Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Chia sjemenke brzo nabubre u tekućini i postaju želatinozne

Te sitne sjemenke pojednostavljuju zgušnjavanje umaka i pripremanje pudinga dok su bučine sjemenke odlične za muškarce jer čuvaju zdravlja prostate

VIDEO

Potopite dvije žličice sjemenki chia u žlici vode na desetak minuta i dobit ćete zdravu zamjenu za jedno jaje. Te sitne sjemenke pojednostavljuju zgušnjavanje umaka i pripremanje pudinga jer brzo nabubre u tekućini i postaju želatinozne. Dodajte ih bilo kojem omiljenom jelu bez straha da će mu promijeniti okus jer nemaju izraženu aromu, a popržene pospite po salati. 

Pomna proučavanja tih zrnaca podrijetlom iz Meksika i Gvatemale pokazala su da daju energiju pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti. I što je najvažnije, ne zahtijevaju kompliciranu pripremu da ih uključite u prehranu. 

Daju energiju pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti.

Od davnina se smatralo da sezam usporava starenje, a zbog lignanina snižava tlak i kolesterol te obnavlja jetru. No i da nije ljekovit, sezam je toliko ukusan da, kad ga jednom probate, nećete odoljeti da ga ne dodate salatama i varivima i da ne pokušate barem jednom napraviti svoj tahini, namaz od ulja i poprženih sjemenki sezama. Tahini je nezaobilazan dodatak namazima od slanutka ili pečenih patlidžana, a dodaje se i marinadama za neodoljiva pečenja. Chia sjemenke ili sezam iskoristite i za zdravo pohanje - uvaljajte meso i ispecite na papiru za pečenje u pećnici ili na laganoj vatri u tavi kako ne bi izgorjele. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
123RF

Sezam je odličan i u kombinaciji sa zobenim pahuljicama i lanom. Mak je poznat dodatak tradicionalnim slasticama poput gibanice, kocki od maka i posipa za široke rezance, ali može oplemeniti i muffine, te palačinke. Vrhunski kuhari znaju da je mak odličan i u slanim jelima pa ga dodaju i u umake, te pohaju njime, na primjer, ribu. Popečeni mak može postati i sastojak preljeva salate od piletine ili od lososa i šparoga. Nezaobilazan je u kruhu, chutneyju i curryju jer zgrušnjava jela i daje dodatnu aromu. 

A ako se pitate zašto jesti više maka, znajte da minerali i vitamini koje sadrži ublažavaju razdražljivost i stres te potiču koncentraciju i raspoloženje. I suncokretove su sjemenke česte na našem stolu, ali uglavnom kao grickalice ili dodatak kruhu. Samo ih nemojte previše pržiti jer tako gube hranjivu vrijednost. A bučine su sjemenke bogate željezom i, kao i ulje koje se od njih proizvodi, pomažu muškarcima očuvati zdravlje prostate. 

Bučine sjemenke pomažu muškarcima očuvati zdravlje prostate.

Imaju više fitosterola od ostalih sjemenki, aktivnih tvari biljnog podrijetla koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. A osim kao grickalicu, poslužite ih u namazu od bučinih sjemenki, dodajte pilećim fileima, namrvite po zelenoj salati ili onoj od graha, te obogatite variva i kremaste juhe u kojima mijenjaju tjesteninu. Sjemenke i ulje lana bogati su lignanima, koji sprečavaju karcinom te esencijalnim kiselinama, ponajprije omegom-3. 

123RF

Puding bez škrobnog brašna za doručak 

Pomiješajte kokosovo, bademovo ili obično mlijeko i nekoliko žlica chia sjemenki, ostavite preko noći u hladnjaku i ujutro ćete moći uživati u ukusnom pudingu. Poslužite ga u staklenkama s kivijem i narom. Jednako ćete postići i ako namočite sjemenke u svježe iscijeđeni voćni sok, a pravi je hit sladoled s dodanim chia sjemenkama. Birajte bijele ili crne sjemenke, a izbjegavajte crvene jer su nezrele. 

  • ChiaZdrava zrnca daju energiju, pomažu probavi, boljem snu i pri mršavljenju, snižavaju kolesterol i šećer, ali i jačaju zube i kosti. Priprema nije komplicirana.
  • MakPoprženi mak umiješate u majonezu, vrhnje ili neku zdraviju zamjenu za te namirnice, te time prelijte tjesteninu. Dodajte poprženo meso ili tunjevinu te omiljene začine.
  • KonopljaKonopljine sjemenke obiluju vlaknima i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Imaju blag orašasti okus i lako su probavljive. Dodaju se salatama, desertima, kruhu, pahuljicama...
  • KimOsim za pripremu domaćih likera, toplih napitaka i čajeva, sjemenkama kima začinjavaju pečenja i peciva, koja oplemenjuje finom aromom. Dodajte ih “težim” jelima jer olakšavaju probavu.
  • LanIzmiksajte ih sa sjemenkama sezama i bademom ili kikirikijem i dodajte cimet te prema želji kakao ili kurkumu. Izmiješajte s medom i dobit ćete superzdravi namaz.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'