Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čisti i osvježava dom, ali može napasti zdravlje

None Foto: Shutterstock

Sredstva za čišćenje u sebi sadrže otrovne tvari etilen-glikol i terpene koji, koristite li ih tjedno, povećavaju rizik od astme za 30 do 50 posto

Sredstva za čišćenje sadrže otrovne tvari poput etilen-glikola, koji se rabi u proizvodnji antifriza, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Berkley. Osim etilen-glikola, sredstva sadrže i terpene, spojeve koji eteričnim uljima daju miris, a koji u reakciji s ozonom emitiraju štetne tvari. Čišćenje sredstvima koja sadrže opasne spojeve samo jedanput na tjedan za 30-50 posto povećava rizik oboljenja od astme!
Stručnjaci savjetuju da agresivna i otrovna sredstva za čišćenje što češće zamijenite prirodnim. Police u smočnici ili kuhinji napunite limunom, sodom bikarbonom i octom te se uvjerite u njihovu moć čišćenja. Ocat i limunov sok učinkovito skidaju kamenac s armatura, a kriška limuna poslužit će za poliranje slavina.Soda bikarbona veže mirise iz tepiha pa ju je dobro posuti po tepihu i nakon nekog vremena usisati.
No sjajno će poslužiti i za ribanje pločica u kupaonici, kao i radnih površina u kuhinji.

ČISTITE ZDRAVO
Limunov sok i ocat uklanjaju hrđu i neugodne mirise te vraćaju sjaj površinama od mjedi. Soda bikarbona odčepljuje odvode, a prirodna sredstva su učinkovita i blaga prema pokućstvu.


PEĆNICA KOJA BLISTA
Čisteći pećnicu ne može se izbjeći udisanje tvari iz sredstava za čišćenje koje štete plućima, unutarnjim organima i vidu. Postavite li foliju na dno pećnice, bit će uvijek čista.

MIKROVLAKNIMA PROTIV PRAŠINE U DOMU
Krpe od mikrovlakana imaju antibakterijsku zaštitu. Mikrovlakna zbog svoga pozitivnog naboja sakupljaju sitne čestice prašine umjesto da ih, kao obične krpe, šire prostorijom.

>>> Zaista čist dom, prema tvrdnjama stručnjaka, ne bi smio mirisati ni na što. Mirise iz sredstava za čišćenje i osvježenje prostora mogu zamijeniti aromatična ulja ili mirisi od voća. Izrezani limun, naranča ili dinja sjajno osvježavaju prostor

>>> Sredstva s mirisom naranče, limuna ili bora možda će ostaviti dojam čistoće i svježine u domu, ali mogu sadržavati otrovne kemikalije. Neke od njih sadrže štetne spojeve koji se rabe za proizvodnju derivata u naftnoj industriji

Komentiraj, znaš da želiš!