Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Chanelov bumerang uvrijedio kulturu i povijest Aboridžina

Chanel je prozvan na društvenim medijima za prisvajanje autohtone australske kulture, proizvodnjom preskupog bumeranga prezrenog kao apsolutni i konačni beskorisni statusni simbol

Ovaj sporedni dodatak napravljen od drva i smole košta skoro 13.000 kuna, a može se pronaći u novoj Chanelovoj kolekciji za proljeće-ljeto 2017. u rubrici drugi dodaci

Poznati američki vizažist Jeffree Star je glavni odgovorni za za ogromnu pozornost koju je ovaj "dodatak" dobio, kad je u ponedjeljak podijelio fotografiju svojeg novog dodatka na Twitteru, Snapchatu i Instagramu. 

 

Having so much fun with my new #Chanel boomerang 🖤

A post shared by Jeffree Star (@jeffreestar) on

Samo na Instagramu objava fotografije novog luksuznog bumeranga je skupila čak 141,922 likeova, ali i bezbroj komentara koje ni sam nije očekivao. Na Instagramu, ali i na Twitteru, ispod objave fotografije i komentara "Toliko se dobro zabavljam s mojim novim @Chanel bumerangom" je nastala žestoka rasprava o Chanelovom prisvajanju autohtone australske kulture.

U samo tri sata objavljeno je preko 2.300 komentara, a neki od korisnika, koji su se identificirali kao Aboridžini iz Australije, su izrazili da su Chanelovi bumeranzi uvredljivi, piše The Guardian.

- Ja sam iz Australije i uvrijeđen sam da bi jedna tvrtka napravila sprdnju oko nečeg što je godinama korišteno kao oružje za preživljavanje - komentirao je jedan od korisnika Twittera.

Kaylah Truth, reperica iz Brisbanea, je isto podijelila svoje čuđenje i nezadovoljstvo na Twitteru, komentirajući cijenu i koristi ovog precijenjenog proizvoda.

Nathan Sentance, voditelj projekta Izvornih djela u Australskom muzeju je izjavio da je Chanelov bumerang primjer kako zapadno društvo pojednostavljuje aboridžinsku kulturu i radi klišeje od kultura.

- Kad razmišljam o aboridžinskoj kulturi, mislim @chanel. Odlučila sam štedjeti iduće tri godine kako bih se mogla povezati sa svojom kulturom - tvitala je Nayuka Gorrie, pisac i aktivistica.

Uz vrijeđanje aboridžinske kulture, na mnogim društvenim mrežama se postavilo i pitanje tko bi uopće kupio tako beskorisni i skupi predmet. Jedna od korisnica Twittera je objavila sljedeći post.

Predstavnici Chanela su dali izjavu Australskom Guardianu u kojoj su naglasili da su bez iznimke poštuju svačiju kulturu i da im je žao što su se neki ljudi uvrijedili.

 

 

Komentari (52)
  • Danas se kod nas i u svijetu svaka šuša svrstava u neku manjinu tako da ispada da su manjine zapravo večina! Paradoks nad paradoksima! Svi bi neka prava a obveze ne priznaju nikakve, svako pravo povlači i obveze!

    16. 5. 2017,   13:52
  • Volim sve s potpisom Chanela.. 👍

    16. 5. 2017,   13:26
  • Autohtona kultura pretvorena u ruglo. Sve za lovu i autoreklamu.

    16. 5. 2017,   15:50