Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Čile je zabranio reklamiranje nezdrave hrane pune šećera

Čile je zabranio reklamiranje nezdrave hrane pune šećera

Čile je zemlja koja se s epidemijom pretilosti bori drastičnim mjerama. Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha.

VIDEO

U svakom supermarketu u Čileu pronaći ćete razne vrste hrane s osmerokutnim crnim naljepnicama. To su upozorenja da se radi o nezdravoj hrani punoj šećera, soli i zasićenih masnoća.

- Od tih etiketa imam grižnju savjesti - kaže Camila Gajardo. 

Kada ide u kupovinu, ta 24-godišnjakinja traži proizvode bez 'nezdravih' oznaka. Ali nisu svi Čileanci impresionirani tom kampanjom. 

- Nije me briga za upozorenja - tvrdi Miguel Toledo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njemu je 31 godina i već je prekomjerne težine. Debeljko je bio još kao dječak, kao i njegovi roditelji i braća. 

Pokretanje videa...

01:02

U Latinskoj Americi i na Karibima gotovo 60 posto stanovnika je pretilo. Razlozi su, među ostalim, ekonomski rast, sve veća urbanizacija i bolje plaće. U regiji po pretilosti prednjače Bahami (69 posto populacije), Meksiko (64 posto) i Čile (63 posto). 

Trend zahvaća i mlađu populaciju. Po Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, 44,5 posto čileanske djece pretilo je. Po tome su lošiji čak i od dugogodišnjeg negativnog lidera, Sjedinjenih Država (39,9 posto). U Meksiku ta brojka iznosi 35 posto. 

Takvi podaci vode u ozbiljan problem. Pretilost, osim što nosi rizik od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, u djetinjstvu može uzrokovati fizičke i psihosocijalne posljedice poput poremećaja u prehrani, do depresije i manjka samopoštovanja. 

11 moćnih detoks juha: Kupus čisti probavu, čili topi masnoće
11 moćnih detoks juha: Kupus čisti probavu, čili topi masnoće

Reakcije na alarmantne podatke variraju, ali nitko nije bio tako radikalan kao Čile. Prije dvije godine ministarstvo zdravstva proglasilo je ovo pitanje izvanrednom zdravstvenom situacijom i pokrenulo dalekosežne reforme.

Crna upozorenja na proizvodima s nezdravom hranom samo su dio toga. Ona djeluju kao znakovi zaustavljanja u prometu, kaže bivša ministrica zdravstva Carmen Castillo.

Usto, nametnute su zabrane njihova oglašavanja na radiju i televiziji tijekom dana te zabrana prodaje hrane s crnim etiketama u školama. Pakiranja više ne smiju biti privlačna djeci. 

Brojni proizvođači morali su se tome prilagoditi. Kellogg's je primjerice uklonio crtane likove s kutija svojih žitarica, a čokoladna jaja Kinder Surprise potpuno su zabranjena. 

McDonald's je morao prilagoditi slavni Happy Meal u svojim čileanskim prodavaonicama. Tvrtka Ferrero, proizvođač Nutelle, pokušala je sudskim putem ublažiti mjere čileanske vlade, ali bez uspjeha. 

Nevjerojatna promjena: Skinula 62 kilograma i čak 16 brojeva
Nevjerojatna promjena: Skinula 62 kilograma i čak 16 brojeva

- Mjere su imale učinka. Čak i prije nego što je zakon stupio na snagu, petina proizvođača znatno je smanjila količinu soli, šećera, masnoća i kalorija u svojim proizvodima. 'Fantastična reakcija' - kaže Castillo. 

Ipak, Čileanci još ne gube na težini. Teško je promijeniti zdravstvene navike - dodaje bivša ministrica. 

Iako je prerano za donošenje zaključaka o kampanji, Čile bi svejedno mogao postati uzor drugim zemljama u borbi protiv pošasti pretilosti. 

KINESKI SEKSI HOROSKOP: Ovim znakovima drugi ne mogu odoljeti i svi se okreću za njima kad uđu u prostoriju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje