Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čokolada i kakao su temelj za novi lijek protiv stalnog kašlja

None Foto: Fotolia

Većina lijekova protiv kašlja sadrži narkotik kodein, koji razgradnjom u organizmu oslobađa opasni morfin. Kemikalija iz čokolade - teobromin nema opasne nuspojave

Teobromin koji se u većim količinama nalazi u čokoladi i kakau, uskoro bi mogao postati lijek protiv stalnog kašlja, tvrde britanski istraživači. Procjenjuje se da svake godine u Velikoj Britaniji 7,5 milijuna ljudi pati od stalnog kašlja, koji traje duže od dva tjedna, a istraživači se nadaju da bi lijek mogao biti na tržištu u roku od dvije godine.

Većina trenutnih lijekova protiv kašlja sadrže narkotik kodein, koji razgradnjom u organizmu oslobađa morfin te može dovesti do predoziranja, uzrokovati pospanost, tegobe s disanjem i nedostatak energije. Teobromin nema takve posljedice, a djeluje na lutajući živac (nervus vagus) koji potiče stalni kašalj. Budući da je teobromin bezokusan moći će ga uzimati i oni koji ne vole čokoladu.

- Uzbuđeni smo što možemo objaviti da smo u završnoj fazi razvoja novog lijeka, koji ima potencijal da dramatično utječe na liječenje stalnog kašlja i mogao bi uvelike poboljšati kvalitetu života - rekao je predsjednik Uprave za zdravlje potrošača Manfred Scheske.

Komentiraj, znaš da želiš!