Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Cijepljenje protiv gripe ipak nije dobro za svakoga

Cijepljenje protiv gripe ipak nije dobro za svakoga
1

Cijepljenje protiv gripe najviše se preporučuje starijima od 65 godina i kroničnim bolesnicima, no može naškoditi onima koji imaju alergiju na jaja

VIDEO

U ponedjeljak, 3. studenoga, počelo je cijepljenje protiv gripe.
- Građani će se, kao i do sada, moći cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika, u županijskim Zavodima za javno zdravstvo te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo - objašnjava dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za cijepljenje Službe za epidemiologiju HZJZ.
No cijepljenje protiv gripe nije svima jednako potrebno i korisno.
- Najviše se preporučuje onima koji imaju veću šansu razviti komplikacije, odnosno starijima od 65 godina i onima koji pate od kroničkih bolesti srca, pluća, bubrega i metaboličkih kroničnih bolesti te onima koji imaju takve kronične bolesnike - kaže dr. Kaić.
- Protiv gripe ne treba cijepiti djecu mlađu od šest mjeseci jer je cjepivo kod njih neučinkovito, a može imati nuspojave. Ne smiju se cijepiti ni ljudi koji imaju jaku alergiju na jaja, jer je cjepivo uzgojeno na oplođenim jajima pa u njemu mogu ostati tragovi bjelančevina. Cijepiti se ne smiju ni oboljeli od akutnih bolesti s visokom temperaturom - dodaje dr. Kaić.

Svi proizvođači u upute stavljaju da nema iskustva s primjenom u trudnica, no ako rizik od gripe nadmašuje rizik od cjepiva, cijepljenje dolazi u obzir. Uglavnom se ne preporučuje, osim ako trudnica ima srčanu ili plućnu bolest koja može ugroziti život - kaže dr. Kaić.

Cjepivo je, kao i svake godine, besplatno za one kojima se i najviše preporučuje - ljude starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Ostali građani koji se žele cijepiti protiv gripe to će platiti 60 kuna.

Cjepivo sadrži uobičajene sojeve virusa gripe - H1N1 i H3N2 Brisbane virusa tipa A te Florida virusa gripe tipa B. Proizvođač cjepiva je  hrvatski Imunološki zavod.

Muškarci koji se protiv gripe cijepe ujutro (od 10 do12 sati) stvaraju dvostruko više antitijela od onih koji se cijepe popodne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru