Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čudesni prizori: Ovo su gradovi pod vodom koje morate vidjeti

None Foto: YouTube

Iako su nestali pod vodom zbog gradnje hidroelektrana ili plovnih kanala, ovi gradovi i dalje se mogu posjetiti. Doslovno možete zaroniti u nezaboravnu avanturu

1. Shicheng, Kina

Foto: SimplyScuba

Ispod kineskog jezera Qiandao nalaze se ruševine gradova koji su nekad bili dio dva područja zvana Chun'an i Sui'an. Gradovi su potopljeni 1957., kada je vlada odlučila na tom području izgraditi hidroelektranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas je to mjesto prestalo proizvoditi energiju i više je turistička destinacija, a poznato je i kao Jezero tisuću otoka jer potopljeni vrhovi planina sada podsjećaju na brojne nakupine otočića.

- Kada bismo spustili vodostaj za oko 30 metara, ne biste samo mogli vidjeti potopljeni grad jer bi Shicheng tada bio ekvivalent novom Machu Picchu - izjavio je lokalni dužnosnik iz Hangzhoua.

Prosječna godišnja temperatura vode kreće se od otprilike 10 do 20 Celzijevih stupnjeva i držala je ova potopljena područja u izvanrednom stanju, što je dokumentiralo nekoliko ronioca iz podvodnog arheološkog tima National Geographica iz Kine. Ispod vode možete vidjeti ulaz u grad s figurama mitoloških bića urezanih u zgrade i impresivne lukove iz dinastije Qing.

2. Kalyazin, Rusija

Foto: YouTube/Andrew Maine

Za istraživanje ruševina Kalyazina u Rusiji ne treba vam znanje ronjenja jer se zvonik njegove katedrale uzdiže visoko iznad vode.U prošlosti je grad doživio značajan razvoj, ali nakon revolucije 1917. godine, prestao je biti važno trgovačko središte i izgubio moć.

Kao rezultat, 1940. godine velik dio grada je potopljen zbog izgradnje akumulacijskog bazena Úglicha, a njegovo stanovništvo je premješteno na viša područja.

3. Sant Romà de Sau, Španjolska

Foto: YouTube/Acid Drones

U regiji Osona u Kataloniji nalazi se selo San Romà de Sau koje je u potpunosti potopljeno vodom. Prije potopa selo je imalo kuće, most i romansku crkvu.

Zvonik crkve San Romà de Sau izlazi iz vode kada rezervoar nije u svom punom kapacitetu, a za vrijeme suša zapravo možete posjetiti sve ruševine koje su potpuno vidljive kada nema vode.

4. Mediano, Španjolska

Foto: YouTube/Mendi Lagunak

U Huesci u Španjolskoj postoji selo koje je poplavljeno zbog izgradnje rezervoara. Danas još možete vidjeti neke zgrade koje vire iznad površine vode. Mediano je u potpunosti potopljen 1969..

Iako vijest o tome nije objavljena u to vrijeme, stanovnici sela su morali napustiti svoje domove kada je započela poplava, jer je rezervoar otvoren bez upozorenja. Sve su zgrade nestale ispod vode, osim zvonika seoske crkve iz 17. stoljeća. 

DRAGULJ IZ ISTRE U 30 top destinacija za 2020. blogeri su izabrali i naš Rovinj

5. Port Royal, Jamajka

Foto: YouTube / National Geographic

Jedna od najstarijih regija Jamajke, koja je djelomično potopljena ispod mora smatra se dijelom baštine. Tijekom 17. stoljeća Port Royal je služio kao sjedište britanske vlade na Jamajci. U jednom je trenutku Port Royal bio omiljeno mjesto gusara i odmetnika, pa je to mjesto postalo poznato kao 'najbogatiji grad na zemlji' i 'Sodoma Novog Svijeta'. Port Royal je 1692. godine potopio tsunami.

Iako se grad nije baš najbolje održavao i nije u stanju u kakvom bi mogao biti, vode koje okružuju Port Royal su arheološki rudnik zlata, prepun povijesnih komada koji pričaju priče o prvim danima engleske okupacije.

6. Izgubljena sela u Ontariju, Kanada

Foto: scubashawnCDN/YouTube

'Izgubljena sela' obuhvaćaju ukupno 10 kanadskih gradova. Svi su ti gradovi bili dio bivših općina Cornwall i Osnabruck u Ontariju. Obje regije potopljene su nakon izgradnje plovnog kanala 1958. godine. Još i dan danas postoje pločnici i građevine koje su vidljive s nekih područja iznad površine vode.

Muzej posvećen potopljenim selima izgrađen je kako bi se uspomena održala živom. Jedan od eksponata u muzeju sadrži i neke zgrade koje su bile srušene prije nego što je selo bilo potopljeno.

7. Pavlopetri, Grčka

Foto: YouTube/University of Nottingham

Smatra se da je Pavlopetri najstariji podvodni grad u povijesti. Nalazi se na južnoj obali Lakonije u Grčkoj, a grad je poplavljen prije oko 5000 godina. To arheološko nalazište od velike je važnosti otkada je otkriveno 1967. godine.

- Ovo je jedinstveno otkriće s obzirom na to da smo na morskom dnu pronašli gotovo čitav grad, s ulicama, zgradama, vrtovima, grobnicama i nešto slično vjerskom kompleksu - tvrdi Jon Henderson sa Sveučilišta u Nottinghamu nakon nekoliko otkrića u 2009. godini, piše Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • Kako je dobro zaroniti...sasvim drugi svijet..tako opasan,tako čaroban...🌊😊

    18. 11. 2019,   18:50
  • Kako je ovaj Šarić iritantan..... u svakom članku iskače.....

    18. 11. 2019,   17:32
  • nestali kao atlantida i mu

    18. 11. 2019,   17:49