Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Cimet i đumbir liječe zatvor, a magnezij djeluje kao laksativ

Cimet i đumbir liječe zatvor, a magnezij djeluje kao laksativ
1

Normalna dinamika pražnjenja crijeva različita je kod svakoga, a javlja se u rasponu od tri puta na dan do jedanput u tri dana. Zastoj može uzrokovati prehrana

VIDEO

U jesen i zimi ljudi češće pate od zatvora, a prema ayurvedskim načelima, do toga dolazi zbog utjecaja okoline na tijelo. 

- S hladnijim danima suho i vjetrovito vrijeme utječe na organizam, posebice na debelo crijevo. Kako ono postane suho, tako se stvara ili tvrda stolica ili zatvor - kaže Petra Carmichael, ayurvedska savjetnica. 

Kako bi se problem što bezbolnije riješio, probajte ostati u toplom i jesti toplu hranu.

- Obogatite prehranu pročišćenim maslacem (gheejem) te izbacite hladne salate, kekse, kruh, hladna pića i slično. Nastojte ne imati preduge pauze između obroka, ali jedite samo kad ste gladni. Od jela su za problem zatvora najbolje bistre i guste juhe, kaše i grahorice s umakom. U prehranu od začina dodajte cimet i đumbir, a tijekom dana pijte čaj od đumbira. Navečer, prije spavanja, popijte čašu toplog mlijeka (osim kravljeg možete popiti bademovo ili rižino mlijeko) s malo đumbira i meda - savjetuje Carmichael. No osim prijelaza iz toplijeg u hladnija godišnja doba, postoje još neki najčešći uzroci zatvora. Jedan od njih je i stres. Uz nedostatak sna, koji ga često prati, utječu na živčani sustav, što može rezultirati zatvorom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rad probavnog sustava pod kontrolom je autonomnoga (vegetativnog) živčanog sustava, što znači da ne možemo svjesno upravljati pražnjenjem stolice. Zbog toga promjena uobičajenog ritma pražnjenja stolice može biti rezultat promjene životnih navika i/ili stanja (primjerice gubitak posla, voljene osobe, trudnoća i slično). U ovom kontekstu riječ je o blažim smetnjama koja su prolazna i ne zahtijevaju liječenje - objašnjava gastroenterolog Hrvoje Iveković. A da biste smanjili razinu stresa, pokušajte svaki dan ići spavati u isto vrijeme. 

- Ako vam se ne spava, isprobajte neku tehniku opuštanja, a opustiti se možete i tako da navečer namažete tijelo toplim sezamovim uljem, otuširate se i utoplite te tako legnite u krevet - savjetuje Carmichael. 

Na probleme sa zatvorom mogu utjecati i putovanja. To se prije svega odvija zbog promjene prehrambenih navika jer, dok ste na putu, teško da ćete razmišljati o tome koliko ste vlakana pojeli. 

- Zatvor se često pojavljuje na putovanjima na kojima se mijenjaju vremenske zone, no i te su smetnje blaže naravi te ne zahtijevaju liječničku intervenciju - kaže dr. Iveković te nastavlja: 

- S liječnikom se treba posavjetovati u slučaju da se izmjenjuju epizode proljeva (više od tri tekuće stolice na dan) i zatvora, u slučaju pojave krvi ili sluzi u stolici te u slučaju pojave grčeva i/ili lažnih poziva na stolicu. Normalna dinamika pražnjenja crijeva važan je čimbenik zdravlja, no treba imati na umu da pojam ‘normalna dinamika pražnjenja’ zavisi od čovjeka do čovjeka. Ona obuhvaća spontana pražnjenja crijeva u rasponu od tri puta na dan do jedanput u tri dana.

dr. Hrvoje Iveković, gastroenterolog

Liječenjem osnovne bolesti liječi se i zatvor

Postoje brojna medicinska stanja koja mogu dovesti do zatvora. To su, primjerice, moždani udar, multipla skleroza, srčano zatajenje, poremećaj rada štitnjače... No liječenjem osnovne bolesti liječi se i zatvor. Ako, međutim, dođe do potpunog izostanka pražnjenja crijeva, odnosno opstipacije, ona zahtjeva medicinsku intervenciju: pojačanu hidraciju, primjenu laksativa i prokinetika, klizmi i tako dalje.

Pomoć iz prirode: dobre stare šljive i smokve

Ako imate problema sa zatvorom, kako bi se crijeva normalno praznila, preporučuje se redovita tjelovježba, npr., 30-ak minuta žustrijeg hoda na dan. Važan je i unos vode - dvije litre na dan te prehrana bogata vlaknima poput svježeg voća i povrća. Postoje i stanovite “prirodne laksancije” koje pomažu kod zatvora - suhe smokve i šljive te čaj sene (Cassia angustifolia), savjetuje gastroenterolog dr. Hrvoje Iveković.

I lijekovi mogu biti uzrok zastoja

Uzimanje određenih lijekova također može prouzročiti zatvor. To se najčešće događa tijekom uzimanja trajne terapije s antiaritimicima, anitiparkinsonicima, antikolinergicima, citostaticima, preparatima digitalisa, benzodiazepinima, morfijem te psihofarmaticima, objašnjava gastroenterolog Iveković.

Pozor: Kronično stanje povećava rizik od raka

Pacijenti koji boluju od kroničnog zatvora pod povećanim su rizikom od obolijevanja od raka debelog crijeva, pokazuje američka studija. 

Psiha i tijelo jedan su mehanizam

Djeca kojoj roditelji dopuštaju previše ili premalo slobode češće pate od funkcionalnog zatvora, pokazuje nizozemska studija. 

Sve veći problem 

Oko 30 posto djece u zapadnim društvima pati od zatvora, a u 90-95 posto slučajeva za njega nema organskog uzroka. 

Iz prirode: Kamilica rješava omraženi zatvor i nadutost

Cvjetovi kamilice upotrebljavaju se kod problema s probavom, najčešće za ublažavanje opstipacije i nadutosti.

Magnezij ima blago laksativno djelovanje

Od opstipacije pati svaki peti muškarac i gotovo svaka druga žena. Kao idealno sredstvo ublažavanja zatvora pokazao se magnezij, koji ima blago laksativno djelovanje. Prije uporabe savjetujte se s liječnikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje