Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Chill&Grill tajne: Mariniranjem do izvanrednog okusa mesa

Chill&Grill tajne: Mariniranjem do izvanrednog okusa mesa

Možete kombinirati mnoštvo namirnica, već će citrusi i malo češnjaka znatno utjecati na okus, a brojni svježi začini, med, senf ili pak soja sos u dobrim omjerima mogu napraviti čuda

VIDEO

Ono što vrijedi napomenuti je da dugotrajno stajanje u marinadi neće puno utjecati na mekoću mesa, jer vrlo sporo prodire u unutrašnjost, nego na okus i miris. Nemojte se previše zabrinjavati vremenom, već se fokusirajte na sljubljivanje okusa i odabir dobrog komada mesa. Ako inzistirate na duljem mariniranju, meso solite neposredno prije grilanja jer će ga sol isušiti.

Malo inspiracije...

Jedna od klasičnih marinada je kombinacija ulja, meda, češnjaka i citrusa. Ako pripremate piletinu, odlično će se uklopiti limun i limeta, dok uz komad svinjetine bolje odgovara naranča. Ljutinu možete postići dodavanjem čilija u prahu ili nasjeckanog svježeg (bez sjemenki i bijele opne na kojoj se one drže), a nemojte zaboraviti i na mljevenu crvenu papriku koja će uvelike doprinijeti boji i mirisu. Uz  minimalne izmjene, ova marinada može postati nešto sasvim drugo. Med, češnjak i limun pomiješajte sa soja sosom i uljem i uživajte u ljepljivim slatko-slanoj piletini ili čak janjetini. Nakon pečenja možete dodati i tostirani sezam.

Bitne sastavnice brojnih marinada su i senf i Worcestershire umak. Ako ih pomiješate s balzamičnim octom, maslinovim uljem, češnjakom i začinima, komad mesa će poprimiti nevjerojatnu boju i sjaj. Ovu mješavinu preporučujemo za mariniranje govedine. Naravno, ovisno o vrsti mesa, možete dodati i brojne svježe začine – ružmarin, kadulju, bosiljak, mentu, origano...

Zagreb Chill&Grill festival čeka vas i ovo proljeće na Bundeku
Zagreb Chill&Grill festival čeka vas i ovo proljeće na Bundeku

Dobar i praktičan trik je domaća aromatizirana sol. Krupnu sol pomiješajte s usitnjenim začinskim biljem po želji i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci i na tamnom mjestu. Dovoljno je da prije stavljanja na gril posolite meso ovom mješavinom; uštedjet ćete vrijeme i dodati mnoštvo okusa.

Izvrsno marinirano meso s grila moći ćete isprobati i na Zagreb Chill&Grill festivalu na Bundeku, koji počinje 27. travnja i traje sve do 1. svibnja. Organizator festivala je Gastro.hr, medijski partner je 24sata, generalni partner Podravka, a službena je voda festivala Jamnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 7. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje