Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Crveno meso treba oporezivati jednako kao cigarete i alkohol'

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu

Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina 'vjerojatno jesu' kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom. 

15 SUPERKOMBINACIJA Spojevi zbog kojih boli trbuh: Dinja i pršut, piletina i vrhnje...

Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta. 

- Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave - kazao je. 

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini. 

- Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu - rekao je Springmann. 

I MESO MOŽE BITI OPASNO Opasnosti u kući: Riža sadrži arsen, a sanitarije patogene

I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina. 

Komentari (41)
  • ma treba vama svima .......................... i podić revoluciju protiv vas. oćete sutra reć da i ljudima koji šetaju ulicom naplatite porez jer ne šetaju kroz borovu šumu da žive zdravo!

    26. 12. 2018,   11:30
  • neka onda ribe budu jeftinije a ne skuplje od mesa

    26. 12. 2018,   16:27
  • Zanimljivo, savjet koji se kosi sa svim nutricionističkim istraživanjima u vezi mesa u zadnjih 10 godina. I onda pod meso navedu hot dog, salame i ostalo smeće koje najčešće niti ne vidi meso.

    26. 12. 2018,   11:29