Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Od sutra Chill&Grill: "Vi samo chillajte, a mi za vas grillamo"

Od sutra Chill&Grill: "Vi  samo chillajte, a mi za vas grillamo"

Sutra počinje drugi po redu Zagreb Chill&Grill festival na kojem će i ove godine svoje delicije pripremati David Skoko. Veće ribe, predatori kao što su tuna, zubatac, brancin ili orada, najbolja su opcija za roštilj jer imaju više masnoće pa će ostati sočne, kaže poznati chef David Skoko.

VIDEO

Veliki sam ljubitelj plave ribe, posebice u ovo doba godine jer su tad u mrijestu pa su nevjerojatno sočne. Najčešće biram skuše, palamide ili srdele koje su odlične na gradele - rekao je Skoko. Naglašava kako svaka riba može na roštilj, a ako je suha, onda je došlo do pogreške u njezinu spremanju. Sočnost same ribe rijetko ovisi o ribi, više ovisi o kuharu, tvrdi.

- Na žaru ribu omotajte folijom pa će uvijek ispasti sočna. Bitno je da se riba okreće samo jednom, a ne puno puta. Tako isto zadržava sočnost, ali to je važno i zbog osjetljivosti njezina mesa, da bi ostala čitava - kaže Skoko. Veliku važnost posvećuje pripremi same ribe prije pečenja te kaže kako je najvažnije imati dobru vatru.

- Ribu je važno dobro očistiti i jako dobro posušiti da ne ostane vlage i vode po koži. Tako se neće lijepiti. Ribu posolite i nauljite mješavinom sjemenova i maslinova ulja deset minuta prije nego što je stavite na roštilj. Ako je nauljite samo maslinovim uljem mogla bi vam postati gorka jer ono na visokim temperaturama postane dosta gorko, posebice ako se radi o hladno prešanom maslinovu ulju. Ono je pak odlično za već pečenu ribu. Prije posluživanja stavite nekoliko kapi na ribu - savjetovao je Skoko te nastavio kako provjerava je li roštilj na idealnoj temperaturi tako što stavi ruku iznad vatre.

- Stavim ruku tridesetak centimetara oznad vatre. Ako je mogu držati od osam do deset sekundi, vatra je preslaba. Također je važno dobro procijeniti količinu žara kako biste imali dovoljno za sve što ste naumili ispeći, a ne da vam ga ponestane. Naravno, uvijek biram najbolji drveni ugljen koji mi je u tom trenutku dostupan - kaže.

Dodaje da marinade koristi samo kad ribu poslužuje sirovu. Kad je stavlja na roštilj, samo ju lagano posoli. 

- Važno je i pripaziti da se riba ne prepeče jer tad uništimo sve što je u njoj vrijedilo, a to su omega 3 i 6 masne kiseline. Ionako svaku ribu možete jesti sirovu - zaključuje Skoko. 

Jela s roštilja s njegovim potpisom možete isprobati na Zagreb Chill&Grillu od 27. 4. do 1. 5. na Bundeku. Organizator festivala je Gastro.hr, a glavni medijski partner 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, a ostali partneri su Pevec, Jamnica kao službena voda festivala, Tele2, Labud - Kisko i Permetal, Dukat - President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić i Nescafé. Sve o najboljem festivalu klope, cuge i mjuze pročitajte na www.ChillGrill.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi
FESTIVAL U BROJKAMA

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi

Roštiljali su chefovi David Skoko i Priska Thuring, pjevali su Jura Stublić & Film te Letu Štuke. Popilo se 27.000 litara piva, a pojelo se više od 40.000 porcija raznih specijaliteta

Najbolji festival roštilja žario je  i palio na Bundeku  pet dana...
ZAGREB CHILL&GRILL

Najbolji festival roštilja žario je i palio na Bundeku pet dana...

Zagreb Chill&Grill oduševio je najslasnijim grillom poznatih chefova, najvećim izborom craft piva, najzabavnijim koncertima... Festival je posjetilo 60.000 ljudi i isprobalo razne delicije
Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza
ODLIČNA ZABAVA NA BUNDEKU

Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza

Pripremali su se brazilski sendviči, a Zoran Delić je oduševio janjećim kotletima na sjevernoafrički, marokanski način. Svoje božanstvene napitke predstavili su The Garden Brewery