Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Crvi koji jedu plastiku mogli bi biti rješenje za sve više smeća

Crvi koji jedu plastiku mogli bi biti rješenje za sve više smeća
1

Crvi u studiji na Stanfordu jeli su plastiku i proizvodili otpad koji se može koristiti kao kompost. Sada žele istražiti mogu li crvi probaviti i druge vrste plastika

VIDEO

Plastiku se smatra jednim od najvećih faktora koji utječu na globalno zagađenje, no kako se čini možda je dobila dostojnog protivnika. I to običnog crva brašnara. 

Znanstvenici su u dvije studije na Stanfordu otkrili kako bi ti crvi mogli biti iznimno korisni za okoliš jer mogu živjeti od stiropora.

U njihovu probavnom sustavu nalaze se mikroorganizmi koji mogu razgraditi polietilen, odnosno golemi izvor otpada može se pretvoriti u kompost koji se može koristiti na zemlji. 

- Ova su otkrića revolucionarna. Ovo je jedan od najvećih napredaka u znanosti o okolišu u proteklih 10 godina - rekao je Wei-Min Wi sa Stanforda za CNN. Dodaje kako bi ovo otkriće moglo riješiti zagađenje plastikom koje utječe na cijeli svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U istraživanju su pratili 100 crva koji su jeli 34 do 39 miligrama stiropora na dan, a uočili su kako su oni na 'stiropor prehrani' bili jednako zdravi kao i oni na normalnoj prehrani. 

Plastika koju su konzumirali pretvarala se u CO2, biomasu i biorazgradivi otpad koji se čini sigurnim za korištenje. 

Znanstvenici planiraju istražiti mogu li ovi crvi sigurno razgraditi i druge oblike plastike, poput onih koje se nalaze u automobilskim dijelovima. Također, žele otkriti i postoji li neka vrsta u moru koja ima slične sposobnosti kako bi se smanjile i goleme količine plastičnog otpada u oceanima. 

No, čak i ako ovi crvi brašnari mogu pomoći u gospodarenju otpadom, Wu je za CNN rekao kako to nije zamjena za recikliranje. 

- Moramo biti bolji u recikliranju i ne bi trebali plastiku ostavljati svugdje - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju