Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Cijeli život krivo točite pivo: Evo kako vas neće napuhavati

Stvaranjem pjene u čaši otpušta se ugljični dioksid koji se onda u manjoj mjeri otpušta u našem trbuhu pa se tako sprečava osjećaj napuhnutosti koji često imamo nakon što pijemo pivo

Većina ljudi prelijeva pivo iz boce u nakrivljenu čašu koju zatim lagano uspravljaju što se više čaša puni. Cilj takvog prelijevanja je imati što manje pjene u čaši. 

Pjenom se oslobađa ugljični dioksid, stoga je važno pivo uvijek na pravilan način preliti u čašu. Nakon što se popije pivo koje je preliveno bez otpuštanja ugljičnog dioksida te se pojede masna hrana, u trbuhu se pokrene reakcija otpuštanja ugljičnog dioksida u dodiru hrane s pivom. Kao rezultat toga osjećate se napuhnuto.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako biste spriječili osjećaj napuhnutosti, pivo u čašu prelijte tako da pivo počnete prelijevati po unutarnjoj strani čaše, ali ju brzo počnete ravnati. Nemojte ga prelijevati polako, nego energično. Tako ćete pjenom otpustiti ugljični dioksid u čašu. Pjena će se pretvoriti u pivo, a vi se nećete osjećati napuhnuto. 

Komentari (80)
  • ja nikad ne dođem do tog dijela kad pivu treba natočiti u čašu, naime roknem pivkana iz flaše i boli me đođo za pjenu u čaši.

    12. 9. 2018,   14:09
  • pivo bez dobre pjene ne valja ništa

    12. 9. 2018,   13:48
  • Kad točiš Lowenbrau nema pjene kak god nagnuo čašu..

    12. 9. 2018,   13:45