Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Crohnova bolest ne voli povrće, ali tropsko voće je dobrodošlo

Crohnova bolest ne voli povrće, ali tropsko voće je dobrodošlo

Pacijenti s Crohnom vjeruju da moraju izbjegavati povrće, dobra je vijest da su tropski plodovi, poput banana, lako probavljivi, pojašnjava doc. dr. sc. Ivana Mikolašević iz KBC Rijeka.

VIDEO

Kod Crohnove bolesti može biti zahvaćen bilo koji dio probavne cijevi, od usta do završnog dijela debelog crijeva, dok je kod ulceroznog kolitisa uvijek zahvaćeno samo debelo crijevo. Za razliku od ulceroznog kolitisa, Crohnova bolest je upala koja se širi u dublje slojeve stijenke probavne cijevi.

Upala koja se javlja kod ove bolesti obilježena je stvaranjem rana na sluznici probavne cijevi. Može zahvatiti bilo koji dio probave, no tipična lokalizacija je na završnom dijelu tankog crijeva - objašnjava doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med iz Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka. Obje upalne bolesti crijeva imaju puno zajedničkih simptoma.

'Radije trpim strašne napadaje, nego pijem tablete za Crohna'
'Radije trpim strašne napadaje, nego pijem tablete za Crohna'

- Radi se o kroničnim bolestima i simptomi se pojavljuju i kod mladih i kod odraslih ljudi. Najčešći simptom je proljev, a može doći i do pojave krvi u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Tijekom aktivnog izbijanja Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa može se razviti opstipacija (zatvor), kao i grčevi izazvani upalom, povišena temperatura, umor i gubitak apetita te mršavljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može se pojaviti i bolna potreba za pražnjenjem crijeva, čak i kad je zadnje crijevo prazno - kaže doc. Mikolašević. Dodaje da pretraga fekalni kalprotektin sugerira upalnu bolest crijeva, dok se potvrda dobiva kolonoskopijom. 

- Kod upalne bolesti crijeva važno je piti dovoljno tekućine, negazirane vode i nezaslađenih čajeva jer se ona proljevima gubi. Čak 25 posto kalorija koje oboljeli unose u organizam trebalo bi potjecati iz proteina. Ovaj omjer je ključ za ozdravljenje. Nemasni proteini, kao što su morski plodovi, najbolji su izbor. Riba je vrlo korisna, pogotovo ona bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa - kaže gastroenterologinja.

Dodaje da je pečenje na ulju strogo zabranjeno, kao i pohanje. Meso mora biti kuhano, pečeno u alufoliji ili pirjano u vlastitom soku, uz minimalan dodatak ulja - kaže Mikolašević.Iako pacijenti s Crohnom vjeruju da moraju izbjegavati povrće, dobra je vijest da su tropski plodovi, poput banana, lako probavljivi, dodaje liječnica.

healthy yellow smoothie with mango pineapple banana in mason jar

- U tu se skupinu ubrajaju i mango te papaja, koji obiluju hranjivim nutrijentima. Papaja sadrži enzim papain koji pomaže organizmu probaviti proteine. Dobar izbor je i dinja.

Fresh fruit salad

- No u fazama aktivne bolesti preporučuje se jesti što manje vlaknaste hrane (mekinje, raž, kelj, poriluk i slično) kako bi se ublažili bolovi u trbuhu i proljevi. Hrana koja se dobro podnosi je kuhani krumpir, riža, tjestenina, kruh i jaja. Kajgana, tvrdo ili mekano kuhana, bez obzira na koji se način pripreme, jaja su jeftin izvor lako probavljivih proteina. Preporučuju se i bijelo meso puretine ili piletine, riba, konzervirano voće te kaša od jabuke. Tad treba izbjegavati hranu koja može povećati učestalost stolica - svježe voće i povrće, te kofeinske napitke - kaže doc. Mikolašević.

“Smeće DNK” aktivno i moglo bi izliječiti i Crohnovu bolest
“Smeće DNK” aktivno i moglo bi izliječiti i Crohnovu bolest

AUTOIMUNA BOLEST

Crohnova bolest je autoimunog podrijetla, što znači da nastaje kao posljedica promjena u imunološkom sustavu.

KLJUČ JE U GENETICI?
Crohnova bolest je autoimunog podrijetla, što znači da nastaje kao posljedica promjena u imunološkom sustavu.

PUŠENJE JE KRIVAC

Najvažniji prepoznati okolišni čimbenik rizika za upalnu bolest crijeva je pušenje. Ima i negativne efekte na tijek bolesti - više proljeva, hospitalizacija...

Tonči Cecić: Zbog crohna sam pao na 68 kila i pio 20 tableta
Tonči Cecić: Zbog crohna sam pao na 68 kila i pio 20 tableta

DIJAGNOZA

Pretraga fekalni kalprotektin sugerira upalnu bolest crijeva, a potvrda se dobiva kolonoskopijom. Kako Crohnova bolest može zahvatiti više dijelova, provjerite i jednjak, želudac te tanko crijevo.

LIJEČENJE

Upalne bolesti crijeva drže se pod kontrolom protuupalnim lijekovima, imunosupresijom i biološkom terapijom koja ciljano djeluje na imunološki odgovor tijela.

RIZIK OD RAKA

U dugotrajnoj Crohnovoj bolesti koja zahvaća tanko crijevo povećan je rizik za nastanak karcinoma tankog crijeva, a u kolitisu je povećan rizik za karcinom debelog crijeva.

NJIMA NIKAD NIŠTA NE PAŠE: Ovi horoskopski znakovi stalno stvaraju dramu, nisu baš ugodno društvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam