Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Chiltern Firehouse - restoran koji slavu duguje gostima

None Foto: Getty/Guliver 4

Samo godinu dana otvoren Chiltern Firehouse postao je omiljeno mjesto mnogih zvijezda koje se u miru mogu podružiti s prijateljima, daleko od očiju javnosti

Vrijednost doma udaljena od doma svima nam je dobro poznata - kafić u kojem nas konobar zna po imenu i uvijek zna što želimo ne može zamijeniti niti najotmjeniji restoran na svijetu. No što kad ste celebrity, vaše ime znaju milijuni, a vi se samo želite u miru podružiti s prijateljima? Živite li u Londonu, odgovor je samo jedan - Chiltern Firehouse. Restoran i hotel koji je ime dobio prema prethodnoj namjeni prostora u kojem se nalazi - vatrogasnog doma, otvoren je tek prije godinu dana (baš prije londonskog tjedna mode), a već nakon devet mjeseci britanski Vogue posvetio mu je priču na više od pet stranica. Chiltern Firehouse u mnoštvu fantastičnih restorana ovoga grada ne ističe se niti hranom (iako je glavni chef Nuno Mendes doista impozantno ime u svijetu gastronomije - kuhao je u neprežaljenom El Bulliju koji je pet puta proglašen najboljim svjetskim restoranom) niti lokacijom (Marleybone je poznat kao četvrt u kojoj se dobro jede i pije). Svoju slavu Chiltern Firehouse duguje - gostima. 

Chiltern Firehouse

A kako i ne bi kad u jednu prosječnu, ni po čemu posebnu srijedu popodne, tamo možete vidjeti Kate Moss i Naomi Campbell kako ispijaju koktele (bestseler je Cinq A Sept, moćni spoj votke, likera od maline i soka od šipka), dok uz kamin sjedi Gerard Butler (sam!). “Ovdje imam osjećaj kao da sam u produžetku svojeg dnevnog boravka”, otkrila je Vogueu Naomi Campbell. “Kad šećem restoranom, nitko me ne zaustavlja i govori: ‘Bože, pa ti si ta-i-ta!’. Ovdje se osjećam sigurno, i susrećem ljude koje nisam vidjela godinama”, dodala je. Privući takve goste i postići da se osjećaju sigurno naizgled se možda čini kao zahtjevan pothvat, ali sve postaje jasnije kad istražite tko stoji iza Chilterna. Poduzetnik Andre Balasz i sam je svojevrstan celebrity, koji je u osamdesetima počeo ulagati u noćne klubove u New Yorku. Šarmantan je i poprilično dobra izgleda i uvijek je okružen impresivnim imenima; Jay Z mu je poslovni partner, Kanye West i britanski komičar Stephen Fry bliski prijatelji, a Uma Thurman bivša djevojka. 

Chiltern Firehouse

Pri uređenju Chilterna Andre je imao na umu kako će njegovi gosti najviše cijeniti privatnost - zato je vanjska terasa, koja se zatvara u 21 sat kako bi zaštitila susjede od buke, okružena visokim zidom i biljnom živicom. Nakon 21 gosti zabavu nastavljaju u prostoru restorana, koji je doista uređen kako bi bio što ugodniji za boravak. Ležerno odjeveni konobari brinu se za stolove koji kao da potiču na nestašluk - nedostatak stolnjaka i različiti oblici pokazuju kako ovdje svatko može pronaći kutak u kojem se osjeća ugodno - za britanske političare to je obično crveni stol u obliku polumjeseca u središtu prostorije; za Bona i U2 važna je hrana, pa uvijek bukiraju stol tik uz kuhinju, a Naomi i društvo preferiraju separe u čijem se središtu nalazi šipka niz koju su se nekoć spuštali vatrogasci (glasine kažu kako je na otvaranju Naomi okupljenima priuštila doista zavodljiv ples oko nje). 

Chiltern Firehouse

No najpoželjnija prostorija ipak nije vidljiva svima. Ladder Shed ili ostava za ljestve (jer je upravo tome služila prije renovacije) manji je prostor u koji možete ući samo ako ste gost hotela ili njihov prijatelj (ili, naravno, slavna osoba). Pri ulasku svi uzvanici dobivaju znak prepoznavanja kako bi se mogli vratiti (na početku je to bio crveni kockarski novčić, no kad su ljudi počeli nositi svoje, menadžment je odlučio promijeniti pravila). Upravo ovdje je Poppy Delevingne imala svoju djevojačku zabavu, a Bill Clinton održao mali koncert na saksofonu. 

Iznad restorana je hotel s 26 soba čiji su gosti često upravo slavne osobe čija su popodnevna druženja produžena do kasno u noć. Kako bi zaštitio identitet svojih gostiju, Andre je napravio poseban prolaz iza recepcije kojim se može doći do soba, a njegovi zidovi ukrašeni su erotičnim slikama slavnih umjetnika. Besprijekorno uređenim sobama posjetitelji doista nemaju što zamjeriti, a detalj koji većini ostane u pamćenju rukom je napisana poruka na elegantnom papiru koja stoji pokraj telefona: “Birajte nulu za što god trebate”. Zaista, nema stvari koju osoblje Chiltern Firehousea neće napraviti za svoje goste. Stoga i ne čudi da, kad nazovete kako biste rezervirali stol bilo koju noć u tjednu, prvi slobodan termin postoji tek za tri mjeseca. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (1)
  • Sve neke ofucane zvijezde i manekenke. Ovi su kao balkanci, kad se jednom uvale na radno mjesto ne odlaze do penzije, kome je vise zanimljiva Kate Moss ili Naomi. Naomi do prije par godina nisu smjeli slikat kad prica, a sada ocelavila, pa plese oko vatrogasne sipke. Ko' bi njih uopce uhodio ili presretao, a takvi elitni restorani, kako dodju tako i odu u zaborav.

    13. 3. 2015,   02:36