Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Čudotvorna glina: Uklanja akne i mitesere te sprečava crvenilo

Čudotvorna glina: Uklanja akne i mitesere te sprečava crvenilo

Blagodati gline i njezina raznolika primjena pomoći će vam u postizanju fantastičnog izgleda. Ovih par recepta za masku za lice ili kosu te tonik će vam očistiti kožu od masnoća i vratiti prirodan sjaj...

VIDEO

Stari ljudi kažu da je glina “zemlja koja se jede odnosno pije” jer upija, drenira i eliminira nečistoće iz organizma, krvi i limfe.
Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja te ostalih tjelesnih izlučevina.

Zašto volimo glinu? Jer djeluje i iznutra i izvana. Naime, maske, oblozi i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i mrlje na koži, a poboljšavaju i formiranje kolagena i elastina koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože. 

Izvor minerala

Glina se dobro miješa s biljnim i eteričnim uljima i hidrolatima, a njihov izbor ovisi o tipu i stanju kože. U vanjskoj primjeni glina se koristi pri zarastanju rana i smanjenju oteklina uslijed nakupljene tekućine u tijelu pa je se preporučuje koristiti kod anticelulitnih tretmana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glina je prirodna materija koja sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se, pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često raditi maske od gline koje su višenamjenske – čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta.

Kosa odlično reagira na masku od gline i u tu svrhu se najčešće koristi zelena glina, koja se miješa s uljima, čajevima i ostalim dodacima koji pomažu da se smanji oštećenje kose koje je nastalo zbog tretiranja kose kemikalijama.

Poznata ulja u njezi kose su kokosovo, maslinovo, ricinusovo i čičkovo ulje, a njihove glavne karakteristike su da hrane i pospješuju rast i obnovu kose. 

Spoj gline, ulja i čajeva

Čajevi od koprive, kamilice, ružmarina, kadulje i preslice također su dobri dodaci, pogotovo kod osjetljive i tanke kose sklone prhutanju.

Limunov sok i jabučni ocat u kombinaciji s glinom brzo će masnoj kosi vratiti zdrav izgled i prirodan sjaj, a eterična ulja čajevca, lavande, ylang ylanga i ružmarina dodatno će podići imunitet vlasišta, pa će tjeme i kosa biti zdravi, bez prhuti, ranica ili osipa.

Blue cosmetic clay, top view

Masku za kosu vrlo je jednostavno napraviti – pomiješajte nekoliko žlica zelene gline u prahu s nekoliko žlica ulja ili čaja, dodajte najviše pet kapi eteričnog ulja, pomiješajte smjesu i masku stavite na kosu.

Ako vam je ostalo smjese, nanesite masku na lice, vrat i dekolte. Ostavite masku da djeluje oko 25 minuta i nakon toga je isperite u mlakoj vodi. Ako vam se čini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možete je oprati šamponom, a na kraju ju je dobro isprati u jednom od čajeva koji će pružiti njegu, ali i dodatno tonirati vlasi.

Ako imate svijetlu kosu, preporučuje se čaj od kamilice, čaj od ružmarina je dobar za tamnu kosu, kadulja za smeđu, a preslica je zadužena samo za sjaj. Budete li ponavljali ovaj tretman dva puta tjedno, kosa će vam biti lepršava i sjajna te će izgledati zdravo i njegovano.

Glina za unutarnju uporabu

Tretman pijenja gline traje tri tjedna, nakon čega se napravi pauza od tjedan dana te se tretman ponovi. Glina se ne priprema u metalnim posudama i s metalnim priborom. Jednom iskorištena glina više se ne koristi.

Mjere: žličica gline u 2 dl prokuhane ili mineralne vode.

Prvi tjedan – dan prije zamutite glinu i vodu te natašte sutradan ujutro popijte tu vodu (talog na dnu čaše ne dirajte).

Drugi tjedan – promiješajte ujutro glinu i vodu, pustite da malo odstoji i zatim popijte (na prazan želudac)

Treći tjedan – glinu i vodu promiješajte i odmah popijte.

Glina za vanjsku uporabu

Maska i oblog

Pomiješajte nekoliko žlica gline s nekoliko kapi limunova soka i negazirane vode (da se dobije gusta smjesa). Smjesu nanesite na čisto lice i držite 20 minuta. Zatim lice umijte. Ova maska odlična je protiv masne, nečiste kože sklone mrljama i upalama, a ako se nanosi kao oblog, ublažit će bolove od artritisa, lumbaga, uboda insekta i opeklina.

Pasta

Ako glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite ga kao pastu, izbijelit ćete zube i ojačati zubnu caklinu i desni.

Zelena glina najbolji je izbor za kosu, ali i probleme sa zglobovima 

U kombinaciji s maslinovim uljem, služi za regeneraciju oštećene kose i protiv opadanja. Također, glina se koristi za liječenje mnogih bolesti – otklanja probleme s probavom, regulira anemiju, arteriosklerozu, a smatra se jednim od najefikasnijih sredstava za čišćenje organizma. Kao oblog ili blatna kupka koristi se za liječenje reumatizma i bolesti zglobova.

Moćnom glinom protiv podočnjaka 

Kako biste efikasno smanjili tamne podočnjake, nekoliko puta tjedno stavite tanki sloj paste od gline i pustite da djeluje najmanje 20 minuta. Glina će smanjiti upalu tako što će apsorbirati višak nakupljene tekućine. Možete je koristiti i za pranje cijelog tijela, uključujući kosu. 

Prije nanošenja maske potreban je piling lica 

Prije korištenja maske, običnim ručnikom umočenim u toplu vodu prođite preko lica nježno ga trljajući. Tako ćete napraviti nježnu eksfolijaciju, a topla voda otvorit će pore nakon čega će maska biti još djelotvornija.

Imajte na umu da je zelena glina najčešće namijenjena masnoj koži jer uklanja višak masnoće, ima protuupalno djelovanje te pomlađuje kožu zbog poticanja kolagena i elastina. Bijela glina ima neutralan ph i antiseptička svojstva pa je idealna za njegu osjetljive i suhe te kože sklone alergijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje