Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Čudesne sjemenke bundeve: Štite imunitet, prostatu i srce

Čudesne sjemenke bundeve: Štite imunitet, prostatu i srce
1

Ove zdrave grickalice čuvaju zdravlje prostate, srca i jetre, ublažavaju simptome menopauze i artritisa, jačaju imunitet te pomažu u borbi s nesanicom

VIDEO

Sjemenke bundeve, iako često zanemarene, zdrava su zamjena za grickalice. Bogate su mineralima, magnezijem, cinkom i bakrom neophodnim za zdravlje i jači imunitet. Četvrtina šalice sjemenki sadrži pola preporučenog dnevnog unosa magnezija. Ovaj je mineral važan za rad srca, nužan u strukturi kostiju i zuba te probavi, a smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara. 

Cink za imunitet

Sjemenke su ujedno bogate i cinkom zaduženim za jačanje imuniteta, razvoj stanica, spavanje, raspoloženje, zdravlje očiju, regulaciju inzulina i seksualno zdravlje muškaraca. Manjak cinka može uzrokovati dugotrajno korištenje lijekova i prehrana bogata žitaricama, a kao posljedica javljaju se gripa i prehlada, kronični umor, depresija, problemi s učenjem i akne. 

Za bolje raspoloženje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim cinka, sjemenke sadrže i omega-3 masne kiseline koje štite zdravlje srce i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovito jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, rjeđe depresivni pa ih se preporučuje jesti najmanje dva puta na tjedan. 

Čuvaju zdravlje prostate

Uje od sjemenki bundeve i same sjemenke koriste se u liječenju povećane prostate ili hiperplazije. One sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih stanica.

Štite od dijabetesa

Ove zdrave grickalice pomažu u regulaciji šećera u krvi i smanjuju oksidativni stres koji uništava stanice.  Odlične su i u prevenciji dijabetesa pa ih se preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu. 

Ublažavaju simptome menopauze

Sjemenke i ulje bundeve dobre su i u ublažavanju simptoma menopauze. Bogati su fitoestrogenima, biljnim tvarima koje se ponašaju kao ženski spolni hormoni, uslijed čega smanjuju krvni tlak, ublažavaju valove vrućine i povećavaju razinu dobrog kolesterola. 

Saveznik u borbi s artritisom

Sjemenke imaju protuupalno djelovanje, a istraživanja su potvrdila da osim što čuvaju zdravlje srca i jetre, ublažavaju i simptome artritisa. 

Pomažu kod nesanice

Bundevine sjemenke također obiluju triptofanom, aminokiselinom koju tijelo najprije pretvara u serotonin, a potom u melatonin odnosno "hormon spavanja". Upravo zbog toga preporučuju se ljudima koji pate od nesanice, a najbolje ih je jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje. 

Saveznici dobrog imuniteta: Crni ribiz, kadulja, avokado...


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga