Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije

Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije

Od crne rotkve možete pripremiti jedan od najboljih sirupa protiv kašlja, a može se cijediti i u sok. Da biste se riješili prekomjerne tjelesne težine, pijte sok napravljen od repe, peršina i celera

VIDEO

Tijekom kasne jeseni i zime dobro je jesti što više korjenastog povrća.

Vrlo popularnu ciklu u našim krajevima počeli su uzgajati znatno kasnije – tek u 19. stoljeću. Godine 1961. mađarski znanstvenik i liječnik dr. Aleksandar Ferenci prvi je u svijetu objavio znanstvene radove o cikli pa je od tada ona i službeno priznata kao ljekovita biljka. Dr. Ferenci otkrio je u cikli antocijan (od kojeg je cikla crvena).

Ustanovio je da antocijan djeluje na suzbijanje zloćudnih tumora, odnosno da smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu. Stoga se s pravom može reći da cikla pomaže u liječenju zloćudnih tumora.

Budući da cikla obnavlja krv, dr. Ferenci drži da ona može biti dobar lijek i u liječenju leukemije. Liječnik dr. Schmidt (iz Bad Rothenfelda) navodi kako je cikla odlično sredstvo za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, ali i lijek za liječenje posljedica tih zračenja.Osim antocijana, u cikli ima betaina – ljekovitog sastojka koji izvrsno regulira funkciju jetre i izlučivanje žuči. Cikla je vrlo dobro sredstvo za povećanje otpornosti na zarazne bolesti dišnih putova.

Također se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Budući da potiče stvaranje krvi, odnosno utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, odličan je lijek kod anemije.

Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa.

Uz ove ljekovite biljke spavat ćete mirnije i bolje se odmoriti
Uz ove ljekovite biljke spavat ćete mirnije i bolje se odmoriti

I danas se smatra korisnim lijekom protiv katara gornjih dišnih putova, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Crna rotkva također se rabila za liječenje poremećaja u crijevnom traktu.

Potiče izlučivanje žuči, pa time smanjuje probavne smetnje. Također, crna rotkva potiče gibanje crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora. Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse. Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je, npr. pelenski osip.

Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishialgija. Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok.

Schwarzer Rettich halbiert

Ipak, prije uporabe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je od 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati.

Peršin se sve do srednjeg vijeka uglavnom upotrebljavao kao ljekovita biljka, a tek poslije postao je jedna od glavnih začinskih biljaka u kuhinji. Ima i jaka antiupalna svojstva, pa može smanjiti učestalost gripa, prehlada, upala grla i pojavu artritisa. Dobar je izvor folne kiseline, koja je važna u održanju zdravlja srca.

1. VISOKI TLAK

Da biste liječili visok krvni tlak, pijte sok od mrkve, peršina i celera ili sok od grožđa i mrkve. Ako nemate sokovnik, povrće možete naribati i sok protisnuti kroz gazu.

2. MRŠAVLJENJE

Da biste se riješili prekomjerne tjelesne težine, pijte sok napravljen od repe, peršina i celera.

3. PROTIV TRIGLICERIDA

Pripremiti 400 g celera (korijen), 1 kg limuna ii 2 l vode. Prvo iscijediti sok od limuna. Celer naribati i dodati u vodu s limunovom korom. Kuhati 20 minuta i ostaviti da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijediti i dodati sok od limuna. Uliti u boce i piti 1 dl prije jela (3 puta na dan).

487101018

4. EKCEMI NA STOPALIMA

Naribajte ciklu i iscijedite sok pa njime lagano masirajte stopala ili kožicu između nožnih prstiju na kojima imate ekcem (gljivice). Liječenje ekcema ciklinim sokom traje od 7 do 10 dana. Uvijek iscijedite svjež sok jer se stajanjem kvari.

5. PASTRNJAK

Juhe od pastrnjaka pomažu regulirati krvni tlak, posebice ako im se dodaju peršin ili celer. Narodna medicina koristi pastrnjak za liječenje bolesti mjehura, jetre, komplikacija sa želucem, bolesti bubrega, artritisa, gihta, nesanice, akni, za obloge, za jače mokrenje te za otapanje i izbacivanje kamenaca.

Muče vas 'šlaufovi' oko struka? Pijte ova pića i otopite masti
Muče vas 'šlaufovi' oko struka? Pijte ova pića i otopite masti

6. VITAMINSKI SOK

Priredite po 20 dekagrama očišćene sirove cikle, mrkve i jabuke pa u sokovniku od njih iscijedite sok. Dobivenom napitku dodajte sok jedne naranče i jednog limuna. Taj vitaminski napitak priprema se svakog dana i pije, u više navrata, u gutljajima po pola decilitra. On podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smiruje nervnu napetost i, općenito, jača organizam.

7. REUMA, ARTRITIS, GIHT

Crnu rotkvu samljeti, dodati mekinje, malo jabučnog octa i vruće vode i sve dobro izmiješati. Smjesu nanositi na bolna mjesta u sloju od 1 cm i previti lanenom krpom ili zavojem.

8. KIMČI

Potrebne su vam 4 šalice vode, 3 žlice soli, 8 šalica mješavine tanko nasjeckanoga korjenastog povrća po izboru (čičoka, repa, rotkva, rotkvice...), velika glavica luka, 4 češnja češnjaka, 3 žlice ribanog hrena, 2 žlice ribanog đumbira i jedna ljuta papričica. Rastopite sol u vodi, prelijte njome korjenasto povrće, pokrijte teškim tanjurom da ostane u tekućini najmanje 2 sata (ili preko noći). Ostale sastojke mužarom izgnječite u pastu.

Cold cucumber soup with basil

Ocijedite povrće i sačuvajte tekućinu. Kušajte povrće i properite ga ili dosolite tako da bude umjereno slano. Dobro ga izmiješajte s pastom i prebacite u staklenku od 2 litre. Pritisnite dok se iz povrća ne digne slana tekućina i po potrebi dodajte još. Pokrijte manjom staklenkom, čvrstom vrećicom punom vode ili nekim drugim teškim predmetom. Ostavite da fermentira na toplom oko tjedan dana, povremeno kušajući i, kad se ukiseli prema ukusu, zatvorite staklenku i držite u hladnjaku.

9. ČAJ PROTIV KAŠLJA

Za pripremu čaja potrebno je 50 grama svježeg ili 30 grama osušenoga korijena celera i litra vode. Prokuhajte vodu i prelijte preko celera, ostavite da stoji poklopljeno, a kad se ohladi procijedite. Pijte nekoliko puta na dan po šalicu čaja kako bi ublažili iritaciju dišnih organa kod napadaja astme ili bronhitisa.

10. ČAJ OD ČIČKA

Osušeni korijen odoljena (100 g) prelijte s pola litre vruće vode i ostavite da pokriveno stoji od 15 do 20 minuta na vrućoj ploči. Dodajte kupki prije spavanja.

11. SIRUP PROTIV BAKTERIJA

Ovaj se sirup primjenjuje u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova prouzročenih bakterijom Escherichijom coli. Očistite dekagram peršinova korijena i sameljite u multipraktiku. Dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte dekagram meda i decilitar maslinova ulja. Sve dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu prije svakog obroka.

Muči vas nesanica? Pripravci od ovih biljaka će vam pomoći
Muči vas nesanica? Pripravci od ovih biljaka će vam pomoći

12. ČIŠĆENJE JETRE

Sastojci: 1 jabuka, 1 cikla, 3 lista repe, 4 mrkve, 1 stabljika celera, 1/2 korijena đumbira.

Priprema: Narežite jabuku, ciklu i celer na manje komade pa ubacite u blender. Dodajte listove i naribani đumbir pa blendajte pola minute.

13. BRONHIJALNA ASTMA

Potrebno vam je 2 čaše soka od mrkve, 2 čaše soka od cikle, 2 čaše soka od crne rotkve, 2 čaše soka od brusnice, čaša soka od aloe i 10 limuna. Pomiješajte svježe iscijeđene sokove. U stroju za mljevenje mesa sameljite deset neprskanih limuna s korom, ali bez koštica. Dodajte 200 ml alkohola (rakije, votke) i 500 g šećera. Sve sastojke stavite u staklenku i ostavite da stoji 20 dana na tamnome mjestu povremeno miješajući kuhačom. Procijedite. Uzimajte po 30 g triput na dan pola sata prije jela. Djeca neka uzimaju upola manju dozu.

14. KAMENAC

Uzmite po stotinu grama lista, korijena i sjemena peršina. Uzmite dvije žlice od te mješavine i prelijte s dva decilitra vruće vode. Ostavite da lagano kuha oko pet minuta. Poklopite, ostavite da odstoji oko sat vremena i procijedite. Pripremajte svježi čaj i popijte ga prije jela dok ne potrošite mješavinu. Ovako pripremljen čaj dobar je za kamenac u bubregu, protiv žutice i za liječenja jetre.

15. NISKI TLAK

Sitno naribajte jednu svježu ciklu i dvije veće mrkve te dodajte meda prema potrebi tako da se mješavina poveže. Mješavinu čuvajte u hladnjaku i uzimajte tri puta na dan po veliku žlicu.

16. SIRUP PROTIV KAŠLJA

Honey and radish

Crnoj rotkvi odrežite gornji dio kao poklopac, a unutrašnjost izdubite tako da dobijete “posudu” debljine od 1 do 1,5 cm. U udubinu stavite žlicu cvjetnog meda te ostavite da poklopljeno odstoji dok ne nastane sirup (od četiri do pet sati). Kad potrošite sirup, ponavljajte postupak dok se rotkva ne smežura. Uzimajte po žlicu triput na dan. Učinkovit je protiv bronhitisa, osobito kod djece.

17. ČIČKOVO ULJE

Šaku suhog i sitno narezanoga korijena čička prelijte s malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dva tjedna. Ulijte pola litre maslinova ulja, pokrijte staklenku gazom i pustite da odstoji mjesec dana. Pri ispadanju kose i prhuti mažite vlasište jedanput na tjedan, a svakodnevno ga ispirite čajem od korijena.

.18. GNOJNA ANGINA

Preserved beet

Naribajte ciklu što sitnije možete i dodajte joj jednu žlicu octa. Najbolji omjer bio bi 250 grama cikle na jednu žlicu octa. Dobro promiješajte smjesu i pustite da odstoji do 20 minuta. Kada dovoljno odstoji, procijedite smjesu kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu u posudu. Ako nemate alkoholni ocat, možete koristiti i limunov sok.Ovaj napitak nije namijenjen da se pije nego se koristi za ispiranje grla. Najbolje bi bilo koristiti ga svaka 2-3 sata. Ako se dogodi da i popijete, nećete imati problema, no neće vam odgovarati neugodan okus.

19. SOK OD CELERA

Uz pomoć sokovnika napravite svježi sok od 250 grama korijena celera. Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili za skidanje kolesterola.

20. ČAJ PROTIV KAŠLJA

Za pripremu čaja potrebno je 50 grama svježeg ili 30 grama osušenoga korijena celera i litra vode. Prokuhajte vodu i prelijte preko celera, ostavite da stoji poklopljeno, a kad se ohladi procijedite. Pijte nekoliko puta na dan po šalicu čaja kako bi ublažili iritaciju dišnih organa kod napadaja astme ili bronhitisa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje