Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

'Posjetite Advent u Zagrebu, među najljepšima je u svijetu'

'Posjetite Advent u Zagrebu, među najljepšima je u svijetu'

Posebno su izdvojili Fuliranje kao nešto što nikako ne treba propustiti, gdje posjetitelji mogu plesati na ulici te jesti i piti koliko god im srce želi. Spomenuli su i božićni tramvaj...

VIDEO

Advent u Zagrebu našao se na popisu najljepših božićnih destinacija mnogih svjetskih medija. Po izboru CNN-a, nalazi se ispred onoga u New Yorku, Estoniji i Švicarskoj. Spomenuli su kako smo dvije godine za redom proglašeni najboljom božićnom destinacijom Europe.

Pokretanje videa...

02:41

Pišu kako su središte Adventa u Zagrebu ulice koje okružuju Trg bana Jelačića prepune atrakcija poput klizališta, pop-up barova, vanjskih glazbenih pozornica, štandova s hranom...

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Posebno su izdvojili Fuliranje kao nešto što nikako ne treba propustiti, gdje posjetitelji mogu plesati na ulici te jesti i piti koliko god im srce želi. Spomenuli su i božićni tramvaj koji centrom grada vozi male i velike u društvu Djeda Božićnjaka i njegovih vilenjaka.

Američki The Epoch Times piše da se Zagreb cijeli daje Adventu i da se slavi u cijelom gradu. Oduševljeno su ustanovili da je 'veselje gotovo opipljivo' u cijelom gradu. Osim što hvale razne delicije i pića koja su u ponudi, pohvalili su i bajkovitu atmosferu koja vlada u cijelom Zagrebu. Pišu da na Advent u Zagrebu gosti dolaze iz cijele Hrvatske, ali i svijeta. 

Forbes pak donosi gastro vodič kroz Advent u Zagrebu, za koji napominju da je odabran kao najbolji u Europi. Oduševljeni su Zagrebom i time kako se lako snaći u njegovim ulicama, a kao veliki plus naveli su i to što mnogi Zagrepčani znaju engleski jezik. Pišu da će gost u Zagrebu doživjeti pravu 'zimsku idilu' i to bez imalo pretjerivanja.

Puni hvale su i u britanskom Daily Mailu, koji je Zagreb uvrstio među 15 najboljih božićnih sajmova. Pišu da Zagreb nudi pravi blagdanski ugođaj, a svima su preporučili da probaju pečene štrukle.

Ovo je cijeli popis CNN-ovih 17 najboljih božićnih odredišta:

1. Strasbourg, Francuska

Tamo se nalazi jedan od najstarijih božićnih sajmova, a njegova prva verzija pojavila se 1570. godine. Danas se rasprostire na deset lokacija i ima 300 štandova.

Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu
Okusite nešto novo: Sva gastro 'čuda' na Adventu u Zagrebu

2. Beč, Austrija

Malo koji grad je toliko svečano ukrašen kao Beč u vrijeme Božića. Prvi božićni sajam tamo je održan daleko prije nego u Francuskoj - davne 1298. godine. Danas grad ima više od 20 događanja, a središte je lokacija pred Gradskom vijećnicom gdje se nalazi oko 150 štandova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FGL (@fgl1001) on

3. Montreal, Kanada

Tamo se može osjetiti duh europskih sajmova, a središte zbivanja je u pješačkoj zoni ulice Ste Catherine gdje se nalazi više od 60 drvenih kućica sa svime i svačime. Sajam zatvaraju na Badnjak.

4. Prag, Češka

Dva glavna božićna sajma nalaze se na Starom gradskom trgu i Vjenceslavovom trgu, udaljeni samo pet minuta hoda jedan od drugog. Svaki od njih ima uobičajene drvene kućice prepune delicija od kojih su neke tipične za tu zemlju, poput specijalnih čeških kobasica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikita Willy (@nikitawillyofficial94) on

5. Firenca, Italija

Godišnji božićni sajam u Firenci traje do 18. prosinca na fantastičnoj Piazza Santa Croce sa 50 štandova i franjevačkom bazilikom u pozadini.

6. Krakow, Poljska

Ljudi koji sanjaju o bijelom Božiću, u ovom gradu ga obično i dožive. Glavnina zbivanja je na glavnom gradskom trgu Rynek Glowny, a sajam traje od 30. studenog do 26. prosinca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hasan (@hasangunher) on

7. Birmingham, Velika Britanija

Birmingham se može pohvaliti najvećim autentičnim njemačkim božićnim sajmom izvan Njemačke i Austrije. Održava se na Trgu Victoria od 15. studenog do 23. prosinca. Na više od 120 štandova prodaje se sve i svašta, od nakita do ručne izrađenih igračaka.

8. Kopenhagen, Danska

Vrtovi Tivoli, osim što imaju klasične božićne štandove sa ukrasima i grickalicama, posebni su i po tri svjetlosna spektakla kao i po tradicionalnom Pixie Bandu koji svira svečane pjesme na raznim lokacijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aron Alexander (@aron_alex) on

9. Berlin, Njemačka

Ovo je vrlo popularna lokacija tijekom blagdana, posebno Gendarmenmarkt čija impresivna arhitektura je zanimljiv kontrast sa mnoštvom drvenih kućica.

10. Bruxelles, Belgija

Zimska čudesa (Winter Wonders) više se može nazvati festivalom nego sajmom. Krasi ga više od 200 drvenih kućica u kojima se prodaju kuhano vino, vruća čokolada, vafli... U blizini je impresivno klizalište.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arun (@_arunp_) on

11. Barcelona, Španjolska

Sajam 'Fira de Santa Llúcia' datira iz 1786. godine kada je sve počelo kao jednostavna jednodnevna proslava Svete Lucije 13. prosinca. Do danas se to pretvorilo u veliki božićni sajam koji traje tri tjedna.

12. Budimpešta, Mađarska

Tamošnji božićni sajam i zimski festival održavaju se na Trgu Vörösmarty u središtu grada, i to od početka studenog do kraja prosinca. Radi se o najstarijem i najpopularnijem sajmu u Mađarskoj na kojem se mogu kupiti božićni pokloni, ali i kušati tradicionalna hrana, uživati u živoj glazbi...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

13. Stockholm, Švedska

Božićni sajam nalazi se u Skansenu, muzeju na otvorenom na otoku Djurgardenu u srcu Stockholma. Na štandovima se prodaju švedske rukotvorine, svijeće, dimljena puretina, začini... Vidjeti se mogu i razni stari obrti kao i plesne igre oko božićnog drvca.

14. Zagreb, Hrvatska

Advent u Zagrebu proglašen je najboljim europskim božićnim sajmom dvije godine za redom. Brojne atrakcije i delicije nalaze se na Trgu bana Jelačića i po okolnim ulicama. Atmosfera je fantastična.

15. New York, SAD

Ovaj sajam, nalik onima u Europi, održava se u Bryant Parku i jedan je od najpoznatijih božićnih sajmova u New Yorku. Tamo se nalazi oko 125 kioska s nakitom i rukotvorinama iz cijelog svijeta. Parkom dominira veliko klizalište koje je besplatno, plaća se samo najam klizaljki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Europe | Travel | Art | Nature (@shot_europe) on

16. Tallinn, Estonija

Estonska prijestolnica kao da procvjeta u vrijeme božićnih blagdana, a središte svega je sajam na kojemu se, između ostalog, nalazi i zimska špilja. Na Trgu gradske vijećnice se nalazi i veliko božićno drvce, a upravo to mjesto je jedno od prvih u Europi gdje se javno postavila božićna jelka, bilo je to 1441. godine.

17. Basel, Švicarska

Božićni sajam održava se na dvije lokacije - Barfüsserplatz i Münsterplatz, a ovo je 41. godina kako se održava i jednako je popularan kao i prije. Sastoji se od oko 180 spektakularno urešenih kućica, a posebnost je 'Münsterplatzova božićna bajkovita šuma' u kojoj su razne aktivnosti za djecu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku