Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Curice s devet godina ulaze u pubertet, a uzrok je prehrana?

None Foto: Fotolia

Razlozi sve ranijeg ulaska u pubertet je hrana bogata aditivima i kemikalijama, pretilost i stres, pretpostavljaju stručnjaci. To povećava rizik od brojnih posljedica

Djevojčicama se danas grudi počinju razvijati oko devetog rođendana, što je četiri mjeseca prije nego što je bilo 1997.g., pokazala je studija na 1200 djevojčica američkog Medicinskog Centra Ohio i danskog Odjela za reprodukciju u Kopenhagenu. To je pokazatelj nastavka trenda sve ranijeg ulaska u pubertet, pa prema tome današnja djeca u pubertet ulaze oko dvije godine ranije nego njihovi roditelji, piše Reuters.

Iako se raniji ulazak u pubertet proučava najviše u SAD-u, fenomen je primijećen i u cijelom svijetu, a znanstvenike brinu njegove moguće fizičke i psihičke posljedice. Tako djevojke koje ranije uđu u pubertet u kasnijoj dobi imaju veći rizik od hormonalnih vrsta karcinoma, no i djeca koja ranije spolno sazrijevaju prije se upuštaju u seks te druge oblike riskantnog ponašanja.

- Danas imamo desetogodišnjake koji izgledaju kao da imaju 14., a prema djeci se ponašamo sukladno s time kako izgledaju. Budući da fizička zrelost najčešće ne prati psihičku to dovodi do problema -  rekao je jedan od autora studije, dr. Anders Juul.

Iako nisu potpuno istraženi, znanstvenici smatraju da je za raniji ulazak u pubertet kriva veća izloženost kemikalijama, ali i sve češća pretilost djece u usporedbi s prijašnjim generacijama.

Roditelji mogu pomoći djeci da budu 'otporni' na zadirkivanje

Komentari (8)
  • Pišu "Djevojčicama se danas grudi počinju razvijati oko devetog rođendana"...ja imam 28, a još mi se nisu razvile do kraja...čekam kad će i dal će... hahaha!

    7. 11. 2013,   16:45
  • to je nazalost tako,vec su sisate i guzate sa 12 god,spavaju sa deckima vrlo rano jer deckice to zanima i onda sa 15 vec rode djecu.a takvu odgovornu duznost curica sa 15 ili 17god ne moze obavljati.

    7. 11. 2013,   19:01
  • Sve češće se pitam što je hrana puna hormona napravila ovoj djeci.Pogledajte dečke na šta liče onako debeli,sa salom na trbuhu i bedrima.Nekad je u cijeloj školi bilo jedno-dvoje pretilih,danas je polovica razreda pretila.

    8. 11. 2013,   07:58