Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Čistite kao ludi, ali bez učinka? Jer ste zaboravili očistiti ovo...

Čistite kao ludi, ali bez učinka? Jer ste zaboravili očistiti ovo...

Dok čistite dom, često ne razmišljate o čišćenju stvari koje ne izgledaju prljavo, ali ako redovite ignorirate određena mjesta, nakupit će se bakterije i utjecati na vaše zdravlje

VIDEO

1. Ne čistite perilicu

Prljava perilica je opasna jer uzrokuje širenje bakterija i plijesni na odjeći. Stručnjaci preporučuju da očistite perilicu jednom svaka dva tjedna. 

Pokrenite ciklus pranja bez odjeće u perilici na najvišoj mogućoj temperaturi s izbjeljivačem i limunskom kiselinom. Drugi način za dezinfekciju je da u perilicu ubacite kuhinjske krpe sa 100 mililitara izbjeljivača. I ne zaboravite osušiti bubanj između ciklusa.

2. Držite WC četku u zatvorenoj posudi

Četka za WC je jedan od najprljavijih predmeta u domu. Zatvoreni spremnik je savršen okoliš za rast bakterija, koje se šire cijelom kupaonicom kad koristite četku. Držite ju u posebnom držaču koji omogućuje da se četka osuši između upotrebe.

3. Rijetko dezinficirate sudoper

Prilikom čišćenja sudopera, često zaboravite očistiti odvod pa tamo ostaju čestice hrane i prljavština, počinju se nakupljati bakterije, a kada pustite vodu, one zbog pritiska 'dolaze' u sudoper.

U odvod stavite jednu žlicu sode bikarbone i na to dodajte malo octa te ostavite preko noći. Ujutro odvod isperite kipućom vodom ili vrlo toplom vodom.

Znate li pravilno oprati voće? Ovako se riješite svih bakterija
Znate li pravilno oprati voće? Ovako se riješite svih bakterija

4. Zaboravljate na držač četkica za zube

Četkica za zube je dom više od 100 milijuna štetnih bakterija, a osim onih iz usta često je zaražena i onima iz sudopera i WC-a jer svaki put kada pustite vodu, bakterije se ispuštaju u zrak oko dva metra od toaleta.

Da bi smanjili štetne učinke, četkicu za zube držite na polici iznad sudopera, a ne sudoperu. Nemojte koristiti poklopac jer bakterije brže rastu u zatvorenom okruženju.

Redovito čistite četkicu za zube. Jedan od najjednostavnijih načina za dezinfekciju četkice je da ju držite u vodici za ispiranje usta oko 30 sekundi ili u kipućoj vodi oko dvije minute.

5. Čistite s hladnom vodom

Sredstva za čišćenje neće biti toliko učinkovita ako koristite mlaku ili hladnu vodu. Savršena temperatura za vodu je oko 10 stupnjeva viša od sobne temperature.

U ovom slučaju će alkalna sredstva biti učinkovitija i uništiti više bakterija i gljivica.

Otkrila je posudu za kondenzat u hladnjaku i ostala šokirana
Otkrila je posudu za kondenzat u hladnjaku i ostala šokirana

6. Neispravno punite perilicu suđa i ne sušite ju nakon upotrebe

Ne morate često prati stroj za pranje posuđa jer se on zapravo samostalno dezinficira. Međutim, morate ga sušiti svaki dan jer se inače može pojaviti plijesan.

Stručnjaci tvrde da posuđe koje je pokriveno ugljikohidratima, kao što su krumpir, riža i tjestenina, treba postaviti u krug u sredini perilice suđa. Dok posuđe pokriveno s proteinima, poput jaja, sira i mesa, treba postaviti oko rubova perilice. Tako će se suđe bolje oprati.

7. Zaboravite očistiti zavjesu za tuš i glavu tuša

Vrlo rijetko čistimo zavjese za tuširanje jer mislimo da se čiste dok se tuširamo, ali to nije slučaj. Najbolje bi bilo da polietilenske zavjese zamijenite zavjesama od vinila ili tkanine pa ih jednom mjesečno operete u perilici. Mogu se namočiti u otopini soli ili limunskoj kiselini te potom obrisati. 

Prostor između kade i zida utrljajte sodom bikarbonom pa poprskajte octom kako bi se riješili crne plijesni.

Iako se tuširamo svaki dan, bakterije se mogu nakupiti unutar glavu tuša tijekom noći. Zato prije tuširanja, pustite vodu da teče najmanje jednu minutu. Također namočite glavu tuša u otopini sode ili octa svakih 1-2 tjedna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku