Slatkoljupce će zasigurno oduševiti baklave, tufahije (slatko jelo od kuhanih jabuka s bademima i slatkim vrhnjem) te ukusna halva
Ćevapčići su tek početak priče o bosanskoj kuhinji
Osim svima poznatih bureka, sirnice i ćevapčića, tradicionalni bosanski recepti nude mnogo više. Bosanska riblja plata nudi riječnu pastrvu, šarana i soma, ribe koje se najčešće mariniraju u začinskom bilju, a poslužuju uz krupirovu salatu. Oni koji preferiraju konkretnija, mesna jela, kad jedanput kušaju šareni bosanski lonac, zaljubit će se u slaganje redova junećeg ili goveđeg mesa s krumpirom i povrćem.Volite li sarmu, svidjet će vam se i bosanski japrak, njezin daljnji rođak, drukčiji po ogrtaču - umjesto listova kupusa meso obavija list vinove loze. Slatkoljupce će oduševiti baklave, tufahije te nezaobilazna halva - desert od pšeničnog brašna i pinije koji se s maslacem pirjaju u tavi. Bilo da volite slano ili slatko, jela se pripremaju i jedu polagano, uz “kvalitetnu kapljicu” i ugodan razgovor.
Bosanska kuhinja ne poznaje zapršku jer se povrće i meso kuhaju ili pirjaju u malo vode ili jušnog temeljca. Tako se namirnice kuhaju u vlastitim sokovima, a rezultat su lagana jela prirodnih aroma. Intenzivne začine teško ćete naći u receptima jer se za pojačavanje arome stavlja papar ili mljevena crvena, slatka i ljuta paprika. Jedna od rijetkih iznimki je češnjak, kojem u jelima ponekad dodaju mliječne proizvode za ublažavanje intenzivna mirisa. Budući da se umaci rijetko pripravljaju, luk i rajčica su nezaobilazni jer daju gustoću i puniju teksturu juhama i varivima.