Na policama bi uskoro mogli viđati sve manje čokolade, ponajprije zbog zaostalog načina proizvodnje te nestabilnosti područja na kojima raste kakaovac
Čokoljupci, pozor! Na pomolu je svjetska nestašica čokolade
Sve veća potražnja za čokoladom izazvala je nemir na tržištu, piše Daily Mail. Područja na kojima raste kakaovac poput zapadne Afrike, Južne Amerike i jugoistočne Azije, nestabilna su i nerazvijena zbog čega je teško potaknuti veću i moderniju proizvodnju prijeko potrebnu da bi se zadovoljila sve veća svjetska potražnja. Probleme stvaraju i klimatske promjene, politička nestabilnost, bolesti i štetočine koje utječu na prinose, tvrde stručnjaci.
Kakao se dobiva iz kakaovca Theobroma čije ime znači hrana bogova
- Pod hitno treba modernizirati proizvodnju kakaa, a da bi se zadovoljile potrebe brzorastuće ekonomije Kine ona se mora povećati za četvrtinu do 2020. godine - ističe profesor David Guest sa Sveučilišta Sidney koji je ljude u nerazvijenim dijelovima pokušao podučiti što učinkovitijoj proizvodnji.
Globalna će se proizvodnja morati povećati za milijun tona po godini do 2020. kako bi se zadovoljile svjetske potrebe, dodaje.