Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Čudesno ulje: Rješava gljivice, temperaturu, umor i depresiju

Čudesno ulje: Rješava gljivice, temperaturu, umor i depresiju

Ulje gospine trave pomaže kod upala na koži, za brže zacjeljivanje rana i ožiljaka, kod opeklina, a možete ga koristiti čak i za masažu protiv strija. Evo kako ga možete sami pripremiti...

VIDEO

Smatra se čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma, poput kožnih tegoba, opeklina od sunca, blage depresije te ginekoloških smetnji.

Gospina trava poznata je narodna biljka koja se stoljećima koristi za razne probleme, a najviše kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba. Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njenih sastojaka.

Najviše studija provedenih na gospinoj travi bavilo se njenim utjecajem na depresiju. Kliničkim je istraživanjima potvrđeno djelovanje gospine trave na simptome depresije, koji se dva tjedna nakon početka primjene počinju postepeno povlačiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tinktura od gospine trave

Ova tinktura popravlja raspoloženje, te pomaže kod blage depresije, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, straha i nesanice. Uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti, a jednostavno ga je napraviti.

Thinkstock

U jednu litru rakije stavite dvije pune šake cvjetova gospine trave i ostavite bocu tri tjedna na suncu ili na toplom.

Ispitano protiv depresije

U tu se svrhu može uzimati u obliku čaja ili tinkture. Gospina trava također umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja te se uspješno koristi i kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom.

Namakanjem cvjetova gospina trave u maslinovom, ili nekom drugom baznom ulju, dobiva se ulje crvenkaste boje ili kantarion. Ovo je ulje idealno za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu novorođenčadi. Povoljno djeluje na cirkulaciju, a u ovom obliku mogu ga koristiti i trudnice, primjerice za tretman strija.

Ono regenerira kožu te je hidratizira, smiruje upalne procese na koži te ublažava ožiljke. Kantarionovo ulje je odlično za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže, to jest dekubitusa. Iako se ne smije stavljati na otvorene rane, kantarion će pomoći pri ublažavanju ozljeda koje teško zacjeljuju te ožiljaka.

Također pomaže kod nekih vaginalnih infekcija i gljivica. Ovdje ga možete primjenjivati tako da umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu na nekoliko sati. Kantarionovo ulje pomoći će vam i za umorna stopala poslije naporna dana.

Za masažu pripremite deset mililitara kantarionova ulja, to jest jednu veliku žlicu, pet kapi paprene metvice i pet kapi lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, te lezite i podignite ih na povišeno. 

Pazite jer je fototoksično

Samo pripazite jer gospina trava, a osobito njezino ulje, u velikim količinama može biti otrovna. Stoga je za trudnice najbolje da izbjegavaju napitke od gospine trave, iako im kantarionovo ulje zbog male koncentracije neće štetiti.

Također ga nemojte nanositi prije izlaganja suncu. Iako će vam pomoći kod opeklina, gospina trava, a pogotovo njeno ulje je fototoksično, pa prilikom izlaganja suncu može ostaviti pigmentacijske mrlje.

Napravite domaće kantarionovo ulje

  • Berite svježe, ali zatvorene pupoljke biljke. Crvena boja kantarionovog ulja dolazi od posebnih uljnih žlijezda koje izlučuju tvar hipercin, koji je ujedno i nositelj najljekovitijih svojstava gospine trave.
  • Cvjetove treba brati dok su još zatvoreni. Kada uberete pupove, neka odstoje jedan dan (da ishlapi sok biljke koji dovodi do kvarnosti ulja). Zgnječite ih u mužaru i stavite u staklenku, te prelijte baznim uljem: maslinovim, hladno prešanim suncokretovim, bademovim ili lješnjakovim.
Fotolia
  • Koristite jednostavnu mjeru - prstom na tegli označite do kuda dolazi biljka koju ste rastresli po dnu, pa kad nalijevate ulje, nalijte ga do prsta, da pokrije biljku, te još dva centimetra povrh toga. Teglu čvrsto zatvorite i stavite na sunce. Svaki dan je protresite dva do tri puta i nakon četiri tijedna procijedite kroz lanenu krpu.
  • Označite ulje datumom izrade te čuvajte na hladnijem i mračnome mjestu. Ulje je dobro za tretiranje rana.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise