Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čupate li sijede vlasi, bolje je da sa time prestanete što prije

None Foto: Dreamstime

Ponekad pojavu sijede kose uzrokuje neuravnotežena prehrana. Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12

Stalno u svojem salonu viđam žene koje imaju tu naviku. To uključuje one koje ne farbaju kosu, ali i žene koje kosu farbaju, ali između bojanja vide pokoju sijedu vlas pa je iščupaju, rekao je frizer Alain Larivée iz Montreala u Kanadi, kreativni savjetnik za Johna Friedu. 

On smatra da to ne bi trebalo raditi, kao niti njegov kolega frizer Marc Anthony.

POGLEDAJTE VIDEO od jevojkama vrlo duge kose:

- Danas postoji toliko mogućnosti kako prekriti sijede, da nema nikakve potrebe čupati ih - rekao je Marc.

Osim toga, kada počnete dobivati sijede vlasi, samo će ih vremenom biti sve više, nikako manje pa čupanje i sa tog gledišta nema nikakvog smisla. Kanadski dermatolog dr. Martie Gidon pojašnjava da, kada sijedu vlas iščupate, ona će ponovno narasti sijeda. Ali, može se dogoditi i da se čupanjem folikul toliko ošteti da ta vlas više nikada ne naraste, prenosi Reader's Digest.

PRAVA ISTINA Smijemo li van mokre kose? Evo što se krije iza tog savjeta

Sijede vlasi ne pojavljuju se isključivo kod starijih ljudi, puno mladih ima kosu prošaranu sijedom. No, jeste li znali zašto ljudi sijede? Dermatologinja Malissa Piliang je objasnila da se tu radi o starenju melanocita u folikulama vlasi.

- Prestaju proizvoditi melanin, a posljedica toga je siva kosa koja s vremenom pobijeli – kaže ova dermatologinja. 

Foto: Thinkstock

Ponekad pojavu sijede kose uzrokuje neuravnotežena prehrana. Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12.

Vitaminom D3 bogato je meso, jaja i jetrice. U tijelu se stvara i kada smo izloženi sunčanim zrakama. Vitamin B12 pronaći ćete u u hrani životinjskog podrijetla - u ribi, školjkama, mliječnim proizvodima, jajima, iznutricama, teletini, svinjetini...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (20)
  • ..znanstvenici su pobrkali pojmove...zašto se gore sijedi a dolje ne...gore briga a dolje razbibriga...;-))

    24. 11. 2019,   07:21
  • Nikakve veze s prehranom, stresom i ostalim teorijama. To je genetski uvjetovana stvar. Netko sijede počne dobivati sa 60, netko s 20. Čemu uopće uzbuđivanje oko toga... I sijedo je neka boja, uostalom. :)

    24. 11. 2019,   08:15
  • Od kada se na svakom clanku ukazuje Saric poceo sam intenzivno sijediti

    24. 11. 2019,   08:26