaju niz problema. Glikolna kiselina je najpopularnija kada je u pitanju AHA i najučinkovitija je, ali može biti prejaka za osjetljive tipove kože. Mliječna kiselina zapravo dolazi iz laktoze u mlijeku, a ne iz voćnih kiselina poput ostalih AHA, što znači da je posebno učinkovita za brisanje znakova starenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Indian Budget Beauty Blog (@indianbudgetbeautyblog)

 

Kada je riječ o BHA, najčešće se koristi salicilna kiselina koja pomaže u smirivanju crvenila i upala, što ju čini i super korisnom kod mrlja i fleka od akni i od sunca. 

4. Tretman ožiljaka od akni: Retinol

Poznat i kao A vitamin A, retinol ide ruku pod ruku sa moćnim tretmanima protiv starenja kože, a može se koristiti i za odčepljivanje pora i umanjivanje ožiljaka. Ovaj je tretman dugotrajniji (iako su rezultati često i odmah vidljivi), a popularan je zbog toga što koža od retinola izgleda svjetlija, s manje mana, a glatka je na dodir. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dermal Aesthetic (@dermal_aesthetic)

 

Izbjegavajte retinol ako imate rozaceju - može ju nadražiti.

Isprobajte bakuhiol - prirodnu alternativu retinolu koja je bogata vitaminima C i E, a koja daje iste sjajne rezultate.

Domaća maska od sjemenki lana - za zategnutiju kožu lica
Domaća maska od sjemenki lana - za zategnutiju kožu lica

5. Tretman ožiljaka od akni: Nosite SPF

Možda se čini  previše jednostavnijim načinom za riješiti se ožiljaka od akni, no SPF zaista rješava skoro pa sve probleme s kožom. Ne samo da štiti od oštećenja od sunca, nego pomaže i da izbjegnete dugoročni rizik od raka kože.

Ali SPF nikad nije presudniji nego kada koristite kiseline, retinol i druge tretmane koji kožu mogu učiniti ranjivom.

- Koža je osjetljivija na oštećenja i promjene pigmentacija nakon tretmana akni ili npr. PL lasera i nakon korištenja proizvoda koji sadrže AHA (poput glikolne i mliječne kiseline) i BHA (salicilna kiselina koja se nalazi i u hidratantnim kremama i 'čistilicama') - kaže dr. Mahto za Elle.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise