Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čitajte koliko u konzervi hrane za mačke stvarno ima mesa

Mačke su svejedi poput nas, tako da i hrana za mačke treba sadržavati bjelančevine, masti, ugljikohidrate te vitamine i minerale. Pri kupnji treba vidjeti na deklaraciji je li meso visoko na popisu sastojaka

Za uravnoteženu prehranu mačke treba 41 nutrijent koji ne mogu same proizvesti pa ih treba biti u hrani koju im dajemo. 
Prvenstveno trebaju meso, odnosno bjelančevine pa ih zasigurno ne smijemo hraniti 'vegetarijanski', samo ugljikohidratima i povrćem. 

Emie Le Fouest from Paris brings her goldfish named "Luiz Pablo" to Paris aquarium as part of an operation launched to take care of hundreds of goldfish abandoned by French holiday-makers, in Paris JAKO INVANZIVNA VRSTA Nikad ne puštajte zlatnu ribicu u okoliš - izazvat će katastrofu

Hrana za mačke iz konzervi čije smo deklaracije analizirali naziva se 'mokrom' i sadrži vodu, te meso i žitarice. Što je više vode, a manje mesa, odnosno bjelančevina, konzerva je manje kvalitetna pa bi trebala biti i jeftinija. No nije uvijek tako jer često plaćamo i brend, a ne samo sadržaj. 

Ovakva 'mokra' hrana dobar je izbor kad mačke imaju veće potrebe za vodom, na primjer kad su bolesne. Analizirane konzerve, razlikuju po vrsti te količini mesa i vode, a nekima su dodani vitamini i minerali. 

Fresh cow's milk. NOVE OZNAKE ZA HRANU Napokon ćemo znati odakle je došlo mlijeko i gdje je pakirano

Konzerve sadrže bjelančevine u obliku piletine, govedine i ostalih vrsta mesa, a neke i riblje meso. Bjelančevine mesa trebale bi sadržavati sve potrebne aminokiseline koje mačke ne mogu proizvesti same. Sadrže i žitarice koje će mačkama dati potrebne ugljikohidrate te energiju.

Hrani iz konzervi dodani su vitamin D, koji štiti zdravlje kostiju, vitamin E, koji štiti imunitet  kožu i dlaku te vitamini skupine B za zdravlje živčanog sustava, No trebaju im i drugi vitamini i minerali koji će nedostajati ako ćemo im stalno davati istu hranu. 

Pri kupnji treba vidjeti na deklaraciji je li meso visoko na popisu sastojaka, što znači da ga je više, te da nema konzervansa i previše ugljikohidrata. 

Konzerve sadrže dosta vode i treba ih nakon otvaranja čuvati u hladnjaku pa potrošiti u nekoliko dana. Hranu iz hladnjaka prije davanja mački treba držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi ili zagrijati u mikrovalnoj pećnici. Podgrijavamo li hranu, treba paziti da ne bude vruća. 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (11)
  • Kad ti provale u prvoj rečenici..... - mačka je mesojed, to ne znači da ne može i ne jede i druge stvari, ali to ju ne čini svejedom. Nigdje u stručnoj literaturi niti itko od veterinara neće provaliti ovako kao u članku.

    15. 5. 2019,   10:42
  • Primjetim Purina One Sensitive suha hrana u Pet centru je svijetle boje a u Mulleru tamne boje i 10kn jeftinije. Ali onu iz Mullera mačke povračaju. Nekad su paštetice u Kauflandu bile najbolje i najjeftinije dok nisu promjenili sastav. Paštetice u Mulleru također, morao si naručivat jer je uvijek polica prazna. A sad promjenili sastav i police uvijek pune. Kad se neka hrana dobro prodaje, proizvođač mjenja sastav ili cijenu da bi zaustavio preveliku potražnju da ne bi propali. Pljuc !

    15. 5. 2019,   09:19
  • ni ti whiskasi za mačke nisu zdravi

    15. 5. 2019,   17:56