Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Crnogorica za domaće sirupe i ljekovite čajeve - 15 recepata

Crnogorica za domaće sirupe i ljekovite čajeve - 15 recepata
1

Pripravci od jele, smreke i bora korisni su kod kašlja, viroza, proljetnog umora i reume. Sol začinjena mladim izdancima smreke odličan je dodatak pečenom krumpiru

VIDEO

Bor, smreka i jela tijekom proljeća stvaraju svijetlozelene izdanke koji se koriste u narodnoj medicini. Najčešće se pripremaju kao sirup protiv kašlja, za koji mogu poslužiti izdanci bilo koje od ovih crnogoričnih stabalca. Izbjegavati treba jedino izdanke tise (Taxus baccata) koje su vrlo otrovne. No ovo je stablo lako prepoznati ne samo po crvenim bobicama, nego i grmolikom obliku te mekšim iglicama. Mladi izdanci bora, smreke, jele i ariša imaju ljekovito djelovanje. Od njih se priprema čaj tako da se manja količina prelije vrućom, ne ključalom vodom, i ostavi da odstoji 5-10 minuta.

Ovaj čaj pije se topao, zaslađen medom, protiv kašlja, gripe i prehlade. Katkad se primjenjuje i kod upale mjehura te za čišćenje krvi. Zbog visokog sadržaja vitamina C koristan je i kod proljetnog umora. Iako čajevi različitih vrsta četinjača imaju vrlo slično djelovanje, ova stabla rastu u različitim uvjetima. Jela (Abies alba) crnogorično je stablo visoko 30-60 m, s deblom koje doseže i više od 2 m u promjeru. Iglice su plosnate, dvoredno raspoređene, na licu tamnozelene, a na naličju imaju dvije paralelne bjelkaste pruge.

Ostaju na granama do osam i više godina. Jela raste na hranjivu, humusom bogatom tlu. U planinskim predjelima dio je mješovitih šuma s bukvom, smrekom, bijelim borom i drugim stablima. Iglice sasvim mladih izbojaka mogu poslužiti za pripreme čajeva i vitaminskih napitaka koji su preporučljivi dodatak prehrani kad nema dovoljno svježeg voća ili povrća. Kao preventivno sredstvo protiv hipovitaminoze i avitaminoze C preporučivalo se nekoć i obično žvakanje jelinih izbojaka i iglica.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: žvakanje posve mladih grančica djeluje na izlučivanje mokraće, a primjenjuje se i protiv osipa, skorbuta ili protiv glista. Unutarnja kora drveta u vremenima oskudice sušila se i mljela u brašno koje bi se primiješalo brašnu za kruh. Smreka (Picea abies) narasti može i do 50 m visine. Smreka ima gušću krošnju od jele te tamniju, u ljuske ispucanu koru.

Raste u brdskim i planinskim područjima s hladnijojm i vlažnijom klimom, u čistim i miješanim acidofilnim šumama, osobito u dubokim i hladnim dolinama ili na grebenima koji su izloženi jakim udarima vjetra. Kao i kod smreke, jestive su iglice i unutarnji dio kore. U našim krajevima raste i nekoliko vrsta bora - planinski bor (Pinus mugo Turra), bijeli bor (Pinus silvestris), crni bor (Pinus nigra Arnold) i alepski bor (Pinus halepensis Mill). Mlade iglice borova mogu se koristiti kao i izbojci jele i smreke.

U SAD-u oguljene i prokuhane pupove različitih vrsta borova kandiraju uranjanjem u vrući, jako koncentrirani sirup. Jestivi su i prokuhani mladi češeri. U pravilu su jestive i sjemenke borova, ali su (osim sjemenki pinije) previše sitne i neizdašne. Sjemenke pinije (pinjoli ili pinjuli) beru se od studenog duž cijelog Mediterana, osobito u Italiji i Španjolskoj.

Mogu se jesti sirove ili dodavati jelima. Služe i za dobivanje ulja koji sadrži mnogo linolenske kiseline pa se smatra da povoljno djeluje kod ateroskleroze. Jestivi su i ostali dijelovi, no zbog visoke krošnje ove vrste bora teško je doprijeti do mladih vrškova. 

15 recepata za ljekovite pripravke:

  • 1. Čišćenje krvi i kože Čičkovo lišće kuhano s mladicama–izbojcima smreke (Picea abies). Čisti krv i liječi od mnogih kožnih bolesti. Istim odvarom treba čireve ispirati, stavljati od njega obloge na oboljelo mjesto i ujedno piti čaj. 
  • 2. Sirup za lakši dah Naberite kilogram mladih izdanaka jele, smreke ili bora. U staklenku slažite red iglica i red šećera dok ne napunite do dvije trećine, završavajući sa šećerom. Poklopite i ostavite na osunčanom mjestu 21 dan. Procijedite i spremite u bocu.
  • 3. Med od izdanaka Priprema se na sličan način kao i sirup sa šećerom - slaže se sloj iglica i sloj meda, ostavi da odstoji 21 dan i procijedi. Kod bolesti dišnih puteva uzima se tri puta na dan po jedna žličica, a djeca uzimaju dvostruko manju dozu. 
  • 4. Vitaminski napitak Stavite 100 g iglica jele, bora ili smreke u šalicu kipuće vode, kuhajte 3 minute (da se ukloni smolasti sloj), izvadite i sitno nasjeckajte. Stavite u posudu s 300 ml hladne vode, pustite da odstoji 2 sata uz povremeno miješanje i procijedite kroz krpu ili gazu. Po želji zasladite. Ovaj napitak možete čuvati 1-2 dana u dobro poklopljenoj, tamnoj posudi.
  • 5. Tinktura od smreke Stavite 50-60 g izdanaka smreke u staklenku, prelijte s 2 dl 70-postotnog alkohola i 1 dl destilirane vode. Protresite i ostavite da odstoji 3 tjedna na toplom. Uzima se i 2-3 puta na dan po 1 žličica tinkture ili koristi za masaže.
  • 6. Inhalacija s iglicama Za pročišćavanje dišnih puteva idealna je inhalacija s iglicama crnogorice. U dvije litre stavite 2-3 šake iglica i kuhajte pet minuta. Maknite s vatre, prekrijte glavu ručnikom i udišite ljekovite pare 15 minuta. Ponavljajte što češće.
  • 7. Bronhitis Borove iglice (50 g) ubaciti u 500 ml vrele vode i kuhati na laganoj vatri 10-15 min. Ohladiti, nakon 24 sata procijediti i u dobivenom soku rastopiti kilogram meda. Kod kroničnog bronhitisa i bolesti pluća uzimati po žlicu pripravka više puta tijekom dana, između obroka. 
  • 8. Aromatični ocat od iglica Potrebne su vam dvije šalice crvenog vinskog octa, šalica grubo nasjeckanih smrekovih vršaka i žličica crnog papra. Pomiješajte sve sastojke, stavite u staklenku i poklopite.  Ostavite da odstoji 10 dana na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje. Procijedite u steriliziranu bocu i koristite kao dodatak jelima.
  • 9. Domaća mast Istopite 100 g pčelinjeg voska, 25 g jeline smole, i 250 g margarina te na kraju dodajte 50 g ulja. Procijedite i čuvajte na hladnome mjestu u staklenoj posudi.  Koristi se kod varikoznog čira, posttromboznog sindroma, problema s arterijama, rana koje teže zarastaju i reumatizma. Nanosi se u tankom sloju 2-3 puta na dan.
  • 10. Reuma Kod reumatizma i kožnih oboljenja pripremite kupku. Dvije šake borove smole prelijte litrom hladne vode, ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga prokuhajte 5 minuta, procijedite i dodajte u kadu s toplom vodom. Izađite iz kupke kad voda postane mlaka. 
  • 11. Ozljede Skinuti koru sa stabla i samljeti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključalu vodu i miješati dok se ne rastopi. Dobivena tekućina treba biti samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu. Ako se ovi oblozi drže tijekom cijelog dana, treba ih mijenjati svaka dva sata. 
  • 12. Fina sol Zajedno sameljite 1/2 šalice grube soli sa 1/2 šalice krupno nasjeckanih vršaka smreke. Osušite na sobnoj temperaturi u nepokrivenom limu za kolače uz miješanje nekoliko puta na dan.  Kad se osuši, još jednom sameljite da razbijete grudice. Čuvajte u zatvorenoj posudi i rabite kao začinsku sol.
  • 13. Eterično ulje Kod dugotrajnoga kašlja ili oporavka nakon upale pluća ili bronhitisa nakapajte 50 kapi eteričnog ulja bijelog bora u 50 ml maslinova ulja te mažite prsa i leđa nekoliko puta na dan. U aromalampi ovo eterično ulje povoljno će djelovati na dišne putove i koncentraciju. Za masažu se koristi i kod išijasa, lumbaga i reume.
  • 14. Protiv upala kože Šest žlica svježih iglica bora sitno narezati, preliti decilitrom 70%-tnog alkohola i decilitrom destilirane vode te dobro protresti. Ostaviti da odstoji 7-10 dana uz svakodnevno protresanje. Umiješati dvije žlice maslaca ili svinjske masti te snažno izmiješati da se dobije losion. Dva-tri puta na dan nanijeti na oboljeli dio tijela, a navečer isprati toplom vodom ili čajem od kamilice.
  • 15. Mješavina protiv gripe Pomiješajte 30 g izdanaka smreke (bora, jele ili ariša), 30 g trpuca, 20 g lista podbjela i 20 g ljubičica. Dvije žličice mješavine prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Na dan popijte dvije do tri šalice ovako pripremljenog čaja. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku