Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Činilo se kao anoreksija, ali bilo je na kraju sasvim nešto drugo

Činilo se kao anoreksija, ali bilo je na kraju sasvim nešto drugo

Nije mogla normalno funkcionirati od bolova u želucu i čestog povraćanja, a u kratkom roku smršavjela je 10 kilograma... Stres ju je koštao zdravlja, a pomoglo joj je plivanje i uravnotežena prehrana

VIDEO

Nazirala su mi se rebra, izgledala sam kao da sam na rubu anoreksije, počela je priču o svojoj zdravstvenoj tegobi pjevačica Ivana Kindl (39). Slavonka anđeoskoga glasa tad se našla u vrtlogu stresa.

- Smršavjela sam deset kilograma. Kad je počelo povraćanje, znala sam da moram otići liječniku. Otkrila sam da je bakterija Helicobacter pylori uzrok mojeg lošeg fizičkog stanja - govori nam Ivana, koja druge želi upozoriti da ni slučajno ne zanemaruju takve simptome. 

Kako bi se osjećala bolje, pjevačica je počela vježbati aktivnije, a jedno vrijeme nije pila mlijeko i jela citruse. 

- Organizam mi se počeo buniti protiv jake hrane, a danas zbog toga preferiram zdraviju i laganu hranu - dodaje. 
Tvrdi da bi svaki čovjek individualno trebao znati prepoznati da je nešto pošlo po zlu i slušati svoju intuiciju. 

- Stres me koštao zdravlja, pa sam se jedno vrijeme povukla u neki svoj mir, prvenstveno zbog psihičkog zdravlja - govori Ivana, koja se slaže s tvrdnjom da ti zapravo nitko ne može pomoći dok prvenstveno ne pomogneš sam sebi. 

Najteže joj je, kaže, bilo što si je u to vrijeme izgledala anemično i anoreksično. U tom razdoblju se odlučila vježbati te je disciplinom vratila izgubljene kilograme jer je povećala mišićnu masu. 

Čudotvorna terapija

Najviše joj je pomoglo, kaže, što je jedne godine bila ukupno tri mjeseca na moru i to joj je bila najčudotvornija terapija koju je sama sebi propisala. 

 - Plivanje i dugo pješačenje učvrstili su me i napokon sam dobila željenu mišićnu masu - rekla je Ivana, koja je počela koristiti dodatke u prehrani. Uzimala je kolagen u prahu, a kilogrami su samo počeli rasti. 

- Izgledala sam si pomalo bucmasto u donjem dijelu tijela - smije se Ivana, kojoj je to do tada bila nemoguća misija. 
Tada je, kaže, bila presretna jer je nakratko doživjela i višak kilaže, dok je oduvijek bila izuzetno mršava i “tanka ko prutić”.  Sad je, dodaje, taman.

Kako se bakterija aktivirala u želučanoj kiselini, trebalo je proći mnogo vremena dok je se ne riješi u potpunosti. Srećom, svi simptomi su nestali, samo je ponekad zaboli želudac ako je strašno pod stresom. Osim što joj organizam već godinama ne podnosi tešku hranu, trudi se jesti zdravo. 

Dreamstime

- Voće i povrće odmalena obožavam i jedem ga stalno. To mi je zdrava navika od djetinjstva - dodaje Ivana, koja svima koji uporno ignoriraju znakove svog tijela želi upozoriti na dugoročno tragične posljedice. 

- Ako ne želite biti ozbiljno bolesni, mislit ćete na svoje zdravlje i brzopotezno reagirati na simptome koje osjetite.

Glazba je pravi lijek

Karijera od petnaest godina djeluje vrlo ozbiljno, kad se prisjeti da joj je prvi nastup bio u požeškom kazalištu u gimnazijskim danima, 1993. godine. Pjevala je “Greatest love of all” Whitney Houston, “Eternal flame” od The Banglesa i “Carrie” grupe Europe. Priznaje da je s vremena na vrijeme uhvati period kad se poželi posvetiti nečemu sasvim drugačijem. 

- Tome u prilog ide prilično loše stanje u državi i to što površnost hara ko kuga, pa tako i na sceni. Dođu i prođu takvi periodi, ali jednom kad glazba inficira, koliko god teško bilo, nema povratka - kaže Ivana, koja izuzetno želi surađivati s Goranom Baretom. 

"Zabranjeno voće"

- Obožavam njegov blues i osjećam ga - dodaje. Iako je muči manjak kilograma, ne može odoljeti zabranjenom voću i hrani koju većinu vremena mora izbjegavati. 

- Volim jesti sve, pogotovo ono što ne bih smjela zbog gastritisa. Prženu hranu, začinjenu obožavam, pogotovo povrće na sve načine, tjestenine. Musaka je broj 1 - dodaje. Zbog prebrođenih tegoba počela je više pažnje posvećivati sebi i zbog toga se odlučila na životni preokret. 

- Shvatila sam to tek kad se stres počeo manifestirati na moje zdravlje. Zbog naglog pada imuniteta jako sam smršavjela, a nikako se nisam mogla udebljati - rekla je Ivana na početku pokreta “Idem tamo gdje je sve po mom”. 

Izbacite sol i šećer, a biljni čajevi najbolji su za smirivanje boli 

481668711

Najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. U situacijama teže eradikacije H. pylori koriste se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa, pelina jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na Helicobacter pylori.

Manjak apetita i bol u želucu su znak za uzbunu

Najčešći simptomi gastritisa su bol u gornjem dijelu abdomena, štucanje i podrigivanje, neprobavljivost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, povraćanje krvi ili sadržaja sličnog crnoj kavi te tamna stolica. Gastritis je često rezultat bakterijske infekcije, a glavni krivac je bakterija Helicobacter pylori.

Zabranjena je sva masna i pržena hrana 

Poznato je da određena hrana smanjuje pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Zato treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Neke namirnice mogu iritirati jednjak - citrusi, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.

Ne biste smjeli ni lijegati nakon obroka, posebice ako je bio obilan, bogat mastima i proteinima, jer on stimulira obilno lučenje želučanih sekreta i usporava pražnjenje želuca. Savjetuje se i umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje