Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Curici (4) je zbog gripe oštećen mozak: Za djecu je vrlo opasna

Curici (4) je zbog gripe oštećen mozak: Za djecu je vrlo opasna
1

Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja značajno težu i opasniju bolest negoli u odraslih zbog nezrelosti imuniteta, objasnio nam je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

VIDEO

Božića za malenu Jade Delucia (4) iz SAD-a nije bilo. Djevojčica je roditeljima na Badnjak rekla da se osjeća loše da bi je dan kasnije pronašli gotovo beživotnu, nije reagirala. Hitno je prevezena u bolnicu gdje su se liječnici krenuli boriti za njezin život. 

Nakon zaraze virusom gripe kod Jade je došlo do velikog oštećenja mozga.

- Testirali su je na puno različitih stvari kako bi se uvjerili da se ne radi o više infekcija ili bakterija, ali jedino na što je bila pozitivna je virus gripe tipa B - rekla je njezina baka Courtney Frey i dodala da malena nije mogla disati, a mozak joj je natekao.

Djevojčica je na uređajima za održavanje na životu provela gotovo dva tjedna, a rezultati MRI snimki pokazali su da je oštećenje mozga ozbiljno i opsežno. Liječnici nisu mogli roditeljima ništa obećati niti predvidjeti sa sigurnošću kakvo će biti njezino stanje nakon što je probude.

Nekoliko dana nakon Nove godine Jade je otvorila oči i počela micati rukama. Njezina obitelj bila je presretna no i dalje se, kažu, mole da se potpuno oporavi kako bi je mogli povesti kući gdje je i dalje čekaju njezini neotvoreni božićni pokloni, prenosi WMC Action News5.

Obitelj sakuplja donacije kako bi pokrila troškove liječenja za malenu Jade.

'Djeca su pod većim rizikom zbog nezrelosti imuniteta'

- Gripa u najranijoj dječjoj dobi predstavlja značajno težu i opasniju bolest negoli u odraslih zbog nezrelosti imuniteta. Osim što sam virus može uzrokovati upalu pluća, mozga i srčanog mišića nerijetko se komplicira bakterijskom superinfekcijom. Naime vrlo su česte pridružene bakterijske infekcije te se uslijed infekcije virusom gripe često događa da bakterije koje su i inače prisutne u dišnim putevima razmnože i izazovu upalu - objasnio nam je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Kaže kako se najčešće radi o upalama srednjeg uha, a nešto rjeđe o upalama sluznice bronha i pluća. Ponekad se dogodi da bakterija prodre u krvotok i uzrokuje stanje koje se naziva bakterijemija ili sepsa. 

Recepti za cijelu godinu: Sljez i crni kim pojačat će imunitet
Recepti za cijelu godinu: Sljez i crni kim pojačat će imunitet

- Ovo posljednje predstavlja po život opasno stanje koje nije lako prepoznati obzirom da je dijete već zbog samog virusa gripe lošeg općeg stanja, ima visoku vrućicu, a katkada ima i popratne probavne smetnje (mučninu, proljev povraćanje). Ovakve bakterijske infekcije u ranoj životnoj dobi mogu imati iznimno brzi tijek; unutar par sati bakterija se proširi po cijelom organizmu. Ovako opsežna upala je popraćena velikom količinom kemijskih spojeva koji se pritom oslobađaju (tzv. medijatora upale ali i toksina koje izlučuju bakterije) - dodao je profesor Jovančević.

Objasnio je da spomenuti spojevi dovode do stanja šoka i brzog zatajenja svih organa te je izuzetno izazovno među mnogom djecom oboljelom od gripe prepoznati ono s početnim stanjem teške bakterijske infekcije.

Simptomi da je dijete teško bolesno

Profesor je izdvojio simptome koji ukazuju da je dijete teško bolesno i potrebno je bez odgode zatražiti liječničku pomoć:

  • visoka vrućica popraćena tresavicom (drhtavicom, ne zimicom)
  • istovremena pojava osipa
  • poremećaj svijesti (pospanost, teško razbuđivanje)
  • klonulost
  • neuobičajena mirnoća
  • otežano ili ubrzano disanje
  • gušeći učestali kašalj
  • uzastopno povraćanje i potpuni gubitak teka

'Najkritičnija skupina su trudnice'

- Najkritičnija skupina su trudnice jer se u trudnoći imunitet mijenja. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trudnice su u prvoj, najrizičnijoj skupini, te se trebaju cijepiti tijekom 2. ili 3. tromjesečja trudnoće. Time se štiti i nerođeno dijete. Druga kategorija u rizičnoj skupini su djeca do dvije godine zbog nezrelosti imuniteta, a posebno su sklona bolesti kada krenu u kolektiv. Zna se dogoditi da se u isto vrijeme zaraze sa tri virusa, gripom i drugim agresivnim virusima, a tada može doći do ozbiljnih komplikacija - objasnio nam je profesor Jovančević.

Predškolska djeca se trebaju cijepiti

Dodao je da predškolska djeca najlakše prenose virus i najveći su prijenosnici pa je to razlog zašto liječnici toliko stavljaju naglasak na važnost cijepljenja. 

Žena mi je umrla. Mislila je da ima virozu, ali bilo je puno gore
Žena mi je umrla. Mislila je da ima virozu, ali bilo je puno gore

- Predškolci nemaju razvijene higijenske navike tako da curenje nosa, kihanje i kašljanje bez zaklanjanja usta rukom, guranje ruku u usta i diranje svega i svakoga oko sebe vrlo učinkovito širi različite uzročnike infekcije dišnih puteva pa tako i gripe. To je jedan od razloga što se u preporukama za cijepljenje populacija predškolske djece nalazi u prioritetnoj skupini. Drugi je razlog što su u toj dobi značajno češće komplikacije gripe - pojašnjava ova pedijatar.

Cijepiti bi se, naglašava, svakako trebali i zaposlenici u školama i vrtićima te ljudi koji često putuju po svijetu.

kid with mom washing her hands in bathroom

Važna je i prevencija

- Redovito i temeljito pranje ruku, izbjegavanje stavljanja različitih predmeta u usta i provjetravanje prostora također značajno umanjuje mogućnost zaraze virusom gripe. Treba pripomenuti da zdrava i raznovrsna prehrana te kretanje i boravak na otvorenom doprinose općem stanju organizma i čine organizam otpornijim na infekcije. Suprotno vjerovanjima, pojačani unos vitamina nema zaštitni učinak - kaže prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Spomenuo nam je kako postoji odlična aplikacija Little Dot na kojoj čak 63 hrvatska pedijatara (među njima i profesor Jovančević), savjetuju roditelje o sigurnom i zdravom odrastanju njihove djece. Tamo se čak može direktno komunicirati sa nekim od stručnjaka, po izboru roditelja i dobiti konkretan savjet vezan za zdravlje djeteta.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru